Kirada ev sahibine kötü kiracıya iyi haber! İşte kira fiyatları!
Öğrencilere ağır şartlar ileri sürülmezken, fiyatlarda da önceki senelerdeki fahiş artışlar yaşanmadı. Pek çok üniversite kentinde fiyatlar geçen yıl seviyesinde
Kiracı bulmakta zorlanan ev sahipleri artık öğrencilere daha toleranslı...
Bir yandan ekonomik kriz bir yandan artan konut üretimiyle birlikte kirasını düzenli ödeyen kiracı bulmakta zorlanan mülk sahipleri artık öğrencilere daha toleranslı yaklaşıyor. Bugün'ün haberine göre, pek çok üniversite kentinde kiralık fiyatları geçen seneki seviyelerde seyrediyor. Sadece Eskişehir gibi iç göçün hızlandığı şehirlerde yada İzmir'de fakültelere yakın semtlerde fiyat artışları olurken, artık öğrencilere ağır şartlar ileri sürülmediği de görülüyor.
İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa satılıklarda değil ama kiralık dairelerde piyasanın hareketlendiğini ifade etti. Öğrencilerin bu dönem avantajlı olduğunu belirten Aşa şunları söyledi:
"Şehirde bu yıl 300-350 bin kiralık konut var. Yani ev bulma sıkıntısı yok. Geçen seneye göre fiyat artışı da olmadı. Sadece Beşiktaş, Mecidiyeköy gibi birkaç yerde yüzde 5'lik artışlar söz konusu."
ÖĞRENCİ BEKAR AYRIMI YOK
Tüsiav Başkanı Salim Taşçı Ankara'da durgun olan piyasanın son bir aydır öğrencilerin gelmesiyle hareketlendiğini, fiyatlarda ise önemli bir artış olmadığını belirtti. Taşçı "Son 5 yılda 5 milyon kiracı ev sahibi oldu. Ev sahipleri için artık düzenli kirasını ödeyen kiracı bulmak kolay değil. Bir zamanlar öğrenciye daire verilmeyen yerlerde bile anlayış değişti. Mal sahipleri öğrenci, bekar ayrımı yapmıyor. Öğrencilere bir zamanlar ileri sürülen ağır şartlar kalktı. 100 lira aşağısı olsun ama düzenli kira gelirim olsun diye düşünülüyor" dedi.
FAKÜLTE YAKINI PAHALI
İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ilde kiralıklarda geçen seneye göre fakültelere yakın yerlerde yüzde 20'lik fiyat artışı olduğunu açıkladı. Güleroğlu şunları söyledi:
"Aslında şehir genelinde ev sahipleri düzenli ödeme yapan kiracıların kirasını yüzde 5 indirdi. Ama okullar nedeniyle kiralık talebinde artış var. Emlakçıların elinde stok azaldı. Aileler fakültelere yakın yerlerde ev tutmaya çalışıyorlar, bu da oralarda fiyatları artırıyor. Ama İzmir'de aslında her yer en fazla 20 dakika uzaklıkta"
Bursa Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ahmet Gür, referandum sonuçlarının piyasadaki durgunluğu sona erdirdiğini, buna öğrencilerin kiralık talebinin de eklenmesiyle piyasanın hareketlendiğini açıkladı. Gür "Öğrenciler bu yıl rahat ev bulacaklar. Her ne kadar geçmiş yıllarda öğrencilere farklı kiralar talep edilmişse de bu yıl böyle olmayacak hatta kiraların daha aşağı seviyelerde tutulacaktır. Belediyeler ve TOKİ'nin yaptığı konutlar ev stokunu artırdı" diye konuştu.
GÖÇ FİYATI TETİKLEDİ
Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik 3-4 yıldır kiralık fiyatlarının yerinde saydığı şehirde bu yıl ev sıkıntısı yaşanması nedeniyle fiyatların yüzde 10 arttığını söyledi. Çelik "Aslında konut üretiliyor ama şehrin yıldızı parladı. İç göç hızlandı. İstanbul'da emekli olanlar bile burada yaşamaya niyetlenince üretim yeterli gelmedi. İç göç fiyatları tetikledi" dedi.
Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, TOKİ, belediyeler ve bazı kurum ve kuruluşların yaptığı konutlar nedeniyle konut sıkıntısının aşıldığını bunun da ev arayan öğrencilerin işini kolaylaştırdığını açıkladı. Çakır "Öğrenciler artık istedikleri yerden uygun fiyatlarla ev bulabiliyorlar. Zaten ekonomik krizi bilen ev sahipleri de öğrencileri, kiracıları mağdur etmiyorlar" diye konuştu.
Muğla Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Ziya Ercan, şehirde arsa az olduğu için yeterince konut yapılamadığını, öğrenci sayısının da artmasıyla üniversite sezonu açıldığında özellikle Ortaköy, Yeniköy; Siverek ve Altepe gibi öğrencilerin tercih ettiği yerlerde konut sıkıntısı baş gösterdiğini söyledi. Bununla birlikte kiralık fiyatlarında bu yıl değişiklik olmadığını da belirten Ercan, özellikle üniversite yakınlarında yapılan apartların konut sıkıntısını bir nebze karşıladığını da ifade etti. Pansiyon mantığında işleyen apartlarda doluluk oranı yüzde 40'lar seviyesinde bulunmakla birlikte aylık kiralar da kişi başı 150 ile 300 lira arasında değişiyor.
AİDATI MUTLAKA ÖĞRENİN
Aidatı mutlaka öğrenin, çünkü 350 lira kirası görünen bir dairenin aylık aidatı 300 lira olabilir. Ulaşımı rahat olan yerleri tercih edin. Elektrik, su borçlarının sıfırlanmış olup olmadığını kontrol edin, size sunulan belgelerle de yetinmeyin sayaçları kontrol edin. Okula başlamadan en az 2 ay önce ev aramaya başlayın. Son aya bırakırsanız talebin yoğunlaşması nedeniyle hem istediğiniz gibi daire hem de istediğiniz kira bedelini bulamayabilirsiniz.
KİRALIK DAİRE FİYATLARI
YER FİYAT ARALIĞI (TL)
İSTANBUL
FATİH 600- 800
K.MUSTAFAPAŞA 700- 800
FINDIKZADE 700- 800
AVCILAR 700- 800
ŞİŞLİ 1100-1300
BAKIRKÖY 1200-1400
BAHÇELİEVLER 750- 950
KADIKÖY 600- 900
BEYAZIT 500- 600
ANKARA
BİLKENT 300-700
EMET 750 850
CEBECİ- KURTULUŞ 450 650
İZMİR
BORNOVA BUCA 600-650
BURSA
KÖRÜKLÜ 400-1000
NİLÜFER 400-1000
OSMANGAZİ 400 1000
KONYA
ZAFER -İHSANİYE 300-600
MERKEZ 300 600
ESKİŞEHİR
TEPEBAŞI- KIZILCIK 400-500
BAĞLAR 400- 500
MUĞLA
ORTAKÖY- YENİKÖY 400-700
SİVEREK- ALTEPE 400-700
- Etiketler:
Yorum Yaz