Maliye Bakanlığı uyarıyor!
1.2 milyon kişiye beyanname mektubu gönderen Maliye, kendilerini kurumdan gibi tanıtıp para isteyen dolandırıcılara karşı uyardı
1.2 milyon kişiye beyanname mektubu gönderen Maliye, kendilerini kurumdan gibi tanıtıp para isteyen dolandırıcılara karşı uyardı
Maliye, 1 milyon 200 bin kişiye "kira verginizi ödeyin" mektubu gönderirken, önemli bir uyarıda bulundu. Yaşlı ve hasta vatandaşların evine "Maliye personeliyiz" diyerek gidip, para talep eden dolandırıcılara karşı dikkatli olunmasını istedi. Yetkililer "Yaşlı ve hasta vatandaşlarımıza evlerine göndereceğimiz personelin ismini bildiriyoruz. Evde sadece beyanname kabulü yapılıyor, kesinlikle para tahsilâtı söz konusu değil. Herkesi eve almayın" uyarısında bulundu.
26 MART'TA BİTİYOR
Kira geliri vergisi beyannamelerinin 26 Mart akşamına kadar teslim edilmesi gerekiyor. Beyanda bulunmayanlar, Maliye Bakanlığı'nın online kira beyanı sistemi ile kendilerine mektupla gönderilen beyannameleri kabul etmiş sayılacak. Konut kirası geliri elde eden ev sahiplerinin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarı 2 bin 800 lira. Bu tutarın üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde beyanname verilmesi gerekiyor. Beyan edilen kira gelirinden istisna tutarı ise düşülüyor. Kalan tutar için Gelir Vergisi dilimine göre vergilendirme yapılıyor.
İSTİSNA YOK
Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik gösteren mükellef 2011 yılı için belirlenen 2 bin 800 liralık istisnadan yararlanamıyor. Geçmiş yıllara ait kira gelirlerini hiç beyan etmeyenler Vergi Usul Kanunu'nda yer alan "pişmanlık ve ıslah" hükümlerinden yararlanabiliyor. Kira gelirini bildirmeyene mükellef adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor.
HAZIR BEYANNAMEYE TALEP ÇOK
Gelir İdaresi'nin kira gelirini beyan etmeyen veya eksik gösterenlere yönelik "otomatik vergi" uygulaması da yoğun bir ilgi gördü. Vatandaşlar, 1 Mart'tan itibaren "Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi" doldurmak için İdare'nin internet sitesine girmeye başladı.
PİŞMAN OLAN CEZADAN KURTULUYOR
Maliye, geriye dönük 5 yıllık kira gelirini banka, tapu idaresi, belediye, elektrik ve su idarelerinden edineceği gayrimenkul bilgilerinden tespit edebiliyor. Ya da kiracı ihbar edebiliyor. Mükellefler "pişmanlık dilekçesi" ile beyanda bulunarak, cezadan kurtulabiliyor.
Sabah
Yorum Yaz