maritbet girişmaritbet
Özyer Grup, yabancıya kira garantili ‘ev otel’ satıyor

Özyer Grup, yabancıya kira garantili ‘ev otel’ satıyor

Muğla-Fethiye merkezli Özyer Grup, Güney Ege’de bugüne kadar 4 bin 500 villa ve villa daire yapıp, büyük kısmını ‘kira garantili’ olarak yabancılara sattı

 

 

Muğla-Fethiye merkezli Özyer Grup, Güney Ege'de bugüne kadar 4 bin 500 villa ve villa daire yapıp, büyük kısmını ‘kira garantili' olarak yabancılara sattı. En son Kuşadası'nda 100 milyon liraya içinde villalar ve apart daireler olan Türkiye'nin ilk ‘golf tatil köyü'nü kurmak için inşaata başlayan grup, Türk yatırımcılara da odaklanma kararı aldı.


TÜRKİYE'de son 10 yılda hızla yaygınlaşan ve ‘ev otelciliği' adı verilen konseptte, özellikle Akdeniz ve Ege'de, onbinlerce konut yapıldı, kira garantili olarak yabancılara satışa sunuldu. Muğla-Fethiye merkezli olan ve turizm, kuyumculuk-mücevherat işinde büyüyen Özyer Grup da, 10 yıldan fazladır ‘ev otelciliği' konseptiyle çoğunlukla İngilizlere olmak üzere yazlık satıyor. Özyer Grubu'na bağlı Artev Global Homes'in Genel Müdürü Şükrü Yenilmez, “Grubun Antalya'da 5 yıldızlı 1, Fethiye'de 3 yıldızlı 2 oteli var. Fethiye'de 1000 yataklı yeni otel inşaatına başlanacak. Fethiye, Marmaris ve Bodrum'da 3 Gold Center ile birçok kuyum dükkanı var. 10 yıldır, yabancılara villa-yazlık satıyoruz” dedi.
 
En çok İngilizler aldı
Özyer Grup bünyesindeki Hanel Houses, Kalkan, Fethiye ve Dalaman'da bugüne kadar çoğu İngilizlere olmak üzere 34 projede yaklaşık 1400 daire ve villa yapıp sattı. Grubun 2005 yılında operasyonlara başlayan şirketi Artev Global Homes ise ve Bodrum, Didim ve Kuşadası bölgelerine yoğunlaştı ve bugüne kadar yaklaşık 3 bin 100 villa ve villa daire yaptı. Artev Global'in, sadece Bodrum-Tuzla bölgesindeki Lakeside Garden, Flamingo Country Club, Turquise Homes ve Royal Heights adlı 4 projesinde yaklaşık 1700 villa ve villa daire var.
 
Şükrü Yenilmez, şunları anlattı: “Bugüne kadar 10-15 üniteden başlayıp 857 üniteye kadar değişik projelerde yer alan Özyer Grup, sadece Bodrum-Tuzla'daki 4 proje için 160 milyon lira yatırım yaptı. Kuşadası'nda inşaatı devam eden ve ruhsatları tamamlandığında içinde 2 bin 500 ünite bulunacak Kuşadası International Golf Resort'ta, ruhsatı alınan 857 konutun inşaatı bitmek üzere, 782'sini de sattık. 1500 dönüm arazideki tatil köyü, 100 milyon liraya malolacak. Türkiye'de ilk kez bir golf kulübünde konut olacak. Ev otelciliği konseptinde, Türk firmaları Villa Turizm, Corendon ve Lotus'un yanı sıra, İspanyol La Costa ile de çalışıyoruz.”
 
Sitelerde, lüks otel konforu
Şükrü Yenilmez, şunları dile getirdi: “İspanya'da bugüne kadar yabancılara yaklaşık 2.5 milyon yazlık satılmış. Dünyada RCI'dan sonra ikinci büyük olan La Costa, Türkiye'de sadece bizimle çalışıyor. 100 bin müşterisine, bizim evlerimizi de pazarlıyor. Zaten, Kuşadası International Golf Resort'ta da, tecrübelerinden yararlanıyoruz. Sadece ev kiralama değil, site yönetim, golf kulübü hizmeti de veriyorlar. Türkiye, ‘ev otelciliği' konseptinde daha çok yol kat edecek. Bugüne kadar Türkiye'de yabancılara sadece 80 bin yazlık satabilmişiz. Bu yazlık konutlar haftalık, aylık olarak kiraya veriliyor. Villa ve daireler dayalı döşeli. SPA'dan kapalı havuza, fitness'a kadar lüks otellerdeki konfor da sitelerde sunuluyor. 2 yıl önceye kadar yılda 1000 yazlık satıyorduk krizde bu rakam 300-400'e indi. Yerli yatırımcıya da inme kararı aldık. Proje aşamasında 50 bin Euro'dan ucuz yazlık bile sattık. Şimdi, bitmiş daire ve villalar 49-360 bin sterlin aralığında.”
 
Ruslar 2-3 ay kalmayı seviyor, İranlı ve Araplar havuzlu villaları brandayla çeviriyor
ARTEV Global Homes Genel Müdürü Şükrü Yenilmez, Özyer Grubu'nda daha önce de Hanel Houses'te görev aldığını hatırlatıp, “Ev otelciliği dediğimiz yöntemle, ‘kira garantili' yazlık satışı Türk insanı için yeni bir kavram, fakat 25 ülkede daha uygulanıyor. Fethiye bölgesine İngilizlerin ilgisi müthiş. Buradan yola çıkıp yazlık yapmaya başladık” dedi. Bodrum, Milas, Didim, Dalaman'da ise Artev Homes; İngilizlerin yanı sıra; Ruslar, Hollandalılar, Belçikalılara da yazlık satıyor. Şükrü Yenilmez, “Ruslar, ailecek geliyor ve 2-3 ay ailece tatil yapabiliyor. Son dönemde İranlılar başta olmak üzere Körfez ülkelerinden gelenlerin bazıları, müstakil villaların etrafını brandalarla çevirip tamamen özel alanlar oluşturmaya başladı. Yabancılara yönelik mülk satışında ‘mütekabiliyet' engeli olmasa Azeriler, Kazaklar ve Körfez ülkelerine yoğun yazlık satılabilir” diye konuştu.
 
Yabancılar 8-10 yazlık alıyor kira geliriyle 15 yılda amorti ediyor
ARTEV Homes; Hollanda-Belçika pazarı için de, Türklerin kurduğu tur operatörü Corendon Grup ile çalışıyor. Corendon Grup, ‘kira garantili' daire ve villa satışı da yapıyor. Yazlıkları alan yabancı yatırımcılar, yılın özellikle Mayıs-Eylül gibi dönemlerinde 15 gün veya 1 ay tatil yapıyor, yüksek sezonda, yani Haziran-Ağustos döneminde, hatta kışın da dayalı döşeli yazlıklar profesyonel şirketlerce kiraya veriliyor. ‘Ev otelciliği' konsepti ile, 8-10 daire alıp kira geliri elde eden yabancılar ile daha fazla sayıda yazlık alan yabancı fonlar da var. Artev Global ile çalışan Villa Turizm'in Genel Müdürü Ümit Köksal'ın verdiği rakamlara göre, yılda 6 ay kiralanabilen yazlıklar için, 3-3.5 ay kira garantisi veriliyor. Bütün aidatlar ve masraflar çıktıktan sonra, daire sahipleri yılda minimum 5-6 bin lira kira elde edebiliyor. Bu sistemle yapılan yazlık yatırımı 15-20 yıl arasında kendini amorti ediyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz