Sağlık Bakanlığı'nın hastane ihalesinden firmalar pay almaya çalışıyor!
Kamu özel formülüyle gündeme gelen sağlık kampüsleri projesinde 77 firma yarışıyor
Köprü, havalimanı, otoyol gibi ihaleler topluma önemli haberler olarak yansıyor. Arkadaşımız İbrahim Ekinci hazırladığı haberde, onlar kadar önemli ve onlar kadar büyük bir başka konudaki gelişme konusunda bir araştırma haber derlemiş. Bir kısmı sonuçlanmış bir kısmı süren 22 ildeki 35 sağlık kampüsü ihalesini haberleştirmiş.77 yerli yabancı firmanın yer aldığı "Hastane kirası" diye isimlendirilen bu ihalelerde binayı inşa edip devlete teslim edip yatak başına 25 yıl kira alacak firmalardan en düşük kira teklifiyle yapımı gerçekleştirecek olanlar ihaleden galip çıkıyorlar.
Anadolu illerine son dönemlerde yaptığım ziyaretlerde yatırım alanları sohbetlerinde öne çıkan sektörler arasında, turizm, eğitim, enerji, tarım, perakende ve sağlık sektörleri öne çıkıyor. Birçok farklı alanlarda birikimi olan işadamları, kendi bölgelerinde bu sektörlere yatırım konusunda görüşlerimizi soruyorlar. Eğer katıldığımız toplantılarda bu konulardaki uzmanlar konuşmacıysalar hem büyük ilgi görüyorlar, hem de birçok soru ile karşılaşıyorlar. Zaten birçok kente son zamanlardaki ziyaretlerimizde bu alanlara yeni yatırımların yapıldığına da tanık oluyoruz. Bazen de bir süre önce yöresel olarak kurulmuş bir sağlık merkezinin, bir zincirin o kentteki ayağı haline dönüşmesi gibi örneklerle de karşılaşabiliyoruz.
Son yıllarda sağlık sektörü yatırımları hastaneler özellikle sınıra yakın kentlerde sadece o kente hizmet amacıyla kurulmuyor, sınır ötesi hastaları çekecek özellikler taşıyan şekilde organize ediliyor. Antalya gibi turistik merkezlerde de göz ve diş tedavisi gibi turistlere hizmet veren kuruluşlar da bulunuyor.
Termal avantajı olan bölgelerde kurulan termal tesisleri de uluslar arası sigorta şirketleriyle işbirliği esaslı yabancılara hizmet verici çalışmaları geliştiriyorlar.
Doğaldır ki bu alanda hizmet alan yabancıların ödemeleri ortalama 700 dolar civarında olan kişi başına turist harcamalarının çok daha üzerinde bir döviz geliri elde etmemize yol açabiliyor.
Arkadaşımız İbrahim Ekinci'nin sağlık alanında "Kamu özel" formülüyle gündeme gelen sağlık kampüsleri projesini haberleştirdi. Ondan öğreniyoruz ki, 108 milyar liralık büyüklüğü olan, "hastane kirası" ismiyle anılan projede 35 sağlık kampüsü ihalesine 23'ü yüzde 30'u yabancı, geri kalanı yerli 77 firma katılıyor.
22 ilde kurulması kararlaştırılan bu 35 kampüs ihalesinde 35-40 bin yatak kapasitesine ulaşılması hedeflenirken, bu ihalede yer alan firmalar hastaneleri inşa edip teslim edecekler ve 25 yıllığına devlete kiralayarak yatak başına bir gelir elde edecekler. İhalelerde en düşük kira bedeliyle inşa edeceğini belirten firmalar yapım önceliği alarak ihaleyi kazanıyorlar/ kazanacaklar.
Haberde 40-50 bin yataklık bu organizasyonda kampüslerde yıllık yatak kirasının 80-85 bin lira arasında değişebileceği buna göre yıllık 3.2-4 milyar lira, ihale süresi 25 yılda 80-100 milyar lira kira ödenebileceği hesabı yer alıyor. Haberde ayrıca bazı ihalelerin sonuçlandığı ve kazanan firmaların olduğu bilgisi ve kazanan firmaların isimleri de yer alıyor. Sözleşmesi imzalanan, imza için sözleşmeye çağırılan ve sözleşme aşamasında olanlarla ilgili bilgilere de haberde yer veriliyor. Haberde bunların yanında teklif sürecinde olanlar, ihale süreci hazırlananlarla ilgili bilgiler de bulunuyor. Ve bu ihalelerde yer alma yarışında olan firmaların listesi de sunuluyor.
Sağlık uzmanları kentlerde uzun süre sürüncemede kalan ve yeterli kaliteye sahip olmayan eski dönemden farklı olarak daha kısa sürede ve daha kaliteli sağlık merkezlerinin kentlerde hizmete sunulabileceğini belirtiyorlar.
OSMAN AROLAT / Dünya
Yorum Yaz