Türkiye, körfez sermayesini çekmek için sukuk piyasasına ilk adımı atıyor!
Türkiye trilyonlarca dolarlık Körfez fonlarını çekmek için 'sukuk' piyasasına ilk adımı atıyor. Hazine 3 bankaya yetki verdi. İhraç bu ay içinde gerçekleşecek
Türkiye trilyonlarca dolarlık Körfez fonlarını çekmek için 'sukuk' piyasasına ilk adımı atıyor. Hazine 3 bankaya yetki verdi. İhraç bu ay içinde gerçekleşecek
Türkiye, Batılı ülkelerin trilyonlarca dolarlık Körfez fonlarını çekmek için girdiği sukuk (kira sertifikası) pazarına adım atıyor. İngiltere, Fransa, Hindistan hatta Rusya gibi ülkelerin yasal düzenlemeler yaptığı 150 milyar dolarlık sukuk piyasası için ilk ihracın bu ay gerçekleşmesi bekleniyor. Hazine Müsteşarlığı Citigroup, HSBC ve Kuwait Finance House iştiraki olan Liquidity House'a yetki verdi. 10-13 Eylül'de Ortadoğu ve Asya'da yatırımcılarla toplantı yapacak. Dolar cinsi olması beklenen ihracın 17 Eylül haftasında tamamlanması bekleniyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre 10 Eylül'de Riyad, 11 Eylül'de Dubai ve Abu Dabi, 12 Eylül'de Singapur, 13 Eylül'de Kuala Lumpur ve 16 Eylül'de Doha'da yatırımcı toplantıları gerçekleştirilecek.
1 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR
Sukuk ihracında vadenin, miktarın ve getirinin, yatırımcı toplantıları ile birlikte şekillenmesi bekleniyor. Tutarın ise talebe ve yatırımcı ilgisine bağlı olarak 1 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. Hazine'nin bu ihraçla Türkiye'nin daha önce tam olarak faydalanmadığı İslami yatırımcı kitlesinden kısa vadede milyarlarca dolarlık fon sağlaması bekleniyor. Sukuk ihraçları ile bir taraftan parasını İslami şartlarda değerlendirmek isteyen yeni bir yatırımcı kitlesi ilk kez Sabit Getirili Menkul Kıymetler'le (SGMK) Türkiye'ye çekilirken, diğer taraftan konvansiyonel SGMK yatırımcılarına da çeşitlilik sağlanacak.
BATI'DA İLK ADIMI İNGİLTERE ATTI
Sukuk piyasası Körfez ülkelerinde doğdu. Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Endonezya, Katar gibi ülkeler her yıl milyarlarca dolar sukuk ihraç ediyor. Doğu ülkelerinin ilgi gösterdiği sukuk ihracı son yıllarda Avrupa'da da yayılıyor. Kira sertifikası piyasası için İngiltere, Fransa, Hindistan ve Rusya yasal düzenleme yapıyor. İslami finans sistemin uygulanmasını sağlayacak yasa değişikliklerini yaparak İslami bankalar kuran tek Avrupa ülkesi olan İngiltere'de 21 banka İslami bankacılık hizmetleri sağlıyor. Bunların yanı sıra, ABD, Japonya, Çin, Almanya'nın Saxony-Anhalt Eyaleti, General Electric, HSBC Bank da kira sertifikası ihraç ederek pastadan pay kapma yarışı içerisinde. Türkiye ise bu konuda vergi düzenlemeleri yaptı.
KUVEYT TÜRK YAPTI 2 BANKA SIRADA
Hazine'nin ihraca yeni başlayacağı sukuk piyasasına ilk olarak özel sektör adım attı. Kuveyt Türk Londra'da işlem gören 100 ve 350 milyon dolarlık iki sukuk ihracı gerçekleştirdi. Banka Türkiye için yine bir ilk olacak TL cinsi yurtiçi sukuk ihracını bu yıl içinde planlıyor. Bank Asya ve Albaraka Türk'ün de sukuk ihracına çıkması bekleniyor.
TL CİNSİ İHRAÇ DA BEKLİYORUZ
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, Hazine'nin adımının çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Dünyada 150 milyar doların üzerinde sukuk piyasası var. Malezya öncülük yapıyor. İngiltere bu işi sıkı takip eden ülkelerden. Türk hazinesi ilk kez yapacak. Bu pazara girmek önemli. İçeride de TL cinsinden ihraç bekliyoruz" dedi.
1.3 TRİLYON DOLARLIK FON VAR
Dünya Bankası verilerine göre İslami finansman 2011 yılında 1.3 trilyon dolara ulaştı. Bu yıl sonuna kadar rakamın 1.6 trilyon dolara çıkması bekleniyor.
Sabah
Yorum Yaz