Türkiye, sukukta en büyük oyunculardan birisi olacak!
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, uzun vade ve düşük maliyetli yeni yurt dışı kaynak olan sukukun artık yeni bir ekonomik ürün olarak vitrinde yer alacağını söyledi
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, uzun vade ve düşük maliyetli yeni yurt dışı kaynak olan sukukun artık yeni bir ekonomik ürün olarak vitrinde yer alacağını söyledi. Kuveyt Türk'ün, KOBİ'lerin istikrarlı büyümelerini sağlamaya yönelik olarak tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunduğu "Kuveyt Türk İşin Doğrusu" zirvesi Kayseri iş dünyasını biraraya getirdi. Toplantıda konuşan Uyan, "Faizsiz bankacılığın global krizden daha korunaklı olduğunun görüldüğünü, zira faizsiz bankacılıkta parasal bir borç oluşturmaksızın borcun sürekli artmasına olanak yok" dedi. Uyan, Türk ekonomisine dair yaptığı değerlendirmelerde; KOBİ'ler için yeni kaynaklar oluşturmaya çalıştıklarını, uzun vade ve düşük maliyetli yeni yurt dışı kaynak olarak sukukun bu anlamda artık yeni bir ekonomik ürün olarak vitrinde yer alacağını söyledi. Sukukun bugün ülke ekonomisinde hak ettiği ilgiyi gördüğünü belirten Uyan, "Sadace özel sektör olarak değil cari açığa olumlu etkileri ve üreten Türk iş gücünün verimli ekonomik kaynak temini için Hazine'mizin de yoğun ilgi, destek ve gayretleri hepimizin malumu olarak bizi emeklerin karşılığı olarak sevindirmektedir" diye konuştu.
Kira sertifikasında '0' stopaj
Hazine Müsteşarlığı, yurt dışına ihraç edilen tahviller ve kira sertifikalarının Türkiye'de yerleşik yatırımcılara satışının önünde herhangi bir engel bulunmadığını bildirdi. Reuters'ın soruları üzerine Hazine tarafından yapılan yazılı açıklamada, ayrıca, Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek kira sertifikasında stopaj oranının sıfır olacağı kaydedildi. Bankacılar, Hazine'nin ilk kez yapacağı sukuk ihracında Türkiye'de yerleşik yatırımcılara satışa ilişkin soru işaretleri olabileceğini belirtmişlerdi. Kira sertifikası ihraçları; 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 7/A maddesi uyarınca, halka açık olmayan kurum ve kuruluşlara ait taşınır ve taşınmazlar ile kullanma, yararlanma, işletme ve sair haklar gibi maddi olmayan varlıklar kullanılmak suretiyle ihraç edilebiliyor. Hazine'nin açıklamasında, yapılacak ihraçlarda baz varlık olarak öncelikle, mevcut kamu binaları ve bu binaların içerisinde bulunduğu arsaların kullanılmasının planlandığı belirtildi.
En önemli kaynak nakit
Bireysel ve İşletme Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, katılımcılara yönelik sunumunda farklı sektörlerdeki birçok firmayla yıllardır sürdürdükleri finansal deneyimlerini örnekleriyle paylaştı. Ayrıca Yılmaz, bir firmanın ayakta kalabilmesi için en önemli kaynağının nakit olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında, borç yönetiminin önemine de dikkat çeken Yılmaz, "Ticari borçlarınızın da maliyeti var. 12 ay sıra taksit 1 yıl vade değildir, bir malı vadeli almak kârlılığa ciddi darbe olabilir" dedi. Firmaların ürünlerini fiyatlarken doğru dengeyi bulmalarını öneren Yılmaz, kısa vadeli fonlarla uzun vadeli yatırımların da mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.
Artık borsada
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB), halka arz edilerek ya da edilmeksizin ihraç edilen veya edilecek kira sertifikalarının İMKB'de işlem görmesine ilişkin esasların yer aldığı genelgesi yayımlandı. Genelgeye göre, Yurt içinde ya da yurt dışında yerleşik varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilecek TL/döviz cinsi kira sertifikaları borsanın ilgili pazarında işlem görecek.
Sukuk nedir?
Devletler ve şirketler tarafından çıkarılabilen faizsiz tahvil anlamına gelen sukuk ile bir havuzda toplanan finansal araçlar menkul kıymetleştirilerek ikincil piyasalarda işlem görerek finansal kaynağa dönüştürülür. Havuzda toplanan varlıklar, emtia, intifa hakkı veya borçlanma araçları olabilir. Varlıkların veya intifa hakkının paraya çevrilebilir nitelikte olması gerekir.
Yeni Şafak
Yorum Yaz