maritbet girişmaritbet
Bu haberi okumadan kredi kullanmayın!

Bu haberi okumadan kredi kullanmayın!

Konut kredisi faiz oranlarının Mayıs 2011 itibariyle yükselme trendine girmesi, konutkredisi yatırımcılarda meraklı bekleyişlere yol açmıştı

Konut kredisi faiz oranlarının Mayıs 2011 itibariyle yükselme trendine girmesi, konutkredisiyatırımcılarda meraklı bekleyişlere yol açmıştı.

Konutsatışlarınındurumu, kredi maliyetlerinin yükselmesi ve bu durumdan en çok etkilenen tüketici kararsız bekleyişi ve piyasadaki durgunluk, Şubat 2012'de bankalarınfaizindirimihaberleriyle, pazarın yeniden hareketlenmeye başlayabileceğine dair sinyaller vermeye başladı.

Faizler indirime rağmen hala yüzde 1'in üzerinde. Oranların 120 ay vadede ortalama 1.20 düzeylerinde seyrettiği bu günlerde, uzun sure yapılan birimlerin üzerine, banka kredisi alarak ev sahibi olmak isteyen tüketicinin kredi tercihinde zarar etmemesi için bazı noktalara özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Aksi halde karşılaşacak olumsuz sonuçlar ve yaşanacak çok ciddi sıkıntılar ev alarak kar etmeyi amaçlayan tüketiciyi, eldeki birimiyle zarara sokabiliyor. Peki, tüketici ne yapmalı? En hesaplı, bütçesine en uygun, aylık taksitlerini zorlamadan ödeyebileceği krediyi nasıl seçmeli? Tüm bu soruların cevabı için Exclusive Homes-kredipazari.com işbirliğiile Exclusive Homes Nisan ayı sayısında, en uygun kredinin seçimi ve konut kredisi kullanırken zarar etmemenin yolları konusunda tüketicilere önemli bilgiler verildi.

Aylık Net GelirHesaplanmalı

Enhesaplıkredi aslında kişinin gelirine gore aylık taksitleri zorlamadan ödeyebileceği kredi olarak tanımlanır. Kredi almak için tüketicinin düzenli bir gelire sahip olması şarttır. Ev sahibi olmak, yasanın getirdiği olanaklar/olanaksızlıklardan çok kişinin net geliriyle bağlantılı bir durumdur. Aylık gelir hesaba katılmadan plansız ve hesapsızca alınan krediler ve taksitler sabit gider kalemi olarak net geliri azaltır.

Peşinat Mümkün Olduğunca Yüksek Tutmalı

Tüketici evin değerinin maksimum yüzde 75'ine kadar kredi kullanabilir. Kalan yüzde 25'lik kısmı ise tüketici tarafından ev sahibine peşin ödenmesi gerekir. Örnek olarak banka, değeri 100 bin TL olarak belirlenen evin 75 TL'sini kredilendirilir. Kalan 25 bin TL tüketici tarafından ev sahibine ödenir. Özellikle konutkredisi faiz oranlarının 1'in üzerinde olduğu dönemlerde peşinatı  olabildiğince yüksek tutar akbank aya az borçlanmak tüketici lehine alınabilecek en iyi karardır.

Aylık Gelire Göre Ne Kadar Taksit Ödeyebileceğine Karar Verilmeli

Tüketici gelirine bakarak çok zorlanmadan aylık ne kadar konutkredisitaksiti ödeyebileceğine kararvermelidir. Gelirin de düzenli dönemsel artışlar (zam, prim, toplu para alımı gibi) olan kişiler planlarını yıllık yaparak (ekstra olabilecek harcamaları ve riskleri de hesaba katarak) bankaya ara ödeme de yapılabilirler. Ara ödeme yapılacaksa bu durum bankaya önceden ödeme tarihleriyle beraber bildirilmelidir. Ancak ara ödeme yapıldığında bankanın, tüketiciden ekstra ücret talep edilebileceği noktası unutulmamalıdır.

Kredisi Vadesi Çok Uzun Seçilmemeli

Konutkredilerinde vade 30 yıla kadar uzar. Genelde tüketici, aylık taksitlerinin düşük olacağı düşüncesiyle mümkün olan en uzun vadeyi seçmek ister. Ancak vade uzadıkça aylık taksitlerde tahmin edildiği ölçüde büyük bir değişiklik olmaz. Diğer taraftan ödenecek faiz katlanarak artar. Vade seçiminde, aylık ödenebilecek kredi taksitine göre minimum vadeyi tercih etmek en doğru seçim olacaktır.

Bankalar Karşılaştırılmalı

Aylık ödenebilecek tutar ve vadeye  karar verildikten sonar farklı bankaların kredi alternatifleri karşılaştırılmalıdır. Bankaların farklı vade ve faiz oranlarında kredi alternatifleri mevcuttur.

Kredi Masrafları Hesaba Katılmalı

Kredi seçiminde tüketiciyi en çok yanıltan durumlardan biri de en düşükfaizlikredinin enuygunkrediseçeneği olduğuna dair inançtır. Tam bu noktada bankaların aldığı masrafların  da hesaba katılması gerekir. Konut kredisimasrafları hesaba katıldığında, tüketici cebinden çıkacak miktarı net olarak görebilir ve faiz oranı 1.30 olan bir krediye gore daha uygun olabilir. Bankalar tüketiciden; ekspertiz ücreti, dosya masrafı, sigorta masrafları(hayatsigortası, konutsigortası, depremsigortası), istihbaratücreti, avukatlık ücreti adı altında masraflar talep ederler ve bu masraflar bankadan bankaya değişkenlik gösterir.

Kaynak: kredipazari.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ABD'de konut kredisi faizleri geriledi
  • 09.05.2024 14:24

ABD'de konut kredisi faizleri geriledi

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi için ortalama faiz oranı yüzde 7,18'e indi. ...

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!
  • 24.02.2023 11:33

Yeni Konut Finansman Programı usul ve esasları düzenlendi!

Yeni Konut Finansman Programı'na bankalar tarafından sağlanacak finansman ve kat ...

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!
  • 24.09.2022 10:32

Konut kredisi kullanımı 325 milyar liraya yaklaştı!

Bankacılık sektörünün kredi hacmi açıklandı, konut kredisi hacmi 325 milyar lira ...

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!
  • 23.09.2022 09:51

Tüketici ve konut kredisi için yeni dönem başlıyor!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut kredisi sözleşmeleri, sigortal ...

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!
  • 17.09.2022 13:21

Markalı konutlarda banka kredisi kullanım oranı %6.31!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ağustos 2022 sonuçlarını açıkladı. ...