maritbet girişmaritbet
Isı yalıtımlı binada 40 bin TL peşinatla konut fırsatı!

Isı yalıtımlı binada 40 bin TL peşinatla konut fırsatı!

Konut kredileri için büyük adım. Isı yalıtımlı binalar için kredi oranında normal dairelere göre yüzde 10'a kadar artış gerçekleştirildi.

Daire bazında yüzde 50 enerji tasarrufu sağlayan ısı yalıtımlı binalar için kredi oranında normal dairelere göre yüzde 10'a kadar artış gerçekleştirildi. Bu da 400 bin TL'lik bir dairede peşinatın 40 bin TL düşeceği anlamına geliyor. Türkiye'de 655 bin binanın Enerji Kimliği bulunuyor. Kimlikli binalarda yalıtım malzemelerinden kaynaklı enerji faturaları da yüzde 50'ye yakın düşüyor.

Uzun zamandan beridir gündemde olan ve 2020 yılına kadar tüm binalar için zorunlu hale getirilmesi planlanan Enerji Kimlik Belgesi kapsamında çok önemli bir adım atıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu konut kredilerindeki kredi kullandırma oranlarında değişiklik yaptı. Son düzenlemeyle birlikte ısı yalıtımlı konutların satışında kullanılacak kredi oranları artırıldı.

Yüzde 10 arttı

Enerji Kimlik Belgesi bulunan binaların sayısının arttırarak bu tarz konutların da alımını teşvik edecek olan uygulama kapsamında konut alımında yüzde 80 olan kredi kullandırma oranı enerji kimlik belgesi bulunan; enerji performansı A sınıfı olan konutlar için yüzde 90'a, enerji performansı B sınıfı olan konutlar da ise yüzde 85'e çıkarıldı.

400 bin TL'de 40 bin TL peşinat

Binalarda tüketilen enerjiyi yarı yarıya düşürerek enerji faturalarını da azaltan ısı yalıtımlı  400 bin TL'lik bir dairede düzenleme sonrası kullandırılacak kredi 360 bin TL'ye kadar çıkacak. Bu yalıtımsız bir daire için kullandırılan yüzde 80'lik oran baz alındığında 80 bin TL yerine 40 bin TL daha az bir birikimle yani 40 bin TL peşinatla ev alınabileceği anlamına geliyor.

SPK yetkili değerleme şartı

Sınırlamaya konu krediler için teminat olarak alınan gayrimenkullerin değerlemesini yetkili değerleme şirketlerine yaptırılması ve sınırlamada bu değerlerin kullanılması da zorunlu tutuldu.

Enerjinin yüzde 40'ı binalara gidiyor

Enerji ihtiyacının yüzde 75'inin ithalat yoluyla karşılandığı ve tüketilen toplam enerjinin yüzde 40'a yakınının kullanıldığı binalarda sağlanacak enerji verimliliğiyle cari açık da düşürülebilecek. Enerjiyi verimli kullanmaya yönelik ''Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı 2017-2023'' adıyla çok önemli bir de mevzuat bulunuyor.

2020'ye kadar tüm binalarda zorunlu olacak

Isı yalıtımı sistemleri ile ısıtma amacıyla harcanan enerjiden yüzde 50'ye yakın tasarruf sağlanıyor. Böylelikle, enerji tüketiminin azalması sonucu doğalgaz faturaları da yarı yarıya düşüyor. 2020 yılına kadar tüm binalar için Enerji Kimlik Belgesi alınması zorunlu olacak.

İZODER Başkanı Pelesen: Önemli bir adım

BDDK'nın düzenlemesine yalıtım sektörünü temsil eden Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER'den de tam destek geldi.

Enerji verimliliği yüksek olan konutlara yüzde 90'a kadar kredi kullandırılmasına ilişkin düzenlemeyi; ülkede enerjinin verimli kullanılması, yalıtım bilincinin artması ve yalıtım sektörünün gelişimi açısından son derece önemli bir adım olarak gördüklerini ifade eden İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, ''Yüzde 75'i ithal edilen enerjinin yaklaşık yüzde 35'i binalarda kullanılıyor. Isı yalıtımı uygulamaları binalarda, sağladıkları yüzde 50'lik enerji verimliliği ile öne çıkıyor. Dolayısıyla yalıtımın hepimizi ilgilendiren ciddi bir boyutu var. Henüz yasal altyapı istenen seviyede olmadığı için teşvik mekanizmalarına ihtiyaç var. Bahse konu düzenlemenin bu noktada bir başlangıç olmasını umuyoruz.'' diye konuştu.

655 bin konutun enerji kimliği var

Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak, bireysel yalıtım yaptıran ve yeni yapılan verimli binalar dikkate alındığında yaklaşık 5.6 milyon konutun yalıtıma ihtiyacı olduğunu kaydeden Pelesen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının paylaştığı verilere göre Türkiye'de 654 bin 925 Enerji Kimlik Belgesi bulunduğunu bu belgelerden ise sadece 2 bin 234 tanesi A sınıfı gerekliliklerini sağlayacak şekilde düzenlendiğini ifade etti.

En kötüsü 'G' en iyisi 'A'

Enerji Kimlik Belgesi'nde; binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı A ile G arasında sınıflandırıldığına da dikkat çeken Pelesen konuşmasını şöyle sürdürdü;

''Binalar için en kötü performansı temsil eden G sınıfı binalarda, enerji tüketimi ve sera gazı salımı çok yüksektir. G sınıfı binalar; yasalarca öngörülen asgari şartlardan en az yüzde 75 daha fazla enerji tüketmektedir. D sınıfı binalar ise yasalarca öngörülen asgari şartlarda veya bu şartlardan yüzde 19 daha fazla enerji tüketmektedir. Enerji kimlik belgesinde C sınıfı olarak atanmış olan binalar yasalarca öngörülen asgari şartlardan yüzde 1 ile yüzde 20 arasında, B sınıfı olarak atanmış binalar ise yüzde 21 ile yüzde 60 arasında daha az enerji tüketmektedir. Enerji performansı en üst seviyede olan A sınıfı binalar ise yasalarca öngörülen asgari şartlardan en az yüzde 61 daha az enerji tüketimine sahiptir.''

3 bin 500 TL'ye yalıtım

Yeni yapılan bir binada ısı yalıtımının maliyeti, toplam maliyetin yüzde 2 ile 5'i kadar olduğunu da aktaran Pelesen, 100 metrekarelik bir konutu olan vatandaşa yalıtım uygulamasının maliyetinin ise 3 bin 500 – 7 bin 600 TL arasında değişebileceğini söyledi.

Faturalar düşecek

Binaların ısı yalıtımı ile enerjide yüzde 50'ye varan oranda tasarruf yapabileceğini tüm binaların ısı yalıtımlı hale getirilmesi halinde ise ülkenin toplam enerji faturasının yaklaşık yüzde 15 azalacağını kaydeden Pelesen, ısı yalıtımıyla, ülke ekonomisi ve çevre kirliliğini önlemeye sağlanan katkının yanında, binanın değerinin yükseleceğini belirterek ''Çünkü binanın harcadığı enerji miktarı, evlerin satılmasında veya kiralanmasında artık belirleyici etken oldu.'' diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Luxera GYO’dan havayolu çalışanlarına özel kampanya
  • 20.11.2024 17:03

Luxera GYO’dan havayolu çalışanlarına özel kampanya

Havayolu çalışanları, Luxera Bahçe Port projesinde yüzde 5 indirim, 1.99 oran ve ...

Kahramanmaraş'ın merkezindeki yapılar 2025'te teslim edilecek
  • 19.11.2024 16:42

Kahramanmaraş'ın merkezindeki yapılar 2025'te teslim edilecek

Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, şehir merkezinin ayağa kalkması için Hüküm ...

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı
  • 18.11.2024 11:08

TOKİ, Gülderen Mahallesi'nde 2 bin 681 konut tamamladı

Depremde ağır yıkıma uğrayan Hatay'da 26 binden fazla konut ve iş yeri hak sahip ...