maritbet girişmaritbet
Konut faizleri düşmüyor

Konut faizleri düşmüyor

Mayısta da kredi faizlerinin yükselişi sürdü. Konut kredisi talebinde ise düşüş olmadı. Mayısta da Ziraat Bankası faizini 0.86’dan 0.95’e, Finansbank 0.80’den 0.89’a, Garanti Bankası 0.81’den 0.86’ya yükseltti. Buna rağmen kredi hacminde düşüş olmadı

Merkez Bankası'nın ekonomiyi soğutma kararları sonrası yükselmeye başlayan konut kredi faizleri 10 yıl vadede yüzde 1'e uzandı. Nisanda 8 banka faizlerini 0.5-1 puan arasında artırdı. Mayısta da Ziraat Bankası faizini 0.86'dan 0.95'e, Finansbank 0.80'den 0.89'a, Garanti Bankası 0.81'den 0.86'ya yükseltti. Buna rağmen kredi hacminde düşüş olmadı. Merkez Bankası'nın 6Mayıs tarihli verilerine göre, bir haftada konut kredi hacmi 63 milyar 269 milyon liradan 63 milyar 635 milyon liraya yükseldi. Uzmanlar “Kredi faizlerinin daha da artacağını düşünenler ev planlarını geciktirmiyor” yorumunu yapıyor.

 Talep hâlâ canlı

 Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Yükselen faizler bir miktar etkilese de krediye talep halen canlı. Hatta nisanda konut kredisi artışı 2010'un ilk dokuz ayı ortalamasının üstünde. Nisan ayında hacim 1.4 milyar TL daha arttı. Ev hayali kuranlar maliyetler daha fazla yükselmeden harekete geçiyor” diye konuştu. Sungurlu yılın ilk üç ayında kredi arayanların sayısının geçen yılın yüzde 100 üzerinde olduğunu da anlattı.

 Üreticiler nisandan memnun

 Nisan ayından konut üreticileri de memnun. Kısa bir süre önce açıklama yapan Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, seçimde risk görmeyen tüketicinin faizler ve fiyatlar artacak beklentisi ile alımlarını öne çektiğini, bu nedenle tüm ayların en iyi satışını gerçekleştirdiklerini, satışı yeni başlayan Exen'de dairelerin yüzde 40'ını sattıklarını söylemişti.

Kaynak: Selma Şenol / Bugün

  • Etiketler:

Yorum Yaz