Konut kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalar neler?
Mortgage kredisinin amacını kısaca; satın almak istenen konutun ekspertiz değerinin, müşterinin ödeme gücüne göre taksitlendirilmesi olarak açıklayabiliriz
Mortgage kredisinin amacını kısaca; satın almak istenen konutun ekspertiz değerinin, müşterinin ödeme gücüne göre taksitlendirilmesi olarak açıklayabiliriz. Konut sahibi olmak isteyen herkes belli plan program dahilinde mortgage'a başvurabilir ve bankanın sunduğu koşullar ve kendi ekonomik durumunun elverdiği ölçülerin kesişimiyle bir ödeme planına sahip olabilir. Ancak yine de dikkat etmek gereken önemli konular var. Müşterinin nakit akışı, kredinin vadesi, faiz oranları ve dosya ücreti... Aylık taksitler zorlanmadan ödenebilecek mi? Kredi hesaplaması yapıldı mı? Ödeme planı diğer ihtiyaçlar için yapılan harcamaları ne kadar kısıtlayacak? Tüm bu soruların soruna dönüşmemesi için konunun uzmanlarına sorduk: Ödeme planımızı nasıl yapmalıyız?
Cenk Tabakoğlu/ING Bank Bireysel Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı
Konut kredilerinde ödemeler çok uzun
dönemlere yayıldığı için, müşteriler ödeme tiplerini seçerken öncelikli olarak mevcut nakit akışlarına göre hareket etmeli, bütçelerine en uygun ödeme planlarını tercih etmeliler.
Sabit taksit ödemeli planlarda aylık taksit miktarı eşit olarak devam ederken; ara ödemeli, artan ödemeli, azalan ödemeli ve benzeri geri ödeme seçenekleri ile yıllık nakit akışlarına uygun düzenlemeler de yapılabilmektedir.
Örneğin sabit geliri olan bir müşteri eşit taksitli bir plana alternatif olarak, her yıl gelirinde öngördüğü artışa paralel oranda artan taksitli bir ödeme planı ile de konut kredisi kullanabilir.
Konut kredi borcunu kısa sürede eritmek isteyenler ise azalan taksitli bir ödeme planını seçebilir.
Ya da yılın belli dönemlerinde prim, jestiyon gibi ek kazançları olanlar veya serbest meslek sahipleri, yıllık gelir döngüleri doğrultusunda toplu kazanç elde edecekleri dönemlere denk gelen taksit tutarlarını daha yüksek tutarlı olarak belirleyerek ara ödemeli planları tercih edebilir.
Konut kredilerinde, her zaman ara ödeme yapma imkanı mevcuttur, ancak kredi sabit faizli olarak kullanıldı ise; ödeme planı içerisinde belirlenmeyen sonradan yapılacak toplu ödemelerde, mortgage yasası gereğince bankalar, ödeme miktarının %2'sine kadar bir tutarı erken ödeme ücreti olarak almaktadır. Bu sebeple kredi kullanılırken, eğer ara ödeme yapılabilecek taksitler önceden öngörülebiliyorsa, ödeme planı içerisine dahil etmek, müşterilerin % 2 erken ödeme ücreti maliyetine katlanmadan ara ödeme yapabilmesine imkan tanımaktadır.
Bir diğer seçenek ise; taksit ödemelerinde ertelemeye gitmektir. Kredinin kullanıldığı tarihte başka ödemeleri olan bir müşteri dilerse taksit ödemelerine 3 veya 6 ay sonrada başlayabilir.
Kısacası, kredinin toplam maliyetini etkileyen unsurlardan bir tanesi faiz oranı olmakla birlikte, farklı ödeme planları konut kredisine ödenecek toplam faiz tutarına etki etmektedir Şöyle ki; aynı faiz oranı ile kullanılan 2 kredide, ödeme planına bağlı olarak oluşacak toplam geri ödeme tutarı birbirinden farklı olabilmektedir. Bu sebeple de ödeme planını doğru belirlemek gerekir.
Mevcut duruma baktığımızda, en çok tercih edilen konut kredisi ödeme planları aylık eşit taksitli planlar olmakla birlikte, gelir düzeni doğrultusunda çok daha farklı alternatifler üretilerek bütçeye en uygun ödeme planı ile ulaşmak mümkündür.
Feyzi Özcan/Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı
Ev sahibi olmak, günümüzde insanların birçok ihtiyacının önüne geçen güçlü bir istektir. Son 10 yılda 100 kattan fazla büyüyen konut kredisi pazarındaki bu artışı ve inşaat sektöründeki gelişmeleri, modern konut projeleri ile açıklamaya çalışmak eksik bir değerlendirme olacaktır.
inşaat sektöründeki gelişmeler büyümeyi tetiklese de asıl belirleyici unsur insanların ev sahibi olma isteklerinin oluşturduğu güçlü taleptir. Ancak kredi kullanmak suretiyle konut alımına karar verirken, daha sonra geri ödemelerde sıkıntı yaşamamak için müşterilerin bazı noktalarda dikkatli olmaları gerekmektedir.
Kredi taksitlerinin ödenmesinde güçlük yaşayanların ortak noktası; kendi bütçelerine, gelir/gider dengelerine uygun vade ve faiz oranını ayarlayamamalarıdır. Bu noktada bankaların da müşterileri yönlendiriyor olması ve müşterilerin ödeme gücüne uygun vade, faiz ve taksitin belirlenmesi gerekmektedir.
Bunun için bankaların, müşterinin gelir ve gider dengesini bozmayacak esneklikte farklı alternatifleri içeren ürün çeşidi ve ödeme planı sunabilme kabiliyeti büyük önem arz etmektedir. Bankamız bu vizyon çerçevesinde müşterilerin tüm taleplerine uyarlanabilecek şekilde azalan, artan, değişken taksitli başta olmak üzere her bütçeye uyacak 14 farklı Sarıpanjur Konut Kredisi seçeneği sunmaktadır.
Örneğin; genç profesyoneller, gelirinde artış beklentisi olanlar veya ilk vadelerde gider yükü fazla olanlar için artan taksitli itfalar tercih edilmelidir.
Kredinin vadesi bitmeden emekliliğe ayrılmayı planlayanlar, ileride gelirinde azalış bekleyenler veya ilk taksitlerinde yüksek taksit ödeyip maliyet avantajı sağlamak isteyenler azalan taksitli itfalara yönelmelidirler.
Yılın belli aylarında, düzensiz olarak bazı vadelerde yüksek ödeme yapmak isteyenler veya aksine düşük ödeme yapmak isteyenler ise ara ödemeli veya değişken taksitli seçeneği seçebilirler.
Tüm bu hususlarda müşterilerimize özel Sarıpanjur Konut Kredisi alternatiflerin belirlenmesi amacıyla bankamız konut kredisi uzman personeli tüm şubelerimizde hizmet vermektedir.
Exclusive Homes
Yorum Yaz