Konut kredisinde ayda 70 lira cepte kaldı
TCMB'nin son indiriminin ardından 10 yıl vade ile alınan 100 bin TL konut kredisinin taksidi, 1498 TL'den 1428 TL'ye düştü
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 9.50'den yüzde 8.75'e çekmesi, hem mevduat hem de kredi faizlerinde etkisini gösterdi. Faiz indirimi öncesinde ağırlıklı olarak yüzde 1.09 civarında bulunan konut kredisi faiz oranları, aylar sonra 1 seviyesinin altına geriledi. Birçok bankada faiz oranları 0.99'a kadar çekilirken, bazı kurumlarda bu oran 0.96'yı bile gördü. Ağırlıklı olarak kullanılan 10 yıl vadeli 100 bin TL kredinin aylık taksidi, TCMB'nin indirim kararı öncesinde 1498 TL (komisyon ve masraflar hariç) civarında bulunuyordu. Oran güncellemelerinin ardından aynı şartlardaki kredinin aylık taksidi 1428'e (komisyon ve masraflar hariç) kadar geriledi. Bankaların mevduatlara verdiği faiz oranları da aşağı çekildi. Ağırlıklı olarak yıllık yüzde 10 seviyesinin üzerinde bulunan mevduat faiz oranları, yüzde 9-9.5 bandına kadar geriledi.
Düşüş devam eder mi?
Merkez Bankası'nın son toplantısının ardından yaptığı açıklamalara bakıldığında "enflasyonda düşüşün başlaması" ve "küresel likidite şartlarının gevşemesi" öngörülüyor. Bu beklentiler, "faizlerde yeni indirimlerin gündeme gelebileceği" konusunu sıcak tutuyor. Ancak yine TCMB'nin, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" açıklaması, "bundan sonraki indirimlerin daha ihtiyatlı olabileceği" ihtimalini de besliyor. Geride bıraktığımız son 2 çeyrekte yükselen konut faizleri sebebiyle ipotekli satışlarda belirgin daralma yaşanmıştı. Yükselen dövizin de etkisiyle artan yabancı talebi, sektörde dengeyi sağlamıştı.
Yabancılar gayrimenkul yatırımında rekor kırdı
Yabancı yatırımcılar, yılın ilk 4 ayında Türkiye'de gayrimenkul sektörüne 1 milyar 267 milyon dolar doğrudan yatırım yaparak bu alanda rekor kırdı. Ekonomi Bakanlığı'nın Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni'ne göre, yabancıların bu yılın ocak-nisan döneminde Türkiye'ye yaptıkları doğrudan gayrimenkul yatırımları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttı. Yılın ilk 4 ayında net doğrudan uluslararası yatırım girişinin 5.1 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında, bu dönemde doğrudan yabancı yatırımların dörtte birinin gayrimenkul sektörüne yapıldığı görülüyor. Bu arada Türkiye'de ocak-nisan döneminde kurulan uluslararası sermayeli bin 229 şirketin 102'si inşaat, 161'i de gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteriyor.
Ö. Faruk Bingöl/Türkiye Gazetesi
Yorum Yaz