maritbet girişmaritbet
Konut kredisinde taksit atlatan nasıl yanacak?

Konut kredisinde taksit atlatan nasıl yanacak?

Birbirini takip eden 2 kredi taksitinin ödenmemesi durumunda başınıza ne gelebilir?

Taksitlerimi Ödemezsem Ne olur?

Birbirini takip eden 2 kredi taksitinin ödenmemesi durumunda kredi temerrüde düşer. Banka, tüketiciye, temerrüd tarihini takip eden 5 gün içerisinde iadeli taahhütlü posta bir ihbarname gönderir ve kredi borcunun tamamının 1 ay içinde temerrüt faizi ile birlikte ödenmesini talep eder.
Tüketici kredi ödemelerini herhangi bir sebepten dolayı artık ödeyemeyecek durumda ise banka evi icra kanalıyla satışa çıkarmak için işlemlere başlar.

Satışa çıkmadan önce evin değeri uzmanlar tarafından belirlenir ve rakama itiraz için tüketiciye süre tanınır. Yasal süreç içerisinde tüketici rakama itiraz etmez ise taşınmazın icra dairesinden satışı talep edilir. Talep, Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerden birinde ilan edilmek üzere Basın Yayın İlan Kurumu'na gönderilir.
İlan tarihinden itibaren satış için 2 aylık süre tanınır.


Satış günü borçluya bildirilir, ihale usulüyle ilk sarışta evin bedelinin minimum yüzde 60 + masrafları karşılayan veya en yüksek artırımı yapan tarafa ihale verilir.
İlk satışta belirlenen rakamı veren kimse olmazsa ilk satıştan 10 gün sonra 2.- satış başlatılır.
Evin değerinin yüzde 40 + masrafları veren veya en yüksek artırımı yapan tarafa ihale verilir.


İhale işlemini takiben 10 gün içerisinde icra hukuk mahkemesinden ihalenin feshine ilişkin dava açılıp açılmadığı araştırılır, dava açılmamışsa ve ihale bedeli ödenmiş ihale kesinlesin İcra kanalıyla satış işleminden sonra bankaya satış bedeli ödenir.


Ancak evin satışı ve bankanın 1 parayı almasıyla tüm işlemler bitmiş sayılmaz. 2 durum söz konusu olabilir. 1. evin satışından elde edilen rakam tüketicinin bankaya olan borcunu karşılamayabilir. Örnek olarak ev 100.000 TL'ye satılmış olabilir ancak kredi borcu 120.000 TL olabilir. Bu durumda banka;

a) Tüketicinin diğer mal varlıklarından, kalan borcu tahsil etme yoluna gider. Örnekte olduğu gibi kalan 20.000 TL borç, tüketicinin diğer mal varlıklarından tahsil edilir.
b) Tüketicinin başka bir mal varlığı yoksa, kefilden tahsil etme yoluna gidilir.
2 Evin satışından elde edilen •rakam boçtan fazla olabilir. Örnek olarak evin kredi borcu 120.000 TL iken, ev 140.000 TL'ye satılmış olabilir. Bu durumda banka borcu olan 120.000 TL'yi alır, kalan 20.000 TL'yi tüketiciye verir.

Kredi alan hiç kimsenin karşılaşmak istemediği bu durumla karşı karşıya gelmemek için ödeme gücüne uygun, aylık taksitlerin zorlanmadan ödenebileceği krediyi seçmek tüketici için en doğru seçim olacaktır.
Tüm bu yasal süreçteki prosedürler bankaya da zaman ve para kaybettirir. Kredi taksitlerinin ödenmediği durumlarda.
tüketiciyle anlaşma yoluna gidilmesi ve orta yolun bulunması her iki taraf için de daha kârlı bir yaklaşım olacaktır.


Kaynak: Cumhuriyet / kredipazari.com   

  • Etiketler:

Yorum Yaz