maritbet girişmaritbet
Konut kredisinde yüksek faiz, satışın önündeki en büyük engel!

Konut kredisinde yüksek faiz, satışın önündeki en büyük engel!

Konut kredisi kampanya, konut kredisi faizleri düşer mi ve artar mı gibi çok sayıda soru vatandaşın aklında. TÜİK tarafından açıklanan son rapora göre konut satışları yüzde 34,1 oranında geriledi. İpotekli konut satışları ise aynı dönemler incelendiğinde yıllık bazda yüzde 57,7'lik sert düşüş yaşadı. Yüksek konut kredisi faizi, konut satışının önündeki en büyük engel olarak göze çarpıyor.

Konut kredisi faizleri düşecek mi, konut kredisi kampanyası ne zaman olacak gibi soruların sıklıkla sorulduğu dönemde TUİK tarafından açıklanan veriler, satışların hızla düştüğünü ifade ediyor. Konut almak isteyen kişilerin yoğunlukla tercih ettiği konut kredisi argümanı, son dönemde yüksek faizler sebebiyle tercih edilmiyor. Konut kredisi faizlerinin yüksekliği, satışları olumsuz anlamda etkiliyor.

Konut satışlarında sert düşüş

TÜİK tarafından açıklanan rapora konut kredisi kullanılarak alınan konut sayısında yıllık bazda yüzde 57,7’lik çok sert bir düşüş yaşandı. Yüksek konut kredisi faizleri sebebiyle, piyasa neredeyse durma noktasına geldi. 2021 yılının Kasım ayında ipotekli konut satış sayısı 39 bin 366 olarak kayıtlara geçerken, bu rakam 2022 Kasım döneminde yüzde 57,7’lik düşüşle 16 bin 655’e geriledi. Aynı dönemlerde genel konut satış sayısında ise yüzde 34,1’lik düşüş yaşandı.

Yüksek faiz konuta ulaşımda en büyük engel

Yaklaşık 260 alt sektöre can suyu olan inşaat ve gayrimenkul sektörü, bu dönemde formülü ağırlıklı olarak yabancıya satış yoluyla üretti. Fakat bu hız, sağlıklı bir devamlılığı olan bir süreç değil. Türk halkının gayrimenkulu en güvenli yatırım aracı görmesi, bu noktada bir kira getirisi sağlaması konuta olan ilgiyi canlı tutuyor. Ancak yerli yatırımcı için konuta ulaşımdaki en büyük engel yüksek konut kredisi faizleri olarak göze çarpıyor.

İhalelerde çıkan sonuçlar, piyasada yapay fiyat artışını destekliyor

Tüm bunlara ek olarak son dönemde kamu kurumları tarafından düzenlenen arsa ihalelerinde, ihaleyi en yüksek fiyatı veren firmanın kazanması da fiyatları genel olarak çok hızlı yükseltti. İhalelerdeki bu yaklaşım, piyasa genelinde fiyatların yapay yükselmesinin önünü açtı. Konut alırken kredi kullanacak vatandaş, yüksek faizi kabul etse dahi bu kez fiyatın yüksekliği sebebiyle fahiş bir taksit ödemesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu noktada ihale süreçlerinde rakamların biraz daha dengeye oturması, kredi faizlerinin düşmesi piyasayı eski canlı günlerine döndürür. 

Düşük faiz, ekonomiye katkı demek

Konut kredisi faizinin düşük olması demek, tüm ekonomiye katkı anlamına geliyor. En basit yaklaşımla ev alan kişi, mobilyasını, perdesini, beyaz eşyasını yeniliyor. Burada alınan gayrimenkulle sanayici de kazanıyor. 

Vatandaş konut kredisi kampanyası bekliyor

Yüksek konut kredisi faizleri ışığında TÜİK, düşen konut satış rakamlarını bundan sonraki dönemde de açıklamaya devam edebilir. Piyasalarda konuşulan kredi faiz kampanyası gerçekleşirse, kısa sürede rekor satışlara imza atılır. Binlerce aile, milyonlarca insanın beklediği bu haber, Türk ekonomisine ciddi doping olur.

emlaktasondakika.com

  • Etiketler:

Yorum Yaz