Konut kredisini yapılandırmayan bankalara büyük şok!
Tüketicilerin konut kredisini yapılandırma taleplerine olumsuz yanıt veren bankalar, aynı tüketiciye 3 kat ceza ödeyebilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konut kredisi faizlerini indirin çağrısının ardından bankalar, oranları yüzde 0,85'lere kadar çekti. Ancak faizlerin gerilemesiyle birlikte yüksek oranlardan kredi kullanan tüketicilerin yapılandırma talebine bankalar yanaşmıyor. Birçok tüketici, bu konuda mağduriyet yaşıyor. Peki konut kredisini yeniden yapılandırmak isteyen tüketiciler, bankaların olumsuz dönüşlerine rağmen neler yapmalı, nasıl bir yol izlemeli? Emlaktasondakika.com olarak Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu'yle konuştuk, önemli yanıtlar aldık.
Konut kredisini yapılandırmamak hukuksuzluktur
“Konut kredisi faizleri yüzde 0,70'lere kadar düştü ancak kime sorusu akıllara getiriyor? Bu rakam büyük konut projeleri için geçerli. Oysa tüketiciler, ben yüksek oranla kullandığım konut kredisini yeniden yapılandırmak istiyorum diyor, bankalar ise buna yanaşmıyor. Oysa bankaların, bu tür risklerine karşı Tüketici Kanunu, kredilerin erken kapatılmasıyla ilgili ana paranın yüzde 2'si kadar bankalara yüzde 2 kapama cezası alma hakkı veriyor. Ama tüketici aynı bedeli, daha düşük faizle yapılandırdığında, aradaki fark tüketici lehineyse, bunu engellemek hukuksuzluktur. Ayrıca Tüketici Kanunu 6. Maddesi'nde satıştan kaçınmayı reddetmektedir. Yani aynı borç miktarı, aynı borçlu, aynı banka, aynı eve ipotek var. Tüketici, ben borcumu kanun kapsamında yapılandırmak istiyorum diyor. Banka hayır yapılandırmam diyor. Bankalar bunu yapamaz”
Yapılandırmaya karşı çıkan bankalara karşı neler yapılmalı?
“Bankalardan yapılandırmaya dair olumsuz yanıt alan tüketicilere tavsiyem bankasına ve diğer bankalara yapılandırma için başvursun. Tüketiciler, kredi kullandığı bankalar yapılandırmayı kabul etmezse B, C, D, E bankalarına başvurup sizin faiz oranınızla kredimi size taşımak istiyorum diyebilir. Olumsuz cevap gelirse Rekabet Kanunu'nu ihlalden ötürü bankalar çok ciddi cezalar ödeyebilir. Dava açan tüketiciler, bankalardan çok ciddi rakamlar elde edebilir. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, BDDK'nın devreye girerek orta noktayı bulması gerekiyor”
Yazılı başvuru delildir, 3 kat tazminat alınabilir
“Tüketiciler 1,2 faizle kredi kullanmış şu an rakamlar yüzde 0,85'e düşmüş. Tüketiciler yapılandırma talebini yazılı yapsınlar ki ellerinde bir delil olsun. Bankalar, yazılı taleplere cevap vermek zorundalar. Ayrıca tüketici yüksek faizle o krediyi ödemeye devam ederse, uğrayacağı zarar bilirkişi tarafından tespit edilebilir. Bu durumda bankadan 3 katına kadar tazminat talep edebilir. Bu Rekabet Kanunu'nun öngördüğü 58. Madde'deki hükümdür”
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz