maritbet girişmaritbet
Konutta kampanya uyarısı geldi!

Konutta kampanya uyarısı geldi!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, bazı firmaların, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başladıklarını belirterek, ''Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor'' dedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat  Akgiray, bazı firmaların, düzgün yollarla finansman kaynakları bulamadıkları veya  ulaşamadıkları için kendi kendilerine finansman modelleri üretmeye başladıklarını  belirterek, ''Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor'' dedi.Akgiray, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Gayrimenkul  Zirvesi ve Fuarını aynı çatı altında birleştiren ''İSTANBUL REstate''in  açılışında yaptığı konuşmada, artık rakamların büyüdüğünü, ''satarım, yaparım,  satarım yaparım'' mantığının geçerliliğini kaybettiğini söyledi. Vedat Akgiray,  şunları kaydetti:''Bir de maalesef bazen izliyoruz, bize de intikal ediyor şu veya bu  şekilde, bazı firmalarımız, küçük azınlık tabii, düzgün yollarla finansman  kaynakları bulamadıkları için veya ulaşamadıkları için kendi kendilerine  finansman modelleri üretmeye başlıyorlar. Hafiften, bankacılık, aracı kurumluk  yapmaya başlar gibi... Bu riskli iş, işte buna izin vermemek gerekiyor. Fakat  belki de o firmalar veya kişiler konuyu iyi bilmedikleri için mecburen kendi  kendilerine bulabildiği çözüm o. Biz SPK olarak sizlerden gelen her türlü  yenilikçi, piyasayı büyütücü isteğe cevap vermeye hazırız.''Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan  Akgiray, ''Kötü bir vaka yok şu anda. Olmasın diye şu anda ikaz ihtiyacı duydum.  Birisi izinsiz para toplama, halka arz gibi bir şey yaparsa tabii bu suçtur.  Böyle bir şey var demiyorum, ama olmasın. Yasal yoldan, doğru yoldan finans  piyasalarına ulaşmayı bilmiyorsa o firma, finansman lazım, hayaller, kafada bir  şeyler kurulabilir, yanlış olmasın. Çünkü artık rakamlar büyüdü. En ufak bir  siteye bakıyorsunuz birkaç yüz tane daire... 'batsın, çıksın, olsun' diyemeyiz''  şeklinde konuştu.Akgiray, ''Yakın takip ediyorsunuz herhalde?'' sorusunu ise ''Ediyoruz  tabii'' şeklinde yanıtladı.

Kanal İstranbul heyecan vermesi lazım

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat  Akgiray, ''Sayın Başbakanımızın geçen gün açıkladığı İstanbul Projesi, Kanal  İstanbul vesairenin tüm gayrimenkulcülere heyecan vermesi lazım. Yeni bir imkan,  değerlendirmek lazım, hayali paylaşmak lazım'' dedi.

         Akgiray, Gayrimenkul Zirvesi ve Fuarını aynı çatı altında birleştiren  ''İSTANBUL REstate''in açılışında yaptığı konuşmada, 20-30 yıl önce yurt dışına,  özellikle Batıya gidip geldiklerinde hep Türkiye'deki gayrimenkul resminin  çirkinliğine üzülürken, şimdi gidip geldiklerinde Türkiye'nin göze hoş geldiğini,  son 20 yılda bütün eksikliklere rağmen bir güzelleşme, iyileşme olduğunu  söyledi.

         Türkiye'de gayrimenkulde artan bir talep olduğunu ifade eden Akgiray,  ''Gayrimenkul sektörünün büyümemesi, para kazanmaması diye bir şey söz konusu  değil. Fakat belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra 'ben işi yaparım, satarak  finanse ederim, kar ederim...' Artık bu formül geçerli değil. Biz tüm  gayrimenkule ilişkin ticari faaliyetleri, sermaye piyasalarında finans sektörü  ile daha yakınlaştırmaya, evlendirmeye ihtiyacımız var. Şu anda böyle bir  eksikliği hissediyoruz'' dedi.

         Şu anda halka açık, ıMKB'de kote edilmiş 20'den fazla GYO şirketi  olduğunu anımsatan Akgiray, ancak Türkiye'deki gayrimenkul sektörü büyüklüğüne  baktıklarında, orada pek kayda değer kitle olmadığını söyledi. Sermaye  piyasalarını büyütmeden, ekonomideki büyüme hızına ayak uydurmadan yatırımcıyı  korumanın mümkün olmadığını ifade eden Akgiray, gayrimenkulde son 1-2 yılda SPK  olarak birtakım düzenlemeler yapmaya çalıştıklarını, yeni dönemde yeni kanunda  daha da hızlı yürüyebileceklerini anlattı.

        

         -FıNANSAL CEHALET...-

                  Vedat Akgiray, GYO'ların halka açılma koşullarını oldukça  basitleştirdiklerini, dünyada daha basiti bulunmadığını, şu anda kimsenin SPK'dan  şikayet etme hakkı olmadığını belirtti.

         Özel sektör tahvil pazarının geçen yıl ciddi ivme yakaladığını, çok  sayıda milyar dolarlık halka arz yaşandığını, bu sene bunun birkaç misli  olacağının anlaşıldığını söyleyen Akgiray, son zamanda kira sertifikası  enstrümanlarının hem düzenlemesini yaptıklarını hem de vergi asimetrisini ortadan  kaldırdıklarını anlattı. Akgiray, şunları kaydetti:

         ''Yeni bir enstrüman. Gayrimenkul şirketlerimize finansman bulabilmek,  finans piyasalarına ulaşabilmek için gerekli enstrüman ve pazarları sunmaya  çalışıyoruz, buna devam edeceğiz. Fakat genelde olan bir finansal cehalet  diyorum, bizim sektörümüzde de söz konusu. Hala proje geliştiren, inşaat yapan  firmalar, gayrimenkul yatırımı ortaklığı (GYO) olmanın anlamını ve değerini  tam anlamış değiller. Bir kere ortaklık paylarınız borsalarda işlem görüyor, yani  likit, kurumlar vergisinden muaf. Kısmen veya tamamen GYO formatında finansman  aramamak bence biraz eksiklik gibi oluyor.         Konut veya gayrimenkul talebi varsa ve bu doğru formatta finanse edilirse  arzı sağlarken, bu ekonomide gayrimenkul işi yüzünden kriz çıkmaz, köpük de  oluşmaz, balon da oluşmaz, fiyat da şişmez.''        

         -''GAYRıMENKUL FıNANSMAN ıMKANLARI TİRKıYE'DE RıSK KAYNAĞI OLMAZ''        

         ABD'de son yaşanan krizde hükümetin, sosyal konut olsun, oy gelsin diye  bunun finanse edilmesi için emrettiğini, orada bir birim teminatla 15-30 birim  kredi üretildiğinin zannedildiğini anlatan Akgiray, konuşmasını şöyle sürdürdü:

         ''Türkiye'de öyle bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla gayrimenkule  sağlanacak her türlü finansman imkanı bu konut kredisidir, işyeri kredisidir,  hisse senedidir, tahvildir, GYO'dur her neyse Türkiye için bugünkü yapısı ile  bugünkü kuramsal mantığı koruyabilirsek sisteme risk kaynağı olmaz. Çünkü artan  talep var. Kötü konutları yeni konutlarla değiştirme ihtiyacı var. Böyle bir  talep varken fazla açgözlü olmadan yeni finansman modelleriyle bu talebi  karşılamaya yönelik çabalar hiçbir zaman risk kaynağı olmaz. Orta ve uzun vadede  bu herkesin kazanacağı bir sonuçtur.''

                  -''BU ıŞE GÖNİL KOYMUŞ BıR DEVLET VAR''-

                  Şu anda bu işe gönül koymuş bir devlet olduğunu belirten Akgiray, ''Sayın  Başbakanımızın geçen gün açıkladığı, İstanbul Projesi, Kanal İstanbul vesairenin  tüm gayrimenkulcülere heyecan vermesi lazım. Devleti yöneten bir kişinin böyle  büyük bir hayali, projeyi sunması inşaatçılara, gayrimenkulcülere heyecan vermesi  lazım. Yeni bir imkan, değerlendirmek lazım, hayali paylaşmak lazım'' dedi.

         Sermaye piyasalarının önümüzdeki yıllarda çok hızlı büyüyeceğini söyleyen  Akgiray, uluslararası platformda daha enteresan, daha çok uğranan, daha çok  kullanılan bir pazar haline geleceğini anlattı.         İstanbul finans merkezi projesinin de çok ciddi proje olduğuna işaret  eden Akgiray, ''Epey mesafe aldık. Biz SPK olarak İstanbul'a taşınıyoruz.  Arsamızı aldık. Hatta geçen hafta mimari yarışma başladı. Güzel çevre dostu,  yeşil, modern bina yapacağız'' diye konuştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz