Kredilerdeki düzenleme ekonomiye rahat nefes aldıracak!
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, konut kredilerinde limitin yüzde 80'e çıkarılmasını değerlendirdi.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, "Banka ve finans kurumları ülkenin ekonomisinin durgunluktan çıkmasında en fazla kendi çıkarları olacağını iyi değerlendirmeli ve asla bu uzun vadeleri yüklü faizlerle ganimete çevirme gibi bir yola sapmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
Hekimci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketici kredileri ve kredi kartlarında taksit sayısının artırılması, kredilerin 72 aya kadar yeniden yapılandırılabilmesi ile konut kredilerinde limitin yüzde 80'e çıkarılmasının, dar ve sabit gelirli tüketiciye ve ekonomiye rahat bir nefes aldıracağını ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumunun 2015 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre geçen yıl Türkiye'de gelir dağılımındaki eşitsizliğin arttığını savunan Hekimci, bireysel kredi borçlularından alacaklarını tahsil edebilmek için bankaların kredi ve kredi kartı borcu dosyalarını çok düşük meblağlara varlık yönetim şirketlerine devrettiğini söyledi.
Hekimci, hükümetin kredilere yönelik yeni düzenlemeyle iç tüketimde artış hedeflediğine işaret ederek, "Bankalar ulusal ekonominin çıkarı için üzerine düşen görevleri yapmalıdır. Banka ve finans kurumları, ülkenin ekonomisinin durgunluktan çıkmasında en fazla kendi çıkarları olacağını iyi değerlendirmeli ve asla bu uzun vadeleri yüklü faizlerle ganimete çevirme gibi bir yola sapmamalıdır." diye konuştu.
"Tüketiciler aşırı ve gereksiz tüketime yönlenmemeli"
TÜDEF'in bankalara yönelik taleplerini sıralayan Hekimci, kredi kartı borç yapılandırmasında faiz oranlarının öncekinden daha düşük tutulmasını istedi. Hekimci, şunları kaydetti:
"Tüketici kredisi borçlarının ödemede sürdürülebilirliğini sağlayabilmek için kredilerin 72 aylık toplam maliyeti asgari düzeye çekilmeli. Borç yapılandırmasından yararlanmak için tüketiciye en az bir yıl gibi bir sürede başvurma olanağı getirilmeli, yeniden yapılandırılacak kredilerden minimal kredi faizi dışında hiçbir ad altında, ücret, masraf, komisyon alınmamalıdır. 48 aya çıkarılan tüketici kredileri de tıpkı yüzde 80'e yükseltilen konut kredileri gibi düşük faiz uygulamalarıyla desteklenmelidir. Ayrıca bankalarca çok ufak meblağlar için icra takibi dahi yapmadan tüketiciler 'idari takip' adı altında kara listeye alınıyor. Bu borç ödense dahi kişinin adı listeden uzun süre silinmiyor. Bu vesileyle 100 liranın altındaki ödenmiş meblağlar kara listeden çıkartılmalı ve böylece bu insanların da kredibilitesi ekonomiye kazandırılmalıdır."
Tüketicilere yeniden yapılandırma imkanını bilinçli şekilde kullanmalarını öneren Hekimci, "Tüketiciler asla aşırı ve gereksiz tüketime yönlenmemeli, eğer kredilerini ödemede zorluk çekiyorlarsa ve gerekiyorsa öncelikli hedeflerinin mevcut borçlarını yeniden yapılandırmak olmasına dikkat etmelidirler." ifadelerini kullandı.
Yorum Yaz