New York Times’a göre Türkiye’de emlak balonu her an patlayabilir!
Kısa süre önce New York Times'ta yer alan uluslararası emlak sektörüne yönelik bir makalede, Türkiye'de borçlanma ve kredi talebinin arttığı kaydedilerek, emlak balonu riskinin altı çizildi
Kısa süre önce New York Times'ta yer alan uluslararası emlak sektörüne yönelik bir makalede, Türkiye'de borçlanma ve kredi talebinin arttığı kaydedilerek, emlak balonu riskinin altı çizildi.
Kimileri ise konut fiyatlarındaki artışın inşaat maliyetlerinin yükselmesinden kaynaklandığını bunun bir balon olmadığını belirtiyor.
Türkiye'de de benzer bir konut balonu patlar mı sorusu sıklıkla soruluyor.
İnşaat sektöründe bir patlama yaşandığı, tüketimin arttığı ve şehirleşmede hızlı bir ivme kaydedildiği kesin. Ancak, BDDK'nın son verileri, sektördeki batık kredilerin de arttığını gösteriyor. Bankacılık sektöründe takibe düşen kredi miktarı en yüksek sektör inşaat oldu. Temmuz sonu itibariyle kullandığı nakdi kredilerin toplamı 43.5 milyar liraya ulaşan inşaatta takibe düşen kredi ise 1.6 milyar lirayı aştı. İnşaattaki batık kredi miktarı son bir yılda yüzde 14 yükseldi. Sektörde artan tedirginliğin en büyük göstergelerinden biri olarak son üç yılda artan stok miktarı gösteriliyor.
Dokuz yılda 6 milyon konut üretilirken, bunların 4.5 milyonu satılabildi.
Banka yangını küllenmiyor
Avro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya'yı bugünkü kriz ortamına taşıyan bankacılık sektörünün durumu oldu. İspanya'daki bankalar, kriz öncesi likidite bolluğu ikliminde, küresel para piyasasından topladıkları fonları inşaat şirketlerine kredi, hanehalklarına da konut kredisi olarak vererek, inşaat balonunu şişirdi. ABD'deki konut balonunun patlamasının ardından İspanya'da da bankalar alacaklarını tahsil edemez, yükümlülüklerini yerine getiremez hale geldi.
Devletin yaptığı kurtarma operasyonları, finans sistemi kurtardı ancak bütçeye ve maliyeye dev yükler bindirdi. Böylece, İspanya, hızla devletin mali krizini yaşamaya başlarken, büyüyen bütçe açığını daraltmak ve kamu borç yükünü azaltmak için kemer sıkıldı.
Antisosyal politikalar izlendikçe, yüzde 25'e tırmanmış işsizlikten bunalarak sokağa dökülen halk ile çatışmalar da hız kazandı.
Ülke genelinde kredi borcunu ödeyemediği için günde ortalama 160 kişi evlerinden çıkarılıyor.
Taraf
Yorum Yaz