maritbet girişmaritbet
Bayraktar'dan Yeşil Binalara ilişkin açıklama

Bayraktar'dan Yeşil Binalara ilişkin açıklama

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi noktasında teşvikler gelecek" dedi.

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi noktasında teşvikler gelecek" dedi.

Swissotel'de gerçekleştirilen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği'nin düzenlediği "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi"ne Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve çok sayıda davetli katıldı.

Yeşil bina sektöründeki gelişmelerin tartışıldığı, sektör sorunlarını çözüm önerileri sunmak amacıyla 20 -21 Şubat tarihlerinde gerçekleşen "Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi"nin ilk günkü açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptı. Bakan Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmada, "İnsanlar daha çok yeşili bol olan köy ile şehir arasında, ama şehirde ne varsa köyde de o olan yerleşimlerde hayatlarını idame ettiriyorlar. Bizim ülkemizde yüzde 40 oranında binalar enerjiyi emiyor. Enerjiye verdiğimiz para yaklaşık 55 milyar dolar. İhracatımızın yüzde 40'ından biraz fazla. Yeşil binalar üreterek, binalarımızı iyi yalıtarak binalarımızda bu güne göre, yarın yüzde 50'ye varan bir enerji tasarrufu sağlayabiliriz" dedi.

Türkiye'nin enerji malzemeleri konusunda çok kaliteli üretim gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Bayraktar, "Türkiye insanı dünyadaki gibi uzun süre iklim değişikliği, enerji kullanımı noktasındaki süresini çok kısa sürede adapte olma, dünya ile bütünleşme, bilimsel dünya ile entegre olma noktasında sorumluluğunu büyük ölçüde yerine getirmektedir. Dünyanın en ileri ülkelerinde üretilen çevre dostu inşaat malzemeleri Türkiye'de de üretiliyor. Şu anda dünyada ilk beşin içerisindeyiz" dedi.

Bakan Erdoğan Bayraktar yaptığı konuşmanın ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakanlık olarak gündemde bulunan yasaları değerlendiren Bakan Bayraktar, "Meclis'te bizi ilgilendiren 3 tane yasamız var. Bunlardan bir tanesi tapu kanununda yapılması gereken değişiklik. Yani mütekabiliyet şartı aranmaksızın Türkiye'nin stratejik konumu dikkate alınarak Türkiye'deki askeri alanlar, özel alanlar, tarihi bakımdan önemli alanlarda dikkat edilmek suretiyle gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özgüveni artmış ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de mütekabiliyet şartı aranmadan gayrimenkul satışını rahatlatmak için bir yasamız var. Diğer bir yasamız afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi yasasıdır. Kentsel dönüşümü, afet dönüşümü, depreme dayanıklı binaların dönüşümünü kolaylaştırıcı özellikleri içeren bir yasada şu an Meclistedir. Bir diğeri Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından dizayn edilen 2b diye adlandırılan orman vasfını kaybetmiş alanların kullanıcılarına olmazsa, ahara 3. şahıslara satılmasını kolaylaştıran ve buradan çok ciddi kaynak beklenen yasadır" diye konuştu.

Mütekabiliyet konusunda inşaat sektöründeki aktörlerin oturma izni konusunda taleplerinin olduğu yoksa yasanın eksik kalacağı sorusunun sorulması üzerine Bakan Erdoğan Bayraktar, "Zaten oturma izni verilmesi konusunda Türkiye'nin kendi yasaları var. Çok zorluk yok o konuda" dedi. Türkiye'de yeşil binaların arttırılmasında devletinde teşviklerinin olacağını belirten Bakan Bayraktar, "Yeşil binaların üretilmeye, yeşil binaların yapımı için doğa dostu malzemelerin üretilmesi noktasında da teşvikler gelecek" şeklinde konuştu. 2B yasasından ne kadar kaynak beklenildiği sorusuna ise Bakan Bayraktar, "Tam olarak vermek doğru değil. Çok ciddi kaynaklar bekliyoruz. Hem mütekabiliyet yasasından hem 2B yasasından çok ciddi kaynaklar bekliyoruz" dedi. Muhalefetin 2B'ler için para alınmasın sahiplerinden itirazlarının olduğu sorusu üzerine ise Bayraktar, "Para alınsın diye itiraz edenler daha çok" şeklinde konuştu.

Depremin ardından adeta yeni bir Van'ın üretileceğini belirten Bakan Bayraktar, "Van çok ciddi bir şekilde doğudaki bir merkez vilayetimiz, bir cazibe merkezimiz. Van'a bir marka şehrimiz olma noktasında çok ciddi yatırım yapacağız. Modern hayatın gerektirdiği kentsel tasarım ne ise, o noktadaki Van'daki çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

İHA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...