Folkart Towers'ın yüzde 60'ı satıldı! 2014 Nisan'da tamamlanacak!
İzmir'in yeni kent merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ve Liman çevresinin ilk projelerinden biri olan FolkArt Towers yükselmeye başladı. Yaklaşık bir yıl önce başlanan projenin zor kısmının bittiğini ifade eden Folkart Tovvers Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Nisan 2014'te projenin işletmeye hazır hale geleceğini söylüyor
Türkiye'nin 2'nci, Avrupa'nın 5'inci büyüklükteki kulelerinden oluşacak 200'er metre yüksekliğindeki Folkart Towers'ta projenin zor kısmı tamamlandı. Folkart Towers Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, toplam 40 kat olacak projenin yüzde 50'sinin bittiğini belirterek, "Projenin en zor kısmı yapıldı. Birinci kulenin hafriyat, beton, demir, çimento gibi kaba inşaatının yüzde 50'si bitti. Bundan sonra yerin üzerinde kalan ve daha dar olan kule bölümleri hızla yükselerek 40 kata ulaşacak. Her 5,5 günde bir kat yükselecek. Gelecek beş ay boyunca kulelerin tırmanışı sürecek ve şubat sonunda 1 'inci kulenin kaba inşaatı bitmiş olacak. Mayıs sonunda da 2'ııci kule bitecek. 2013 yılı sonunda ilk kule açılışa hazır hale gelecek. 4 ay sonra da 2'nci kule tamamlanacak ve ikisini birden işletmeye alacağız" diyor. Yüksek yapıların inşasında en ileri teknoloji olan hidrolik tırmanır kalıp sistemleri ile Türkiye'deki en hızlı gökdelen inşaatlarını yaptıklarını söyleyen Folkart Towers Proje Müdürü Ayetullah Mutlu ise Türkiye'de ortalama 8 ile 10 gün olan kat atma süresini yüzde 50 azaltarak 5,5 güne kadar indirdiklerini belirtiyor.
130 bin metreküp beton Yaklaşık 10 bin kamyon hafriyat yaptıktan sonra 7'şer metrelik temeller üzerinde bugüne kadar 9 kat yükselen inşaat, Ege ekonomisine de önemli katkılarda bulunuyor. Projede toplam 21 bin ton demir var. Şu ana kadar 10 bin tona yakını kullanılmış. Temel kazıklar da dahil projedeki beton miktarı ise 130 bin metreküp.
Kullanılacak çimento miktarı ise 12 bin 500 ton. 1 metreküp betonun 2,5 ton olduğu düşünülürse toplam 325 bin ton ağırlığa ulaşılacak.
Bir kulenin ağırlığı ise 150 bin ton olacak. Beton, çimento ve demir tedarikinin tamamı İzmir'den sağlanıyor. Sadece bu üç kalemlik malzemenin karşılığı bile yaklaşık 50 milyon TL. Mekanik, elektrik gibi işlerde de İzmirli firmalar tercih edildi. Projede toplam 30 bin metrekare cam bulunuyor. Alüminyum, kompozit ve diğer kaplamalarla birlikte cephe kaplamanın tamamı 80 bin metrekareye ulaşacak.
Yüzde 60'ı satıldı Kulelerin yüzde 60'ının satıldığını söyleyen Mesut Sancak, hedeflerinin satışları inşaatla aynı zamanda tamamlamak olduğunu söylüyor. "Bizim gözümüzde bu proje bitti. Artık yeni projeler peşindeyiz" diyen Sancak şu bilgileri veriyor: "Bundan sonra satışları projenin bitimine göre ayarlayacağız. Eğer satışları en başta değil de projenin bitim tarihi olan 2013 sonunda tamamlarsak doğru bir fiyat politikası uygulamışız demektir. Proje başlarken metrekaresi 2.300 dolar olan yerler bir yılda yüzde 33 değer kazanarak 3 bin dolara ulaştı. İnşaat bittiğinde 4 bin dolar olmasını bekliyoruz" diyor.
Alıcıların profili hakkında da bilgi veren Sancak, "Kurumsal firmalar, doktor, avukat, serbest meslek sahipleri var. Kat alanlar, yarım kat ya da 100 metrekare alanlar var. Mesela CMS Jant Sanayi 1,5 kat, Mapfre Genel Sigorta 1 kat, Akça Holding 1 kat aldı. Yöntem Yeminli Müşavirlik, futbolcu Necati Ateş, basketbolcular Asım Pars ve Hakan Köseoğlu, teknik direktörler Kemal Kılıç ve Ümit İnal, aktör Bülent İnal müşterilerimiz arasında." Gelecek yıl alışveriş merkezi yapılacak İzmir'de içinde her şeyi barındıran kaliteli büyük alışveriş merkezi açığı olduğunu söyleyen Mesut Sancak, arazi bulabilseler milyonlarca dolarlık projelerinin hazır olduğunu belirterek, "Önümüzdeki yılın sonunda İzmir'e mutlaka iyi bir alışveriş merkezi kazandırmak istiyoruz. İzmir kişi başına düşen kapalı alışveriş merkezinde Türkiye'nin en düşük illerinden biri. İstanbul'da kişi başına alışveriş merkezi alanı 200 metrekare iken İzmir'de yaklaşık üçte biri kadar, 70 metrekare. Ama izmir'in en önemli sorunu büyük projelere uygun büyüklüklerde arazi olmaması. Olanlann ise ya imar sorunu var ya da davalı. Hangisine el atsak mutlaka sorun çıkıyor" diyor. Özelleştirme idaresinin satışa çıkardığı 42 dönümlük Şaraphane'de bile sorun olduğunu söyleyen Sancak arsa sorunlarını şöyle ifade ediyor: "İçerideki binaların yıkımına engel var. Kendi binalarınızı yapacak yer bulamıyorsunuz. Ayrıca Basmane Çukuru gibi bir yerin boş olmasından daha büyük israf olur mu? Bana göre orası çok güzel bir alışveriş merkezi olur. İnciraltı'nda yatınm yapmak istedik, sorun çıktı. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi içindeki eski Tariş arazisiyle ilgilendik, OSB ile Tariş birbirleriyle mahkemelik oldu. Nereye dokunsak sorun var. Mesela sekiz ay kadar önce Bayraklı Belediyesi sınırlan içerisinde kalan yeni kent merkezindeki düzenlemelerle ilgili yeni bir dava açıldı. Şimdi burada projeler yine durdu. Burada başka bir arazimiz var, nereden baksanız 60-70 milyon dolarlık bir yatınm yapacağız ama hiçbir şey yapamıyoruz. Ana artere ulaşımı olan yollar dar olduğu gerekçesiyle dava açılmış. Bilirkişi incelemiş, haklı bulmuşlar. Demek ki haklı bir dava imiş. Ama zamanında doğru plan yapılmadığı için şimdi parsellerin yeri değişecek ve yeni düzenlemeler için en az 2 yıl boşa gidecek."
Çeşme'ye 200 milyon dolarlık tatil köyü
Çeşme'nin geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyen Sancak, Çeşme'deki turizm yatınmlannı şöyle değerlendiriyor. "Önümüzdeki 34 yılda Çeşme çok daha fazla büyüyecek. Izmir-lstanbul otoyolu bittiğinde Çeşme İstanbul'un tatil beldesi haline gelecek. Ulaşım süresi 3,5 saate düştüğünde Çeşme İstanbul'un çok yakınına gelmiş olacak. Biz de FoikArt Tovver olarak Çeşme'nin geleceğine yatınm yapmak için büyük bir arazi oluşturmaya çalışıyoruz, içinde otel bulunan en az 150200 belki de 300-400 villanın yer alacağı tatil köyü tarzında büyük bir kompleks gerçekleştireceğiz. Çeşme'ye 150 ile 200 milyon dolar arası bir yatınmı önümüzdeki yıl mutlaka yapacağız. Çeşme'nin en büyük avantajlanndan biri de jeotennal. Bu fırsat otellerde değerlendirilirse Çeşme'de turizm sezonu 12 aya uzayabilir" şeklinde konuşuyor.
Capital
Yorum Yaz