İpotekli konut satışlarında rekor düşüş!
TÜİK tarafından açıklanan rapora göre ipotekli konut satışlarında 2020 yılına oranla yüzde 60,9'luk düşüş yaşandı.
Gayrimenkul sektöründe son dönemde yüksek seviyelerde seyreden konut kredisi faizleri, satışları da etkiliyor. 2020 yılında gerçekleştirilen konut kredisi kampanyasıyla beraber rekor seviyede satış sağlanmış ve yüksek oranlarda ciro elde eidlmişti. O dönemde sıfır konutlar için kredi faizi yüzde 0,74, ikinci el konutlar için ise kredi faizi yüzde 0,64 orandan kredi sağlandı. Kısa süren kampanya sonrasında konut kredisi faizleri yüzde 1,35 seviyelerine çıktı. Yaklaşık bir senedir oranlar en düşük bu seviyelrde seyrediyor.
1 yılda yüzde 60'ın üzerinde düşüş yaşandı
TÜİK tarafından aylık olarak açıklanan konut satış raporu, konut satışlarında yerli vatandaş oranının azaldığı ve ipotekli satışların büyük düşüş yaşadığını gösteriyor. 2020 yılının Ocak-Haziran dönemide ipotekli konut satış sayısı 266 bin 374 olarak açıklanmıştı. 2021 yılının aynı döneminde ise bu rakam 104 bin 168 olarak açıklandı. Bir senelik dönemde ipotekli konut satış oranı yüzde 60,9 oranında azaldı. Aynı dönemde ilk el ipotekli konut satışı yüzde 67,9 oranında, ikinci el ipotekli konut satışı ise yüzde 57,9 oranında düşüş kaydetti.
Aylık bazda düşüş yüzde 71'5 olarak açıklandı
Türkiye genelinde Haziran ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,5 azalış göstererek 28 bin 878 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 21,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 6 bin 217 konut satışı ve yüzde 21,5 pay ile ilk sırada yer aldı.
Yüksek faizli konut kredisi satışların olumsuz etkiliyor
Konut kredisi faizlerinin, ipotekli konut satışının önündeki en büyük engel olarak ifade ediliyor. Bugün itibariyle devlet bankalarında en düşük konut kredisi faizi 120 ay için yüzde 1,35 seviyelerinde. Özel bankalarda bu rakam yüzde 1,9-2 seviyelerine kadar ulaşıyor. Bu oranlar, alınan konut anaparasıyla beraber yaklaşık 2,5 katı kadar toplam ödemeye denk geliyor. Ayrıca yüksek faiz, peşinat oranına göre değişiklik gösterse dahi taksit oranlarını yükselten etkenlerin başında geliyor.
Yorum Yaz