Körfez'den esen yatırım rüzgarı
Körfez sermayesi, Batı ekonomilerinin kriz üstüne kriz yaşadığı günümüzde adeta kurtarıcı rolünü üstlenmiş görünüyor
Körfez sermayesi, Batı ekonomilerinin kriz üstüne kriz yaşadığı günümüzde adeta kurtarıcı rolünü üstlenmiş görünüyor. Ancak, bu ortamda daha çok Türkiye ile ilgilenmeyi tercih eden Körfez'den önemli bir kısmı gayrimenkul olmak üzere 30 milyar dolarlık yatırım bekleniyor
Bir dönemler finans piyasalarında istenmeyen Körfez ve Arap ülkeleri, Batı ekonomilerinin neredeyse çıkmaza girdiği şu günlerde adeta kurtarıcı rollerden birini üstlenmiş görünüyor. ABD, Avupa ve dünyadaki diğer gelişmiş ülkelerin bile likidite açıklarını kapatmak için Körfez ülkelerindeki yatırım fonlarına yoğunlaşması, bunun en somut göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir. Ancak, bu noktada Türkiye'yi ilgilendiren ise Körfez fonlarının ABD mortgage krizinden ve Ortadoğu ülkelerindeki siyasi olumsuzluklardan etkilenmeleri nedeniyle daha güvenli ve cazip buldukları Türkiye ile ilgileniyor olması.
30 MİLYAR DOLAR GELDİ
Körfez ülkeleri, yani Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Umman'dan son 10 yılda Türkiye'ye 30 milyar dolarlık yatırım akmış durumda. Ancak, bunun, bir yıllık Körfez potansiyelinin sadece binde birini oluşturuyor olması, bölgenin Türkiye'ye yönelik ilgisi de göz önünde bulundurulunca olası yatırımın büyüklüğünü de ortaya çıkarıyor. Beklenti, Türkiye'nin, cazip projelerle önümüzdeki 3-5 yılda Körfez fonlarından 30 milyar dolar sermaye çekebileceği yönünde. Fonlar gayrimenkul, altyapı projelerinin yanı sıra sağlık, enerji ve sanayi projeleriyle de yakından ilgili.
Dünyanın en büyük yatırım fonlarına odaklanan Gulf-Turk Capital'in yaptığı açıklamalar da bu beklentileri doğrular nitelikte. Kuruluşun yaptığı açıklamaya göre, Körfez fonlarının toplam değeri 2.5 trilyon dolar ve şu ana kadar yapılmış yurtdışı yatırımlar ise 1.8 trilyon dolar. Gulf-Turk Capital Program Koordinatörü Suat Karabulut'un açıklamalarına göre, Sermaye Piyasa Kurulu'nun onayladığı sukuk tahvilleri de göz önüne alındığında Malezya ile karşılaştırıldığında gecikilmiş olsa da Türkiye, bölgenin tercihi de göz önüne alındığında bu durumdan kazançlı çıkabilir.
LEVENT'E PROJE YAPAMAMIŞTI
Diğer yandan, şu ana kadar Körfez'den esen yatırım rüzgârından henüz yeterince yararlanılamamış olsa da önemli yatırımlar gerçekleştirilmiş durumda. Bu yatırımlar içinde en çok hatırlananı Sama Dubai Holding'in Levent'teki İETT garajı arazisini KDV hariç 980 milyon liraya satın alması, ancak hedeflenen burgu dev kuleleri yapamamasıydı. Ama, firmanın Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırım hedefi olduğu ve bunun içinde sağlık, alışveriş merkezleri, otellerin olduğu biliniyor.
Körfez'den gayrimenkulle ilgili bir diğer önemli yatırım, BAE sermayeli PJSC Şirketler Grubu'nun geliştirme bedeli 700 milyon dolar olan Büyükçekmece'deki???? Toskana Vadisi projesini tamamlaması ve ardından yeni bir proje için İstanbul'da Anadolu yakasından (NEREDE???) 400 milyon dolara arazi almasıydı.
Hatırlarda kalan bir diğer yatırım Kuveytli yatırım grubu Turkcapital'in İstanbul Çekmeköy'de geliştirilen İdealist Kent'in tamamlanan birinci etabından 22 milyon 842 bin dolar tutarında bir bedelle 92 daire
ve 9 villa satın almasıydı. Şirket, Büyükçekmece'de yine bir başka Körfez yatırımı olan Toskana Vadisi'nden de 21 villa satın almıştı.
YATIRIMLARI MERAK KONUSU
Gayrimenkul sektörünü ilgilendiren bir diğer yatırım Türkiye'de temsilcilik açan Dubai Islamic Bank'ın finansın yanı sıra konut ve enerji sektöründe de yatırım planı içinde olması.
Dubai Muhtelif Emtialar Merkezi (DMCC), Türkiye'de yatırım planlayan bir diğer kuruluş. DMCC konutun yanı sıra finans, enerji, altın ve çay pazarına da girmeyi planlıyor.
Bu arada iki Körfez sermayesinin daha Türkiye'de nasıl bir yatırım yapacağı merakla bekleniyor. Bunlardan birisi Kuveyt Maliye Bakanlığı, Libya Hazine Sekreterliği ve Abu Dabi Yatırım İdaresi'nin yüzde 75 hisseye sahip olduğu ABC Türkiye. Diğer isim iseStarbucks Coffee, The Body Shop, Topman, Topshop ve Vero Moda markalarını Türkiye'ye getiren Kuveytli Alshaya Group. Şirketin açıklamalarına göre, Türkiye'de üç yıl içinde 100 milyon dolarlık yatırım söz konusu.
TÜRKİYE'DE DİKKAT ÇEKEN BAZI YATIRIMLAR
Şirket Yatırım Yatırım miktarı
Sama Dubai Holding Levent İETT garajı arazisi 980.000.000 TL
PJSC Grubu Büyükçekmece-Toskana Vadisi projesi 700.000.000 $
PJSC Grubu arazi 400.000.000*
TURKCAPITAL Çekmeköy-İdealist Kent 22.800.000 $**
TURKCAPITAL Büyükçekmece-Toskana Vadisi 21 villa**
*: Proje geliştirme bedeli
**: Var olan projelerden daire aldı
BEKLENEN YATIRIMLARDAN BAZILARI
Şirket Yatırım alanı
Sama Dubai Holding Alışveriş merkezi, otel, sağlık
Dubai Islamic Bank Konut-enerji-finans
DMCCKonut-enerji-finans-altın-çay
Milliyet Emlak
Yavuz Karaman
Yorum Yaz