Manzara farkına YARIM MİLYON DOLAR!
İstanbul’da uygulamaya konulan bazı projelerde müşterilerin ödediği şerefiye bedelleri, yüzde 50’ye kadar çıkarken, fiyat farkı milyon dolarları buluyor
Konut fiyatlarında önemli rol oynayan manzara faktörü, artık deniz, göl ve ormanla sınırlı kalmıyor. Şimdi yeni konut projelerinde, havuzdan tenis kortuna, parktan alışveriş merkezine kadar bir çok unsur için, şerefiye ödemek zorunda kalınıyor. İstanbul'da uygulamaya konulan bazı projelerde müşterilerin ödediği şerefiye bedelleri, yüzde 50'ye kadar çıkarken, fiyat farkı milyon dolarları buluyor. Bugün İstanbul'da yürütülen yeni konut projelerinde şerefiye farkları deniz gören konutlarda milyon doları bulurken, göl manzarasında 30 bin dolar, şehir manzarasında ise 20 bin dolar olabiliyor. Ormana bakan daireler için bazı projelerde 10 bin dolar şerefiye farkı alınırken, sitenin içindeki havuza bakan dairelerle diğer daireler arasında 5 ila 20 bin dolar arasında farklar olabiliyor.
Aynı projedeye dahil benzer konutlar arasındaki fiyat farkını oluşturan hususlar, villaların, dairelerin şerefiyesini belirliyor. Şerefiye her geçen yıl daha büyük önem kazanıyor. İstanbul'da yürütülen yeni konut projelerinde şerefiye farkları deniz gören konutlarda 1 milyon doları bulurken, göl manzarasında 30 bin dolar, şehir manzarasında ise 20 bin dolar olabiliyor. Ormana bakan daireler için bazı projelerde 10 bin dolar şerefiye farkı alınırken, sitenin içindeki havuza bakan dairelerle diğer daireler arasında 5 ila 20 bin dolar arasında farklar olabiliyor.
* Eğer daireniz Boğaz'a, Adalar'a yahut bir güzel göle bakıyorsa, şerefiyeyi öncelikle manzarası belirliyor.
* Böyle ağır basan bir ‘fark' söz konusu değilse, bu kez binanın cephesi dikkate alınıyor. İstanbul'da şerefiye, sırasıyla güneydoğu, güneybatı, güney ve doğu cepheli olmak üzere artıyor. Kuzey, kuzeydoğu ve kuzeybatı yönleri ise manzaralı değilse ilgi görmüyor. Kuzeye bakan, birbirine yakın bloklarda bulunan ve manzara görmeyen konutların yüzde 10 ‘eksi şerefiye'si oluyor.
* Sitenin, binanın çevresinde ‘çarpık yapılaşma' (yani genelde gecekondu mahallesi) varsa, sitenin içine bakan konutlara talep (ve fiyatlar) daha yüksek oluyor.
* Çevrede çirkin bir görüntü yoksa ve ‘kapanmayacak' (bu da önemli bir kriter) açık bir açıklık söz konusuysa, dış cepheye bakan konutlar değer kazanıyor.
* Villalarda, şerefiye bedellerinde (varsa) denize, göle(te) ya da havuza yakınlık önemli rol oynuyor.
* Şehir merkezinde inşa edilen çok katlı rezidanslarda, kat yükseldikçe fiyatlar artıyor. Çünkü şehir yahut uzaktan da olsa deniz manzarası üst katlara çıktıkça güzelleşiyor.
* Manzara olarak havuz ve site peyzajı vaad eden projelerde ise bu kez orta katlar değerleniyor. Çünkü kat yükseldikçe, mesela havuz görüntüsü küçülüyor.
* Bunun dışında, konut seçerken insanların başka tercihleri de var. Mesela genelde ‘orta katlar' tercih ediliyor. Zemin katların ve üst katların fiyatı ortalama yüzde 10 daha düşük oluyor. (Zemin katlar, ‘manzarası yok, önü kapalı, güneş almıyor, önünden insanlar geçiyor, gürültülü oluyor' gibi farklı etkenlerle farklı fiyatlandırılıyor.)
* Tabii dairenin ‘önünün açık ya da kapalı' oluşu da önemli bir etken. Binanın öne kapalıysa, bu kez, aksine, üst katlar kıymete biniyor.
Tabi ki konutun satış fiyatını belirleyen unsurlar manzarasından, cephesinden, katından ibaret değil. Eskiden şerefiyede önemli bir paya sahip olan ‘ısı kaybı, nem' gibi faktörler yalıtım teknolojilerinin gelişmesiyle ikinci plana düştü. Eskiden kat ulaşımı çok önemli iken, binaların çoğunda çift asansör ve jeneratör bulunması, bu farkı da azalttı. Bunun dışında halkın bilinçlenmesiyle birlikte mesela binanın yakınından yüksek gerilim hatlarının geçmesi gibi olumsuzluklar da daire fiyatlarının düşmesine sebep oluyor.
- Etiketler:
- manzara
Yorum Yaz