Master plan olmayınca kentler çarpık doğdu!
GYODER tarafından Sütlüce Has Yün İplik Fabrikası’nda düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi’nde düzenlenen toplantıda İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik STK’ları mercek altına aldı
GYODER tarafından Sütlüce Has Yün İplik Fabrikası'nda düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi'nde düzenlenen toplantıda İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım ve Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik STK'ları mercek altına aldı.
‘Plansız kentler çarpık doğar'
Kentlerin gelişimleri aşamasında Türkiye'yi kapsayan bir master planın olmamasının kentleri bu hale getirdiğine değinen Durbakayım, özetle şu konulara değindi:
“Ülkemiz gelişirken bir master plan olmadığından dolayı çarpık kentleşme meydana geldi ve bu manzara ortaya çıktı. Bence en kötü plan, plansızlıktan iyidir. Bu noktada milat çizip kötü yapılardan kurtulmak istiyoruz. Kentsel dönüşüm yapılırken afet yasasını düzenlemek lazım. 2B'ye olumlu yanından değil de neleri gasp ediyor diye bakıyoruz. Bunları bir köşeye bırakalım. Mütekabiliyet, afet yasası ve 2B'ye halkın sahip çıkması lazım. Kanunlar, belirleyici kurallarla çıkar. Bizler inşaat ruhsatını çok zor bir şekilde alıyoruz. Buna rağmen güzel işler yapmaya çalışıyoruz. Konut fiyatlarının üzerinde bir de KDV konduğunda satışlar bıçak gibi keser. Bu zamanda müşteriler kendilerini krediye göre ayarlıyor. Daire almak uzun vadeli bir iş. Karar veriliyor, kredi faizleri yükselince vazgeçiyor. Sektörün rayında gitmesini istiyorsak azı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor.”
Konuşmasını tamamlayan Nazmi Durbakayım'ın ardından söz alan ve “İnşaatın Sakıp Sabancı'sı” olarak bilinen Ömer Faruk Çelik ise kentsel dönüşümün şu anda fantezi olarak görülebileceğini söyledi. Çelik şöyle konuştu:
“Türkiye'de kentsel dönüşümün yapılması büyük bir fantezi. Ben muhasebeciyim. 7 milyon konutun yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Bu tahmin edilen süre bazında yılda 350 bin konutun yıkılıp yeniden yapılması demek. Kafamda 120 metrekareyi baz aldığımda bu işlemin yıllık maliyeti çok yüksek oluyor. (42 milyon veya milyar metrekare). Buna ne devletin ne de maliyenin gücü yetmez. Bugünkü yapı stoğu 30 yıl sonra kentsel dönüşüme girecek. İnşaat sektörü kaygan bir zemin. Bir sallantı olduğunda ilk bizler etkileneceğiz. 2012'de konut satışları düşecek. Yani yasanın çıkarılmasıyla işlemler tamamlanmıyor. Bizleri masaya oturtmaları lazım. Bence 2B'de büyük bir hareket getirmeyecek. Çünkü 2B bana göre devletin vatandaşlar barışmasıdır” dedi.
BEKİR YENER YILDIRIM
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı:
Biz gayrimenkulü finans, bilgi, çevresel etki ve fiyat prosedürlerine göre değerlendiriyoruz. Fiyat; alım ve satım için gerekli olan amaç ama onun arkasında değer var. Bizler değer tespitini çok rahat şekilde yapıyoruz. Bence sivil toplum kuruluşları artarsa dönüşüm daha sağlıklı olur. Sermaye piyasası olarak İstanbul ve Türkiye'nin potansiyelini yansıttığını düşünmüyoruz.”
GYODER Başkanı Işık Gökkaya'nın yönelttiği “Sizce mahalle müteahhitleri gelişecek mi veya çıkacak mı?” sorusuna ise Nazmi Durbakayım şu cevabı verdi:
“2004 bu işte milat. O yıllarda hasılat paylaşımı geliştirildikten sonra Türkiye büyük projeleri tanımaya başladı. Ancak sivil kentsel dönüşümü unutmamalıyız. Kentsel dönüşüm milli bir akımla olur. Eski yanlışlarımızı tekrarlamamız durumunda 30 yıl sonra yeni bir kentsel dönüşüm yapmak zorunda kalırız. Bir bina için rapor alıyorsunuz. Bir üniversite yıkabilirsiniz diyor diğeri sağlam yıkamazsınız diyor. Bundan dolayı da tüm tabutlar ayakta duruyor.”
Uğurcan Tokay/emlaktasondakika.com
Yorum Yaz