Murat Kurum hedeflerini aktardı
“Ataşehir Finans Merkezi” olarak bilinen ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye’de bulunan İstanbul Finans Merkezi’nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, yaklaşık maliyeti 3 milyar dolar olan inşaatlar da hızla yükseliyor
“Ataşehir Finans Merkezi” olarak bilinen ancak arazisinin büyük bölümü Ümraniye'de bulunan İstanbul Finans Merkezi'nde zemin etüt çalışmaları devam ederken, yaklaşık maliyeti 3 milyar dolar olan inşaatlar da hızla yükseliyor
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum,
İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etapta master planının hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi. Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından leed sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, projeleri bu kitapçık doğrultusunda olacağını, her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onay vereceğini kaydetti.
İstanbul Finans Merkezi'nin inşaatına başlandığını, zemin etüt çalışmaları devam ederken inşaatın hızla yükseldiğini anlatan Murat Kurum, projede otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını, 3 ay içinde buranın ihalesinin gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.
“Paranın merkezi olacak”
Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, “Hem yakın Avrupa, hem de Orta Doğu'ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece Türkiye'deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak” dedi.
Kurum, Finans Merkezi'ne devlet bankalarından Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) alt kuruluşlarının burada yer alacağını, yurt dışındaki fonları yöneten büyük bankaların da finans merkezinde yer alma talepleri bulunduğunu anlattı.
70 bin çalışan olması planlanıyor
Finans merkezine ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma ile sağlanacağını ifade eden Kurum, “Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat finans merkezinin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak” şeklinde konuştu.
2,3-3 milyar dolara inşa edilen İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, “2004'te metrekaresi 1.500 liraya satılan yerler şu anda 4 bin 500 lira. Bu istikrar devam ettiği sürece metrekare fiyatlarının yakın zamanda 10 bin liraları aşacağını, ileride 15-20 bin liralara kadar gideceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Bölgenin değeri arttı
Projeyle ilgili haberlerin, başta Site ve Barbaros mahalleleri olmak üzere Ümraniye ve Ataşehir ilçelerinde faaliyet gösteren esnafta beklenti yarattığını belirten Murat Kurum, “Çevre sakinleri de artacak nüfus ve trafikten endişe duyuyor” diye ekledi.
Finans Merkezi çevresinde birbiri ardına yükselen markalı konut ve ofis projeleri, İstanbulluları bölgeye çektiğini ifade eden Kurum, her geçen yıl bölge ve çevresindeki gayrimenkul fiyatlarının katlanarak arttığını söyleyerek, “Bireysel ve kurumsal yatırımcıların bölgeye yönelmesi, müteahhitler ve emlakçılar için de yeni bir umut kapısı oldu” diye ekledi.
Bölgedeki arsa fiyatlarına da değinen Kurum, son 3-4 yılda birkaç kata varan artışlar yaşandığını anlatarak, özellikle Ümraniye'deki Site ve Ataşehir'deki Barbaros ve Mustafa Kemal mahallelerinin müteahhitlerin uğrak yeri olduğunu ve bu bölgelerdeki gecekonduların, çok katlı yapılara dönüşmeyi beklediğini söyledi.
Dava sürüyor
Modern dünyanın yeni finans merkezi olması hedeflenen ve yaklaşık 3 yıl önce büyük bölümü Ataşehir Belediyesi'nden Ümraniye Belediyesi'ne devredilen Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin inşası devam ederken, arazi için Ataşehir Belediyesi'nin Bölge İdare Mahkemesi'nde açtığı dava da sürüyor.
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir'in belediye olduğu 2009'daki yerel seçimler öncesinde Batı Ataşehir'deki Barbaros Mahallesi sınırları içerisinde kalan İstanbul Finans Merkezi arazisinin Ümraniye Belediyesi'ne (Site Mahallesi) devredildiğini, şu anda arazinin yüzde 90'ının Ümraniye sınırları içerisinde yer aldığını anımsattı.
İlgezdi, Bölge İdare Mahkemesi nezdinde açtıkları davanın sürdüğünü hatırlatarak, “İçişleri Bakanlığı'na da dilekçe gönderdik, ancak bir sonuç alamadık. Finans Merkezi'nin ruhsat harçları ve emlak beyannamelerini Ümraniye Belediyesi alacak. Milyon dolarlık rakamlar söz konusu. Mahkemede, arazinin bize verilmeyeceği kararı çıkarsa Finans Merkezi için ‘Ataşehir' adının kullanılmaması için mahkemeye isim hakkı başvurusunda bulunacağım” diye konuştu.
Milliyet
Yavuz Karaman
- Etiketler:
- mütekabiliyet yasası
- otellerde mütekabiliyet
- mütekabiliyet nedir
- mütekabiliyet yasası nedir
- mütekabiliyet yasası açıklama
- mütekabiliyet yasası ne içeriyor
- yabancıya konut satışı
- yabancıya konut satışını kim belirleyecek
- yabancı ne kadar konut alabilecek
- yabancıya konut satışı hakkında bilinmeyenler
- Ataşehir Finans Merkezi
- finans merkezi
- istanbul finans merkezi
- murat kurum
- emlak konut gyo
- emlak konut gyo murat kurum
- istanbul finans merkezi master planı
- istanbul finans merkezi inşaatı
- murat kurum hedefleri
- finans merkezi 70 bin çalışan
- finans merkezi bölge
Yorum Yaz