Üniversitelerde kayıtlar bitti, sıra ev seçiminde
Tercih ve kayıt heyecanını geride bırakan üniversitelileri şimdi de barınma telaşı sardı. İstanbul’da 300 bin üniversitelinin yalnızca yüzde 14’ü yurtlarda kalabiliyor. Geri kalanları birkaç arkadaş birleşip kiraya çıkıyor. Ailelerin bir kısmı ise kampuslara yakın bölgelerde ev alarak bir yandan da geleceğe yatırım yapmış oluyor
Üniversite öğrencilerini sınav ve tercih heyacanının ardından şimdi de kayıt ve barınma telaşı sardı. Yarın üniversiteyi yeni kazanlar için kayıtların son günü. Öğrenciler bir yandan da barınma sorununu çözmek için uğraşıyor. Yaklaşık 300 bin üniversite öğrencisinin bulunduğu İstanbulda bu sayının sadece yüzde 14'ü yurtlarda kalabiliyor. Geri kalan öğrenciler ise birkaç arkadaş biraraya gelerek ev kiralıyor. Konut üreticilerinin hedef kitlelerine öğrencileri ve ailelerini almasıyla kampuslare yakın yerlerde konut satın alarak, hem çocuğunun barın sorununu çözen hem de geleceğe yönelik yatırım yapmayı tercih eden ailelerde bulunuyor.
Nüfüsu 15 milyona ulaşan İstanbul'da yaşanan hızlı değişim, eğitim alanına da yansıyor. Son yıllarda birbiri ardına kurulan vakıf üniversitelerinin sayısının artmasıyla İstanbul'daki üniversite sayısı da 8'i devlet üniversitesi olmak üzere 38'e çıktı. Meslek yüksek okulları da eklendiğinde bu rakam daha da artıyor. Bu üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 300 bin öğrenci şüphesiz İstanbul ekonomosi için, özellikle de emlak sektörü için önemli bir değer yaratıyor. Veriler İstanbul'daki öğrenci sayısının yüzde 14'lük bir diliminin yurtlarda barınma olanağı bulabildiğine işaret ediyor. Bu veri yaklaşık 250 bin civarında öğrencinin büyük çoğunluğunun kiralık öğrenci evlerinde yaşadığı anlamına geliyor.
Yeni açılan üniversitelerle birliklte neredeyse İstanbul'un her bölgesinde üniversite kampusuna rastlamak mümkün. Daha önceleri Beyazıt, Taksim, Maçka, Maslak, Beşiktaş, Rumeli Hisarüstü, Göztöpe, Haydarpaşa semtlerinde yoğunlaşan üniversite kampusları, bugün İstanbul'un doğusundan batısına hemen hemen her bölgede. Gerek mevcut üniversitelerin yeni oluşturulan kampusları gerekse yeni açılan vakıf üniversitelerinin kampusları Tarihi Yarımada'dan, Avcılar'a Beylikdüzün'den Bahçelievler'e, Sarıyer'den, Tuzla'ya, Kurtköy'e kadar yayılmış durumda.
İşte bu değişim ve gelişim İstanbul'da yaşayan öğrenci nüfusunun bölgesel dağılımı üzerinde de köklü değişiklikler yaratıyor. Daha önceleri Fatih, Çapa, Fındıkzade, Beşiktaş, Üsküdar, Fikirtepe gibi merkezlerde yoğunlaşan üniversite öğrencisi nüfusu Avcılar, Beylikdüzü, Bahçelievler, Sarıyer, Tuzla, Kurtköy'e kadar dağıldı.
AİLELER EV ALMAYI TERCİH EDİYOR
Konut üreticileri hedef kitlelerine üniversitelileri ve ailelerini de ekledi. Öğrenci aileleri, kampuslara yakın bölgelerde ev alarak, hem sarınma sorununu çözüyor hem yatırım yapıyor
İstanbul'lda merkezi bölgelerde yaşanan nitelikli imara uygun arsa sorunu nedeniyle, nitelikli konut projelerin adresi İstanbul'un çevre semtleri oldu. Yine kampus kurulmasına uygun geniş arsaların aynı bölgelerde yer alması, eğitim sektörü ile konut sektörlerinin yollarını birleşti. Yeni üniversitelerin kampuslerinin kurulduğu bölgelerde, inşa edilen nitelikli konut projelerinin ana hedef kitlelerinden birini de öğrenciler ve üniversite çalışanları oluşturmaya başladı. Öğrencilerin aileleri tarafından gerek yatırım amaçlı gerekse mezun olduktan sonra oturacakları evleri satın alması, gayrimenkul şirketleri için yeni bir pazar yarattı. Bugün üniversiteye yakın konut satışlarında öğrenci ve öğretim üyelerinin payının yüzde 10'u lar seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Öyleki sadece hedef kitlesi üniversitelilerden oluşan konut projelerine dahi rastlar olduk.
Anadolu'da Kadıköy öne çıkıyor
İstanbul Üniversitesi`nin Avcılar ile Marmara Üniversitesi`nin Bahçelievler Kampusu'nda öğrenim gören öğrencilerin ev kiralam için tercih ettikleri Bahçelievler, Bakırköy, Avcılar, Şirinevler gibi semtlerde ise 400-1.400 TL`ye ev kiralamak mümkün. İstanbul`un Anadolu yakasında okuyan ve bu yakayı tercih eden öğrenciler ise Avrupa yakasında okuyan öğrencilere göre yüzde 10-15 oranında daha az fiyatla kiralık ev bulabiliyor. Kadıköy, Kayışdağı, Fikirtepe öğrencilerin en çok rağbet ettiği semtlerin başında geliyor. Bu semtlerde oturmanın bedeli de 500 T`den başlıyor, 700 TL'ye yükseliyor.
Geleneksel semtler hala revaçta
İstanbul Üniversitesi'nin merkez kampusunun yer aldığı Beyazıt çevresinde yer alan Fatih, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade gibi semtler hala öğrencilerin gözde semtleri arasında yer alıyor. Bu semtler ağırlıklı olarak İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından tercih edilse de, merkezi konumu ve ulaşım rahatlığı nedeniyle Yıldız Teknik, Mimar Sinan, İTÜ ve çevre semtlerdeki özel üniversite öğrencileri tarafından da ilgi görüyor. Fatih, Kocamustafapaşa ve Fındıkzade çevresinde 500 ile 800 TL arasında değişen fiyatlarla kiralık ev bulmak mümkün. Fatih Merkez'de kiralar 500 TL ila 800 TL arasında. Kocamustafapaşa semtinde 600- 800 TL arasında kiralanırken, Fındıkzade'de ise 550 TL ila 800 TL'ye kiralanabiliyor.
Astay üniversiteliyi hedefledi
Astay Gayrimenkul Tarafından İstanbul Üniversitesi'nin Avcılar Kampusuna yakın noktada inşa edilen Academia Apartment'te daire teslimlerine başlandı. Projede 75 metrekare 1+1'ler 166 bin TL, 80 metrekare 1+1'ler 175 bin TL, 99 metrekare 2+1'ler 240 bin TL ve 102 metrekare 2+1'ler ise 250 bin Tl'den başlayan fiyatlardan satılıyor.
Beylikdüzü ve Kurtköy öne çıktı
Üniversitelere yakın konumuyla dikkat çeken yeni konut bölgelerinin başında Anadolu Yakası'nda Kurtköy-Tuzla, Avrupa Yakası'nda Beylikdüzü geliyor. Bu semtleri ise Sarıyer, Avcılar, Bahçelievler, Maltepe izliyor. Bu bölgelerdeki üniversitelerde eğitim gören öğrenciler ailelerinin de desteği ile kira ödemek yerine güvenlikli, geniş sosyal alanlara sahip konut projelerinden stüdyo, 1+1 ya da 2+1 daire satın almayı tercih ediyor. Böylelikle öğrenciler hem barınma ihtiyacını çözmüş hem de genç yaşta yatırımcılığa adım atmış oluyor. Kimi ev sahibi olan öğrenciler yanlarına ev arkadaşı alarak onlardan aldıkları kirayı da konutun finansmanında destek olarak kullanıyor.
Sabah/ Bülent Yoldaş
Yorum Yaz