1500 yaşındaki köprünün saklı kalan eserleri gün yüzüne çıkacak!
Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılan 1500 yıllık tarihî köprünün gizli kalan eserleri, arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılacak
Altından iki kanal akan ve demiryolu geçen köprü, restorasyon yapılamaması ve yeterli tanıtılamaması yüzünden fazla turist tarafından ziyaret edilmiyor. Serdivan Belediyesi, köprüyü turizme kazandırmak için harekete geçti.
Ayasofya ile yaşıt Justinianus Köprüsü, Türkiye'nin en önemli tarihî eserleri arasında yer alıyor. Köprü, Karayolları Genel Müdürlüğü'nce 1995 yılında onarılıp taşıt trafiğine kapatıldı; ancak 1999 Marmara depreminde kemer ayaklarında çatlaklar oluştu. O dönemde köprünün restorasyonu için Karayolları'nın hazırladığı proje, Kültür Varlıkları'nı Koruma Kurulu'nca kabul edilmemişti. Altından iki kanal akan ve demiryolu geçen tarihî köprü, restorasyon yapılamaması ve yeterli tanıtılamaması yüzünden fazla turist tarafından ziyaret edilmiyor. Justinianus Köprüsü'nün bulunduğu alanın sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeye uygun olmasına rağmen bu özelliğinden yıllardır faydalanılamaması üzerine Serdivan Belediyesi harekete geçti. Görkemli tarihî köprüyü turizme kazandırmak isteyen belediye, köprünün saklı kalan eserlerini gün yüzüne çıkarmak için çalışma başlattı. Arkeolojik kazı için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuran belediye, köprünün restorasyonunu ve onarımını yaparak turizmi canlandıracak.
Yorum Yaz