2012 Yılında Dikey Bahçeler Boy Gösterecek
Git gide beton yapılara teslim olan şehirler, yeşile olan ihtiyaçlarını alternatif çözümlerle gidermeye çalışıyor.
Git gide beton yapılara teslim olan şehirler, yeşile olan ihtiyaçlarını alternatif çözümlerle gidermeye çalışıyor. Bu noktada devreye peyzaj mimarisi giriyor. Tıpkı iç dekorasyon trendleri gibi peyzaj mimarisi de ihtiyaçlara paralel olarak değişiyor ve kendi trendini yaratıyor.
GC Mimarlık Kurucusu Mimar ve Peyzaj Mimarı Şebnem Gürcün, 2012 yılında peyzaj mimarisinde son dönemde ortaya çıkan çatı ve ara kat teraslarının hakimiyetini koruyacağını belirtiyor. Şebnem Gürcün 2012 yılının ana trendinin ise, yatay bahçelerin yanı sıra dikey bahçelerin de ortaya çıkması olduğunu söylüyor.
Giderek daha da karmaşık hale gelen şehir yaşamında bir kaçış noktası oluşturan yeşil alanların da tıpkı binalar ve iç mekanlar gibi trendleri var. GC Mimarlık Kurucucu, Mimar ve Peyzaj Mimarı Şebnem Gürcün, yeşil alanların ve bahçelerin tasarlanmasının yapılarla paralellik göstermesi gerektiğini, bahçelerin de üzerlerinde barındırdıklara evlere, hatta evlerin iç dizaynlarına uygun olarak tasarlanması gerektiğini söylüyor.
Peyzaj mimarisinin genellikle bilindiği üzere sadece bitki dikmek ve yeşil alan oluşturmak olmadığını söyleyen Şebnem Gürcün, “Peyzaj mimarisi projeleri çoğunlukla uygulananın aksine, bitkisel ve yapısal peyzajı projelerini kapsar. Yani bir alanı tasarlarken sert zeminleri, yürüme yollarını, otopark ve taşıt yollarını, buraların arasına yerleştirilecek bitkileri ve ekolojik dengeyi peyzaj mimarisi ile kurmak gereklidir” diyor.
Kat Arası Teraslar Bu Yıl da Gözde
Önceki yıllarda uygulanmaya başlayan çatı ve kat arası bahçe terasların 2012 yılında da sıklıkla görüleceğini belirten Şebnem Gürcün, beton binalar arasında ekolojik açıdan yeşile duyulan ihtiyacın benzeri alternatif çözümleri ortaya çıkardığı görüşünde.
Artık Dikey Bahçeler Gözde
İç Mimar ve Peyzaj Mimarı Şebnem Gürcün, yeşil alana duyulan ihtiyacın ortaya çıkardığı alternatif çözümlerden biri olarak dikey bahçeleri gösteriyor ve yer darlığı nedeniyle dikey bahçelere olan ilginin 2012 yılında giderek artacağını belirtiyor. Kullanılmayan köprüler, geçitler gibi alanların dikey bahçeler yapılabileceğini ve kamusal alana dönüştürülebileceğini söyleyerek, yurt dışında benzeri projelere sıklıkla rastlandığını ekliyor.
Bitki Her Mevsim Dikilebilir
Şebnem Gürcün, halk arasında yaygınlıkla yanlış bilinen çiçek dikme, yetiştirme mevsiminin bahar ayları olduğu görüşünün de doğru olmadığının altını çizerek “Toprak don olmadığı sürece, doğru ve zengin karışımlı toprakla ve doğru teknikle dikildiği zaman her mevsimde bitki dikimi yapılabilir” diyor. Yaşamın iç mekanlar kadar dış mekanlarda da geçtiğini söyleyen Şebnem Gürcün, yaşamı daha zengin kılmak için peyzaj mimarisi projelerine önem verilmesi gerektiğini belirtiyor.
Yorum Yaz