9. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları’nda 29 proje ödül aldı!
Türkiye’nin endüstriyel tasarım geçmişine tanıklık eden ve Türkiye’de tasarım endüstrisinin küresel boyuta taşınmasına aracı olan, İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl dokuzuncu kez tasarımcıları ödüllendirdi. 296 projenin yarıştığı yarışmada 29 tasarım ödül kazandı. Ödül töreninde, İstanbul için Hediyelik Eşya Tasarımı adlı özel konsept kategorisinde yarışan projeler dikkat çekti. Medeniyetler beşiği İstanbul’un simgelerini Türkiye’yi markalaştıracak özgün eserlere taşıyan tasarımcılar
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, geleceğe dokunmak için İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları yolculuğuna tam dokuz yıl önce çıktı.Türkiye'de endüstriyel tasarım denilince akla gelen ilk yarışma olmayı başaran İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları, bu yıl ‘Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar için Tasarım' ve ‘İstanbul İçin Hediyelik Eşya' özel konsept kategorisi başlıklarıyla hayata geçirildi. Birbirinden değerli 296 projenin katıldığı yarışmada 29 proje dereceye girdi. Bu yılın özel konsept kategorisi olan İstanbul İçin Hediyelik Eşya Kategorisinde profesyonel alandakartpostallarıorigami sanatıyla üç boyutlu İstanbul simgelerine dönüştüren Nazlı Cangönül'ün ‘Kırtpostal' projesi birinci oldu. Öğrenci kategorisinde ise Adem Önalan'ın Galata Kulesi'ni iki kişilik kahve ve lokum setine dönüştüren ‘Galata' projesi birinciliğe layık görüldü.
İMMİB Erkan Avcı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenen ödül törenine, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) Genel Merkez Başkanı Ayberk Yağız ile mimarlar, tasarımcılar, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.
Ödül töreninde konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, geçmiş yıllarda tasarımı Türkiye'nin ıska geçtiğini ancak özellikle 2011 yılından beri endüstriyel tasarıma çok önem ve destek verdiklerini belirterek şu konulara değindi: “Türkiye 2 yıl öncesine kadar ihracatının yüzde 50'sini Avrupa'ya, yüzde 25'ini Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yapıyordu. Şu anda bu yüzde 75'te önemli ekonomik sıkıntılar ve siyasi problemler var. Ancak buna rağmen geçen sene Türkiye, dünyada ihracatını en fazla arttıran 2'nci ülke olmayı başardı. İhracatla beraber büyüyen Türkiye, ihracatın da desteğiyle geçen yıl Avrupa'nın en fazla büyüyen 3 ekonomisinden biri oldu. Bunu iftihar ederek söylüyoruz ki Türkiye şu an dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi konumunda. Türkiye, 2023'e giden yolda dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacak. 500 milyar dolar ihracat yapacağız. Tasarımı, Ar-Ge'yi, inovasyonu olmazsa olmazımız haline getirmeliyiz.”
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki, “İMMİB olarak ilkini 2005 yılında düzenlediğimiz İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları her geçen yıl çok daha başarılı bir organizasyona dönüşüyor. Yarışmamızı hayata geçirdiğimiz ilk günden bu yana 3 bine yakın proje başvurdu. Başvuran eserlerden 307'si ödül kazandı. 12 tasarımcımız yurt dışı eğitim bursundan faydalandı. 5 tasarımcımızın ürünü ise özel sektör tarafından üretildi. Bu yıl yarışmamıza eklenen İstanbul İçin Hediyelik Eşya Kategorisi ile birlikte bu sayının önümüzdeki yıllarda artmasını bekliyoruz. Bu yıl yarışmalarımızda 2007 yılından bu yana dereceye giren tasarımcılarımıza yönelik bir anket de yaptık. 80 kişinin katıldığı anketimizden çıkan sonuçlara göre 9 kişi İMMİB üyeleri ile bağımsız iş bağlantısı kurmuş, 13 kişi İMMİB üyesi firmalarda çalıştığını belirtmiş ve yaklaşık 60 kişi de yarışmanın kendisine iş imkanı, referans, sanayici ve sektör ile tanışma şansı, prestij ve kendini geliştirme olanağı, yurt dışında tasarımlarının sergilenmesi ve uluslararası firmalarla bağlantı kurma imkanı, yurt dışı eğitim fırsatı ve maddi destek sağladığını ifade etti. Bu sonuçlar doğru bir yolda olduğumuzu bize gösterdiği gibi yeni yarışmalar için de bizi motive etti” diye konuştu.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necmi Sadıkoğlu ise konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Türkiye artık dünyanın yükselen ekonomilerinin başında geliyor. Ülkemizin yıldızı her geçen gün parlarken dünyadaki değişimin de farkındayız. Tüketiciler artık farklı, yenilikçi ve tasarım ürünleri aramaya başladı. Bu değişime ayak uydurmak, bu yarışta ben de varım demek için sanayicilerimizin mutlak suretle tasarıma yatırım yapması gerekiyor. İMMİB olarak biz de bu amaçla 9 yıldır ara vermeden tasarımcıları destekliyoruz. Sanayicilerimize yeni vizyonlar kazandıran İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nı uzun yıllar sürdürmeyi planlıyoruz.”
İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu; “İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nı hayata geçirirken dünyada Türkiye markasını oluşturmak için yola çıktık. Bunun yolunun tasarımdan geçtiğini hepimiz biliyorduk.Sanayi ile tasarımı buluşturduğumuz zaman, dünyada ‘Made in Turkey' etiketli ürünlerimizin sayısını artıracağımıza inanıyoruz. Tasarımın rekabette üstünlük kazandıracağı konusunda sanayicilere farkındalık sağlayan bu yarışma ile Türkiye'nin markalaşma yolculuğuna ışık tutacak üretilebilir tasarımlara ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.
29 projeye 173 bin TL ödül dağıtıldı
Profesyonel ve öğrencilerin başvurduğu 9. İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda bu yıl dört kategoride ödüller dağıtıldı. Yerli ve yabancı önemli tasarımcıların ve endüstriden isimlerin yer aldığı jüri üyeleri başvuran 296 proje arasından 29'unu ödüle layık buldu. ‘Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar için Tasarım' teması için Metalden Mamul Ürünler, Plastikten Mamul Ürünler ve Elektrikli Küçük Aletler kategorilerinde 20 ödül verilirken, ‘İstanbul İçin Hediyelik Eşya' konsept kategorisinde ise 9 ödül sahipleriyle buluştu.İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nda bu yıl toplam 173 bin TL ödül dağıtıldı. Dereceye giren yarışmacılar, Ekonomi Bakanlığı'nın yarışmaya tanıdığı kontenjan kapsamında yurt dışı eğitim bursundan yararlanacak.
Yarışmanın Kazananları
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda birinciliği; ‘Odak Ocak Kıskacı' projesiyle Çağlar Alkan kazandı. ‘Zip-On' Özelleştirilmiş Fermuar projesiyle Burçin Şuşut ve Berk Kotel yarışmada ikinci olurken, Şenol Doğan da ‘+Eksi' projesiyle üçüncülük ödülüne layık görüldü. ‘Vivant' projesiyle Şevket Öztaş da mansiyon ödülü aldı.
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında birinciliği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Berkan Unutulmaz ‘Look' projesiyle kazandı. ‘Bestdressed' projesiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Ayşegül Çetinkaya ikinci olurken, yine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Başak Elbüken‘Tick' projesiyle üçüncü oldu. Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Sinan Özkara da ‘Horn' projesiyle mansiyon ödülüne layık görüldü.
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda bu yıl birinci ve ikincilik ödülü verilmedi. Üçüncülük ödülünü ise ‘Bibo' projesiyle Yavuz Başörenaldı. Mansiyon ödülünü ise; Fulden Tüngür, Ramazan Seyhan, Seda Seçkin, Yunus Tuncel, İdil Ertuna, Duygu Güroğlu ve Burcu Uçan'ın ortak çalışması olan ‘Hedroll' projesi kazandı.
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinden öğrenci alanında ise birinciliği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Tamer Yüksek ve Caner Kaplan ‘SeaDRON' projesiyle aldı. ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Aylin Alpay ise ‘Drop' projesiyle ikincilik ödülüne layık görüldü. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Ozan Kayıkçı ve Semih Yılmaz ise ‘Babypack'projesiyle üçüncü oldu. Mansiyon ödülünü ise ‘HiddenBubble' projesiyle Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Gürkan Gürbey kazandı.
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi profesyonel alanında birincilik ödülünü Ceren Demirağaç‘Püf' projesiyle aldı. İkinci ve üçüncülük ödülünün verilmediği bu kategoride mansiyon ödülüne ise Seçil Tuna ‘Diffridge' projesiyle layık görüldü.
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında birinciliği Kocaeli Üniversitesi'nden Burak Aykan ‘SenSafe'projesiyle kazandı. İkincilik ödülünü ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu'ndan Utku Yanık ‘Cover' projesiyle aldı. Üçüncülük ödülüne ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu'ndan İbrahim Özen ve Efkan Çetin ‘Babycom' projesiyle layık görüldü. Mansiyon ödülü ise İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Süheyl Önal'ın‘Blind Explorer' projesine verildi.
Bu yılın konsept kategorisi olan İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin profesyonel alanında Nazlı Cangönül‘Kırtpostal' projesiyle birinci oldu. ‘BosphorusIce' projesiyle Barış Serim ikincilik ödülüne layık görüldü. Mebrure Oral ise ‘Time Bridge'projesiyle üçüncülük ödülünü aldı. ‘Zoom-in' projesiyle de Fatma Elif Ergür mansiyon ödülü kazandı.
İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin öğrenci alanında ise birinci ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Adem Önalan'ın‘Galata'projesi oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Yusufhan Doğan‘Connect'projesiyle ikinciliğe layık görüldü. Üçüncülüğü ise iki proje paylaştı. Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden Gürkan Gürbey‘İstanbul CookieCutter' projesiyle ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Tarık Ali Sertde ‘Galata Bags'projesiyle üçüncülük ödülünü kazandılar. Mansiyon ödülünü ise İstanbul Arel Üniversitesi'nden Merve Amuk, Emre Palaz, Dilara Yıldızhan ve Hatice Kübra Toprak'ın ortak çalışması olan ‘Ahter' projesialdı.
İSTANBUL İÇİN HEDİYELİK EŞYA KATEGORİSİ KAZANANLARI
‘Kırtpostal'ları Katla İstanbul Evine Gelsin
Bu yılın konsept kategorisi olan İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin profesyonel alanında İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Nazlı Cangönül ‘Kırtpostal' projesiyle birinci oldu. ‘Kırtpostal' geleneksel kartpostalları origami sanatıyla buluşturuyor. ‘Kırtpostal'ların üstündeki katlama yerlerinden katlayarak, İstanbul simgelerini evlerinizde 3 boyutlu olarak sergileyebilirsiniz. İstanbul ile özdeşleşen vapur, martı ve laleye dönüşen ‘Kırtpostal'lar hem birer kartpostal hem de hediyelik birer aksesuar.
İstanbul Boğazı Buzluklara Giriyor
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Barış Serim, ‘BosphorusIce' projesiyle İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin profesyonel alanında ikincilik ödülüne layık görüldü. ‘BosphorusIce' projesi, İstanbul'a gelen turistlere İstanbul İstanbul Boğazı ile ilgili anılarını evlerine taşımalarına olanak veren iki ayrı buz kalıbından oluşuyor. Kalıplarından birinin haznelerini boğazın farklı kesitleri oluştururken diğer kalıbın hazneleri Boğaz'da yaşayan balıklar şeklinde. Böylece İstanbul Boğaz'ını turistlerin evlerine taşıması ve günlük hayatta da kullanmaları sağlanıyor.
İki Kıtanın Birleştiği Yerde Akan Zaman
İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin profesyonel alanında üçüncülüğü ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Mebrure Oral kazandı. ‘Time Bridge' adlı projesinde Mebrure Oral, İstanbul'un iki kıtayı birbirine bağlayan eşsiz konumundan esinlendi. Tasarımda, Asya ve Avrupa kıtalarına kum saati şekliyle yeniden form kazandırıldı. Haznelerden biri Karadeniz'i diğeri Marmara Denizi'ni temsil ederken, iki deniz arasındaki boğaz akıntıları kumlarla sembolleştirildi. Böylece projeyle ‘iki kıtanın birleştiği yerde akan zaman' vurgusu yapılıyor.
İstanbul'u ‘Zoom'lama Zamanı
‘Zoom-in' projesiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Fatma Elif Ergür, İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin profesyonel alanında mansiyon ödülü kazandı. 6 adet bardak altlığından oluşan ‘Zoom-in' projesi, İstanbul'u anlatan yapıları unutulmaz tasarımlara dönüştürüyor. Tüm bardak altlıklarının merkez noktası tanıtımı yapılan mekânı temsil ederken, üstlerine basılmış olan haritalar Google Maps'te olduğu gibi genelden ayrıntıya doğru katman katman yakınlaşarak mekânın dünyada bulunduğu yeri eğlenceli bir şekilde tarif ediyor.
Türk Kahvesi ve Lokumunu ‘Galata' ile Misafirlerinize İkram Edin
İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nde öğrenci alanında birinciliği ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Adem Önalan, ‘Galata' projesiyle kazandı. İstanbul'u simgeleyen önemli yapılardan Galata Kulesi, bu tasarımla turistlerin evine Türk kültürünü yansıtan kahve ve lokumla birlikte taşınıyor. İki kişilik kahve ve lokum seti olarak tasarlanan ‘Galata' aynı zamanda dekoratif bir ürün olarak da kullanılabiliyor. Galata projesinde 2 seramik fincan ve fincan altlığı ile bir cezve, tepsi, lokumluk ve kapak bulunuyor.
Kıtaları Birbirine Bağlama Zamanı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Yusufhan Doğan, ‘Connect' projesiyle İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nde öğrenci alanında ikinci oldu. Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan İstanbul'un siluetini evinde sergilemek isteyenler için tasarlanan ‘Connect' projesi özel bir aydınlatma sistemi. Üzerinde İstanbul yazılı olan bu aydınlatma sistemi, kişiye özel kurgulanabiliyor.
İstanbul Kurabiyeleri
İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin öğrenci alanında Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Gürkan Gürbey,‘İstanbul CookieCutter' projesiyle üçüncülük ödülünü kazandı. Tasarımda, İstanbul'u simgeleyen Kız Kulesi, Galata Kulesi, martılar ve vapur kurabiye kalıbına dönüşüyor. Turistlerin misafirlerine İstanbul'u hatırlatacak kurabiyeler yapmasına olanak veren ‘İstanbul CookieCutter' projesi, çocuklar için de keyifli birer kurabiye deneyimi sunuyor.
Doğaya Dost Galata Çantaları
Tarık Ali Sert'in ‘Galata Bags' adlı projesi de İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin öğrenci alanında üçüncülük ödülü alan bir diğer proje oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Tarık Ali Sert, doğaya dost bez Galata çantaları tasarladı. Ağzı büzgülü Galata çantaları, dünyanın her yerinden İstanbul'u görmeye gelen turistlerle birlikte yeni bir moda yaratmaya aday.
Çayınız Ahter'den Olsun
İstanbul Arel Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Merve Amuk, Emre Palaz, Dilara Yıldızhan ve Hatice Kübra Toprak'ın ‘Ahter' projesi İstanbul için Hediyelik Eşya Kategorisi'nin öğrenci alanında mansiyon ödülünü kazandı. Geleneksel üç askı ve levha tabandan oluşan çay ve kahve tepsilerine yeni bir yorum getiren ‘Ahter', modern yapısıyla Türk kültürünün önemli bir parçası olan çay ve kahve lezzetlerinin dünyaya açılmasına katkı sağlayacak. Altı çay bardağı taşıyabilen özel tepsinin, haznelerine bardaklar yerleştiriliyor. Hazneyle taşıma kulpu arasındaki bağlantı noktaları alışılmışın dışındaki bu tepsiye hem dekoratif hem de farklı bir hava katıyor.
METALDEN MAMUL ÜRÜNLER KATEGORİSİ KAZANANLARI
Görme Engelliler Mutfak Kazası Yaşamasınlar Diye…
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda birinci olan Çağlar Alkan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu. Çağlar Alkan, ‘Odak Ocak Kıskacı' adlı projesini görme engelliler mutfakta ocaktan kaynaklı kazalar yaşamasınlar diye geliştirdi. Alkan, tencere, tava gibi pişirme araçlarının ocağa tam ortalanmadan yerleştirilmesi nedeniyle görme engellilerin yaşadığı kazalardan yola çıktı. ‘Odak Ocak Kıskacı' tasarımı, pişirme araçlarının ocağın üstünde ortalanmasını ve kıskaç yardımıyla da sabitlenmesini sağlıyor. Tasarım, üstündeki kabartmalı altı noktadan tutularak ocak demirlerinin üzerine yerleştiriliyor. Tencere, tava veya diğer pişirme araçları ‘Odak'ın üzerine yerleştirilince ağırlıklarıyla ‘Odak'ın kanatlarını yukarı kaldırarak ekipmanı kıskaca alıyor. Böylece görme engellilerin sağa sola kaymadan güvenle yemek pişirmesini sağlıyor.
Fermuar Çekme Sorunu Ortadan Kalkıyor…
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun olan Burçin Şuşut ve Berk Kotel'in‘Zip-On' projesi Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda ikinci oldu. ‘Zip-On' projesi parkinson hastaları, yaşlılar, çocuklar ve görme engelliler için fermuar kullanımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Genişletilmiş ağız yapısı ve kolay kavranabilen tutacağı ile herkesin kullanımına da açık.
Kıyafet Değiştirmek Hiç Bu Kadar Kolay ve Zahmetsiz Olmamıştı
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda üçüncülüğü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Şenol Doğan‘+Eksi' projesiyle kazandı. ‘+Eksi' projesi, kıyafet değiştirmeyi çok kolay ve zahmetsiz hale getiriyor. Mıknatıslı düğme sistemiyle kıyafetlerinizin düğmelerinin tek tek açmaya gerek kalmadan giyinmeniz mümkün. İstenilen renk ve çeşitlilikte üretilebilen ‘+Eksi' tasarımının kullanımı da çok kolay. Mevcut gömleğinizin düğmelerini sökerek yerine ‘+Eksi' düğmeleri takabilirsiniz. Mevcut gömleğinizin düğmelerini söktükten sonra ‘+Eksi'nin alt parçasında bulunan çengeli kumaşa geçirerek bükmek yeterli. Üst parçayı ise normal gömlek deliğine yerleştirince düğme kullanıma hazır hale geliyor. Alt parça bir kez takıldıktan sonra üst parça rahatça takılıp çıkarılabiliyor. Bunun için özel tasarım bir gömleğe de ihtiyacınız yok, her kıyafetinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Tekerlekli Sandalye Kullanıcıları için Merdivenler Artık Sorun Değil…
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda mansiyon ödülüne Vivant projesiyle Şevket Öztaş layık görüldü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu olan Şevket Öztaş, tekerlekli sandalye kullanıcıları için özel ek bir aparat geliştirdi. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının başkasının yardımı olmadan rahatlıkla merdiven inmelerini sağlayan bu elektrikli modül, ergonomik tasarımı sayesinde manuel kullanıma da olanak sağlıyor. Kontrol ünitesinin sandalyenin kolçağına sabitleyip joystick gibi kullanılabilen ‘Vivant', rahatlıkla takılıp çıkartılabiliyor.
Yemekler Artık Yanmayacak
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında birinciliği kazanan Berkan Unutulmaz Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü öğrencisi. Berkan Unutulmaz ‘Look' projesini özellikle yaşlılar için ocağın yanıp yanmadığını anlamak, pişirme sırasında ateş miktarını ayarlamak, olası sönme durumunu fark edebilmek, ocağın açık unutulması ve yemeğin yanması gibi durumları minimuma indirmek için geliştirdi. ‘Look'un bünyesinde bulunan 25 derecelik açılı krom yüzeyler ateşin görüntüsünü kullanıcıya yansıtarak ocak hizasına eğilmeden görebilmesini sağlıyor.
İyi Giyinmek Herkesin Hakkı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Ayşegül Çetinkaya'nın geliştirdiği ‘BestDressed' projesi, Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında ikincilik kazandı. Ayşegül Çetinkaya, projesini iyi giyinmenin engelli, engelsiz, yetişkin veya çocuk herkesin hakkı olduğunu düşünerek tasarladı. ‘Bestdressed' projesi sayesinde özellikle görme engelli bireyler giyinirken birine danışmak zorunda kalmıyor. Özel askı sisteminin tam ortasında bulunan yuvarlak alanda altı nokta alfabesi ile renkler kodlanarak hangi renk giysi asıldıysa yuvarlak alan çevrilerek o renge getiriliyor. Her çevirmede çıkan “tık” sesiyle de görme engelli kişi renk değiştirdiğini anlıyor. Gören bir kişinin giysileri asarken zorluk yaşamaması için de kutucukların üstünde renkler bulunuyor.
Yemek Yapmak Çok Pratik
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Fakültesi öğrencisi Başak Elbüken Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında üçüncü oldu. Başak Elbüken'in‘Tick' adlı projesi yemek yapmakta yardımcı olan kaşık, karıştırıcı ve diğer materyalleri tutan mıknatıslı bir sisteme sahip. Böylece kullanıcılar bir deliği askıya geçirmekle uğraşmıyor. Kullanıcı için pratiklik sağlayan tasarım, altındaki damlalık kısmı sayesinde de yemek kalıntılarının mutfak tezgâhına damlamasını engelliyor.
Otobüslerde Ayakta Kalmak Sorun Değil
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde okuyan Sinan Özkara da ‘Horn' projesiyle mansiyon ödülü kazandı. Yaşlılar için tasarlanan proje, otobüste tutunacak yer kalmadığı zamanlarda, yaşlıların kendi tutunma alanını yaratmasını sağlayan bir baston. Eklem ağrıları çeken ve yürümekte zorlanan yaşlıların otobüslerde az olan demirlere ulaşamadığı veya yüksek olan demirlere uzanamamaları durumlarında devreye sokulabiliyor. ‘Horn' projesi kullanıcılar için hijyenik bir ortamda sağlıyor.
PLASTİKTEN MAMUL ÜRÜNLER KATEGORİSİ KAZANANLARI
Biberon Taşımaya Son
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinden profesyonel alanda üçüncülük ödülüne ‘Bibo' projesiyle Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Yavuz Başören layık görüldü. ‘Bibo' projesi; evde, restoranda, parkta veya herhangi bir yerde bebeğinize ve çocuğunuza bir şeyler içirebilme amacıyla tasarlanmış bir ürün. Klasik biberonlardan farkı ise standart ölçülere sahip özel bir sıvı haznesi yerine her yerde bulunabilen sıvı ambalajları, şişeleri kullanabilmesi. ‘Bibo' ile pet şişeleri, meyve suyu kutularını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Doğa dostu olan ‘Bibo' birkaç kere kullanılıp atılan sıvı ambalajların kullanım sayısını da artırarak daha az ambalaj atığı oluşturuyor. ‘Bibo' sayesinde her yerde bulunabilen sıvı ürünleri anneler yanlarında taşımak zorunda kalmıyor, ayrıca bebekler için her bir içeceğe ayrı biberon kullanımının önüne geçiliyor.
Görme Engelli Çocuklar için Yepyeni Bir Oyuncak
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinden profesyonel alanda mansiyon ödülünü Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden mezun Fulden Tüngür, Ramazan Seyhan, Seda Seçkin, Yunus Tuncel, İdil Ertuna, Duygu Güroğlu ve Burcu Uçan kazandı. Ekibin ortak çalışması olan ‘Hedroll' projesi, görme engelli çocuklar için tasarlanan bir oyuncak. 12 yüzü olan bu oyuncağın üzerinde çeşitli temaların, şekillerin ve çizimlerin olduğu metal beşgen yüzeyler mıknatıs sayesinde birbirine yapıştırılıyor. Her resmin üstünde görme engelliler için Braille alfabesiyle kabartma yapılmış görsel isimleri de bulunuyor. Oyun kutusunda mıknatıslı yüzeylere yapışacak ön yüzünde farklı temalardan görseller olan örneğin hayvanlardan 6 adet, eşyalardan 6 adet gibi metal parçalar da bulunuyor.
Bebeğiniz Oyun Oynarken Emziğini Temizlesin
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinden öğrenci alanında ise birinciliği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Tamer Yüksek ve Caner Kaplan ‘SeaDRON' projesiyle kazandı. ‘SeaDRON' projesi hem bebeğin sağlığını koruyacak hem de bebeğin oyuncağı olabilecek özel bir tasarım. ‘SeaDRON' projesinin içinde bebeğin emziğinin dezenfekte edilebileceği özel bir bölüm bulunuyor. Buraya ebeveyn tarafından dezenfekte suyu konup kapatıldığında ise tasarım bebekler için eğlenceli bir oyuncağa dönüşüyor. Böylece bebek oyuncağıyla oynarken bir taraftan da emziğini dezenfekte etmiş oluyor. Tasarımın üst kısmındaki yumuşak kauçuk bölümde bebeğin diş çıkarma zamanında damak kaşıması için yardımcı oluyor.
Mandala Farklı Bir Yorum
ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Aylin Alpay Plastikten Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında ‘Drop' projesiyle ikinci oldu. Aylin Alpay, mandal kullanımını kas ve eklemleri zorlamasından yola çıkarak ellerinde problem olan ya da kullanmakta zorluk çekenler için sıkıştırma hareketi gerektirmeyen ‘Drop' projesini geliştirdi. Üstten bastırılarak oturtulan mandal, yine gövdesindeki geniş kısmın altından kavranıp yukarı çekilerek ya da ortadaki mevcut boşluğa parmağın sokularak yukarı çekilmesiyle çıkartılabiliyor.
Tek Hareketle Bebek Arabasına Dönüşen Sırt Çantası
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencileri Ozan Kayıkçı ve Semih Yılmaz‘Babypack' projesiyle üçüncü oldu. ‘Babypack' projesi gezmeyi seven ebeveynler için tasarlandı. Tek hareketle bebek arabasına dönüşen sırt çantası formundaki ‘Babypack' üç parçadan oluşuyor. Sırt çantası, su matarası ve açılabilir tekerlek mekanizmasını barındıran tasarımda bebek, özel askı sayesinde ön tarafta gezdirilebiliyor. İstenildiği zaman ise çanta bebek arabasına dönüştürülüp, askı da arabaya monte edilebiliyor. Güneşliği de olan ‘Babypack' araç koltukları için de uygun. Emniyet kemeriyle kolayca sabitlenip güvenli hale getirilebiliyor.
Çocuklara Sütü Sevdiren Bardak
Plastikten Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında mansiyon ödülünü ise ‘HiddenBubble' projesiyle Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Gürkan Gürbey kazandı. HiddenBuble bir süt bardağı ama sıradan bir bardak değil. Çocuklara sütü sevdirmek için tasarlanan bardak, altındaki özel bölüme birbirinden renkli kahramanları saklamanıza olanak veriyor. Böylece sütü bitirinceye kadar içinde hangi kahramanın olduğunu bilemeyen çocuk, sonuna kadar bu sürpriz için sütünü içmeye devam ediyor.
ELEKTRİKLİ KÜÇÜK ALETLER KATEGORİSİ KAZANANLARI
Kırışıklıklara ‘Püf' Diyerek Meydan Okuyun
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi profesyonel alanda birinciliğe Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Ceren Demirağaç‘Püf' projesiyle layık görüldü. Mini buharlı ütü olan ‘Püf' özellikle yaşlı veya engelli bireyler için tasarlandı. ‘Püf' özellikle bileğinde ya da parmaklarında eklem ağrısı çeken veya güç kaybı yaşayan yaşlı bireyler ve parmaklarını belli oranda kullanamayan engelli bireyler için tasarlandı. Avuç içi kadar küçük olan yuvarlak formdaki ütüyü üstündeki kulpundan tutarak veya bu kulpu avuç içine yerleştirerek ütü kolayca hareket ettiriliyor. Her kumaşta kullanılabilen ve 180 derece sıcaklıkta çalışabilen ütünün alt tabanı kare şeklinde olduğu için her türlü kıyafet için kullanılabiliyor.
Buzdolabından Yiyecek İçecek Almak Artık Çok Kolay
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi profesyonel alanda mansiyon ödülünü ise ‘Diffridge' projesiyle Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Seçil Tuna kazandı. Seçil Tuna tasarladığı soğutucu ile tekerlekli sandalyelilerin soğutuculara rahatlıkla yanaşamama problemini ortadan kaldırıyor. ‘Diffridge' duvara monte edilen ergonomik yapısıyla yanaşma problemini, yukarıya doğru açılan kapısıyla da önünden çekilme gereksinimi ortadan kaldırıyor.
Suyun Sıcaklığını Açmadan Ayarlamak Mümkün
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında birinciliği Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü öğrencisi Burak Aykan ‘SenSafe' projesiyle kazandı. ‘Sensafe' projesi özellikle MS hastası ve görme engelli bireyler için tasarlanmış bir ısı ayarlama armatürü. Suyun sıcaklığını daha suyu açmadan ayarlanmasına olanak veren ‘SenSafe', büyük ölçüde his kayıpları yaşayan MS hastalarının kendilerini yakmayacak şekilde ideal sıcaklığı ayarlayabilmelerini sağlıyor. Yine silikon ayarlama aparatının ayarlanan sıcaklıkla içine dolan su sayesinde de görme engelli bireylerin suyu açmadan sıcaklığı hissetmelerine yardımcı oluyor.
Bireysel Isıtıcınız Olsun İster Misiniz?
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında ikincilik ödülünü Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden Utku Yanık, ‘Cover' projesiyle kazandı. Kişisel bir ısıtıcı olan ‘Cover', özellikle yaşlılar ve çocukların ısınma ihtiyacını karşılayan geleneksel çözümlere alternatif bir küçük ev aleti. Genel ısıtmanın gerekli sıcaklığı sağladığı durumlarda bile çocuklar, yaşlılar ve hasta olan insanlar daha fazla ısınmaya ihtiyaç duyabileceğinden yola çıkan Utku Yanık ‘Cover' projesini tasarladı. Elektrikle çalışan özel ısıtıcı, şarjı bittiğinde tekrar şarj edilerek ısıtmaya devam ediyor. Kapsül şeklindeki ambalajı ürünün esnek olduğunu gösterdiği gibi ürünün gerekli tüm parçalarının içerisinde muhafaza edilmesini de sağlıyor.
Bebeğinizin Sesini Duyamasanız Bile Hissedeceksiniz
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında üçüncülük ödülünü ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri İbrahim Özen ve Efkan Çetin ‘Babycom' projesiyle kazandı. Özellikle işitme engelli ebeveynler için geliştirilen ‘Babycom' projesi tıpkı bir telsiz gibi çalışıyor ve bebek ağladığında başucunda olmayan ebeveyni uyarıyor. ‘Babycom'u klasik telsizlerden ayıran farkı, anne ve babaya titreşim özelliği bulunan bileklik takılması. Bileklik bebeğin sesini hem ses hem de titreşim olarak iletiyor. İsteyenler sesli-titreşimli modu kullanabildiği gibi isteyenler de sadece titreşimli modu kullanabiliyor. Titreşimli modlarda bebeğin sesinin şiddetine göre titreşimin ritmi artıyor ve azalıyor.
Hansel ve Gretel Masalı İlham Oldu
İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Süheyl Önal Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında ‘Blind Explorer' projesiyle mansiyon ödülü kazandı. Süheyl Önal ‘Blind Explorer' projesinde Hansel ve Gretel masalından ilham aldı. Görme engellilerin yeni yerler keşfetmelerine olanak sağlayan tasarım, yola çıkan görme engellinin başlangıç noktasını işaretliyor ve onu yol boyunca kaydediyor. Bitişe gelindiğinde ise sistem duruyor ve görme engelli başladığı noktaya dönmek istediğinde ona yolu tarif ederek kaybolmasını engelliyor. Böylece evine kolaylıkla geri dönmesini sağlıyor.
Yorum Yaz