maritbet girişmaritbet
Ayla Heyfgil : Etrafı duvarlarla çevrilen sitelerde yaşayan mutlu olmaz!

Ayla Heyfgil : Etrafı duvarlarla çevrilen sitelerde yaşayan mutlu olmaz!

İnsanları duvarların ardında yaşamaya mahkum bırakan konut projelerinin, şehirlerin ruhunu kaybettirdiğini anlatan Ayla Heyfgil, “Gelişmiş ülkelerde silüetleri, şehir mimarları koruyor” dedi

Servotel Yönetici ortağı Ayla Heyfgil, kentsel dönüşümde belediyelerin çok önemli bir etkisi olacağını vurguladı. Heyfgil, belediyelerle inşaat firmalarının arasında kurulacak koordinasyonun şehrin 'kurtarılması' açısından çok önemli olduğunu anlattı: "Dönüşümde imza atılacak yeni projelerde doğru bir planlama yapılması gerekiyor. İnsanlar neden duvarların, çitlerin ardında yaşasınlar. Yürünebilir, kafelerinde oturulup çay içilebilir, sokaklarında dolaşılabilir yeni yerleşim yerleri kurulmalı. Biz danışmanlık verdiğimiz projelere bunları anlatıyoruz, 'Burayı böyle duvarla şehirden ayırırsanız yaşayanlar mutlu olmayacak' diyoruz. 'Ama güvenlik koyacağım, peyzaj yapıyorum' diyebiliyorlar. Şimdi bir projemizde mimar, master plan çalışması yaparken kentsel yaşamı projenin içine getiren peyzajı sayesinde projeyi kazandı. Bir çocuk, bisikletiyle arabalara değmeden arkadaşına gidebiliyor, köy meydanları var... Belediye de bize destek verdi ve bazı noktalarda bu projeye göre bölgedeki bazı birimlerin yerini değiştirdi ve o peysajı devam ettirdi. Belediye ile böyle diyalog ortamı kurulabilmesi şehrin yeni yapısının çok daha güzel olmasını sağlar. Gelişmiş ülkelerde 'şehir mimari diye bir şey vardır; projeler oraya gider ve o şehir mimarı projenin şehrin dokusuna, siluetine uyuyor mu diye bakar. Bu diyalog gerçekten çok çok önemli." 

“Türkiye'de bürokratik mimarlık var”
 
"Türkiye'de binalara baktığınızda, özel olanları bir kenara bırakın. Büyük bir aynılık göreceksiniz. Bu aynılığın sebebi, bürokratik mimarlıktan kaynaklanır. Adam zaten bezmiş izni çıkaramamaktan; artık izin alan format neyse herkes onu kopyalamaya başlamış ki işini görebilsin. Pencerelerin boyutu, çatıların eğimi belli. Mimarinin önü kesilmemeli. İstanbul bir dünya kenti, liderliği nerede yapacak? Tarihi, boğazı zaten cepte de sonraki yapısal liderliği konuşturacak projelerle yaratabiliriz... Ama 'yaratma' diyen bir bürokrasi varsa ben lider olamam, ikinci ligde oynayabilirim. İngiltere'de imar durumu diye bir şey yok. Bir diyalog ortamında yaratıcılığa maksimum izin verecek ve tarihsel dokuyla uyuşacak proje üzerinde anlaşılır." 
 
Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 36 yaşında
  • 03.07.2024 14:16

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 36 yaşında

Adını İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'te ...

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor
  • 10.05.2024 17:34

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor

İTO Başkanı Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliğinin 2025 yılı kongresi, Ulusla ...

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...