maritbet girişmaritbet
Bilgi Üniversitesi Mimar Sinan ile Palladio’yu İstanbul’da buluşturdu!

Bilgi Üniversitesi Mimar Sinan ile Palladio’yu İstanbul’da buluşturdu!

Bilgi Üniversitesi, “Sinan ve Palladio” adlı konferans dizisine ev sahipliği yapıyor. İkinci etabı bugün gerçekleştirilen seminerlerde, Mimar Sinan ile Palladio’nun işleri karşılaştırmalı olarak inceleniyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık ve kültür tarihinin en önemli ve evrensel kültüre malolmuş zamandaş iki usta mimarını uzmanlarıyla birlikte İstanbul'da buluşturuyor. Mimar Sinan, 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu'nun en tanınmış şahsiyetlerinden... Egemenliği altındaki topraklara en belirgin izlerini mimari aracılığıyla bırakmış bir imparatorluğun en görkemli devrinin dâhisi... Andrea Palladio ise, Avrupa kültür tarihinin zirvesi Rönesans ve sonrasında eserleriyle iz bırakmış, evrensel ölçekte sembolü ve öncüsü olup, dünya çapında moda olmuş, taklit edilmiş bir Rönesans ertesi sivil toplumun İtalyan mimarı.

DÖNEMİN UZMANLARIYLA

İşte İstanbul Bilgi Üniversitesi, Harvard Üniversitesi Profesörü Gülru Necipoğlu'nun, Sinan Çağı: Osmanlı İmparatorluğu'nda Mimari Kültür kitabının Türkçe baskısı vesilesiyle “Sinan ve Palladio” başlıklı iki günlük konferans serisi düzenlemeye başladı. Konferanslarda iki ustanın mimarlık, kültür ve sosyal tarihlerdeki eşzamanlı mesleki etkinlikleri, dönemin önde gelen mimarlık ve kültür tarihi uzmanları tarafından karşılaştırmalı olarak ele alınıyor.

KUBBENİN ÖNEMİ

İlki dün gerçekleştirilen konferansta, yapılan kitap tanıtımından sonra, kürsüye çıkan onur konuğu Sanat ve Mimarlık Tarihi Bölümü'nde, Ağa Han İslam Sanatı Kürsüsü Profesörü ve Program Direktörü Gülru Necipoğlu'nun ele aldığı konu epey dikkat çekti: “Erken Modern Akdeniz Mimarisinde Koşut Akımlar: Sinan ve İtalyan Rönesans Mimarlarının Kubbeli Yapıları”.

KATILIM ÜCRETSİZ

İkinci ve son etabı bugün gerçekleştirilecek konferansta, Howard Burns: “Paralel Dünyalar: Sinan ve Palladio'nun Hamileri -İlişkiler, Benzerlikler ve Farklılıklar”, Aline Payne: “Sinan ve Rönesans Dönemi İtalyan Mimarlarının Biyografileri Üzerine Karşılaştırmalı Çalışmalar”, Hubertus Gunther: “Doğuda ve Batıda Antikite Rönesansı. Bir Karşılaştırma” ve Werner Oechslin: “Orantı: Modern Bir Mit ve Biçim Verme Sürecinde Dinamik Bir Kavram” başlıkları irdelenecek. Katılımların ücretsiz gerçekleştirildiği etkinliklerde, simültane çeviri hizmeti de veriliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Selimiye Camisi'nin minarelerindeki restorasyon tamamlandı
  • 18.07.2024 16:21

Selimiye Camisi'nin minarelerindeki restorasyon tamamlandı

Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Edirne'deki Selimiye Camisi'nde devam eden kapsam ...

Selimiye Camisi'nin üç minaresinin restorasyonu tamamlandı
  • 08.05.2024 10:57

Selimiye Camisi'nin üç minaresinin restorasyonu tamamlandı

Mimar Sinan'ın "ustalık eseri" Edirne'deki Selimiye Camisi'nde devam eden kapsam ...