maritbet girişmaritbet
Çin’in en yüksek üç boyutlu binasına İtalyan imzası

Çin’in en yüksek üç boyutlu binasına İtalyan imzası

Çin, son yıllarda birbirinden ilginç projelere imza atarak dünya mimarlık koleksiyonuna en çok ‘ürün’ kazandıran ülkelerin başında geliyor

Çin, son yıllarda birbirinden ilginç projelere imza atarak dünya mimarlık koleksiyonuna en çok ‘ürün' kazandıran ülkelerin başında geliyor. Son olarak ülkenin ikinci en büyük şehri olan Shenzhen'de yapılan Shenzen Guosen Gökdeleni için yapılan yarışmayı İtalyan Massimiliano ve Dorima Fuksas Mimarlık kazandı. Uluslararası mimarlık şirketleri için adeta bir proje cenneti haline gelen Çin'de yapılan bu ilginç yapı, şehrin en önemli simgelerinden biri olacak.

Dümdüz dikey bina karakteristiğinin yanı sıra ortasında geçen ‘zigzag' formları ile dikkat çeken yapı üç boyutlu formu ile dikey binalarda yeni bir trendin de öncülüğünü yapacak. Ofis katlarından alışveriş merkezi, oradan da yaşam alanlarına bağlantılı geçişlerin sağlandığı projede ortak kulanım alanlarını ise ‘gökyüzü bahçeleri' olarak adlandırılan ve binanın en üst noktalarına yerleştirilmiş sosyal alanlar oluşturacak. 200 metre yüksekliği ile en yüksek binalar kategorisinde yer alacak binanın giriş bölümünde yer alacak lobi ise 20 metre tavan yüksekliğiyle en yüksek tavanlı lobi unvanını kazanacak. Bununla birlikte üst düzey işadamları ise en üst katlarda sadece üye olan işadamlarını giriş yapacağı 360 derecelik şehir manzarasına sahip executive katlar da yer alacak.

 

Babil'in Asma Bahçeleri dikey haliyle Çin'de

Singapur'da çatısında yüzme imkanı sağlayan havuzuyla dünyanın gündemine oturan Marina Bay Sands projesinin mimarı dünyaca ünlü mimar Moshe Safdie'nin sahibi olduğu Safdie Mimarlık, şimdi de Çin'de en az bu proje adından bahsettirecek başka bir yapıya imza atıyor. 2 milyon metrekare yaşam alanına sahip olan proje Golden Dream Bay adını taşıyor. Çin'de, artan nitelikli konut ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirilen projede 2 bin 200 rezidans yer alacak.

Toplam 3,5 milyon metrekare alan üzerine inşa edilecek proje içinde aynı Singapur'daki Marina Bay projesinde olduğu gibi 74 bin metrekarelik rekreasyonel kulüp evleri, 73 bin metrekarelik perakende alanı yer alacak. Denizin hemen kenarında yapılacak Marina Bay'in gökdelenindeki tüm evler deniz manzarasına hakim olurken Babil'in asma bahçelerinin dikey örneğini oluşturacak balkon ve teraslarda yeşillikler de dikkat çekecek. Her katta yer alacak özel bahçelerin yanı sıra projenin orta katlarında halka açık olacak katlarda da özel bahçeler ve balkonlarda vakit geçirme imkanı sağlanacak. Bu yükseklikteki alanda oluşturulacak bahçeler ise resort tarzı bir yaklaşımı Çin gibi bir ülkenin gündemine getirecek.

 

Hollandalıları sosyalleştirecek proje: Blob

Hollanda'da Kentsel Dönüşüm kapsamında hayata geçirilen Blob projesi tamamlandı. Hollandalıların sosyalleşme alanı olacak yatırımın mimarlığını ise İtalyan Massimiliano ve Dorima Fuksas Mimarlık hayata geçirdi. Toplam 3 bin metrekare kullanım alanına sahip Blob içerisinde alışveriş merkezi, kültür merkezi rezidans AVM ve ofisler yer alacak. Yumuşak kıvrımlı formlarıyla İtalyan elinin değdiği belli olan yatırımın dış mimarisi farklı geometrik şekillerle renklendirilmiş.

Uzay üssü benzeri yapısıyla da dikkat çeken Blob, Hollanda'nın sosyal hayatına renk katacak bir proje olacak. Alt katlarında alışveriş merkezi, orta katlarında iş merkezlerinin yer alacağı Blob'un en üst katlarında ise Amsterdam manzaralı rezidanslar bulunacak. Ulaşım aracı olarak bisikletin çok kullanıldığı şehir için yatırımda 1700 bisiklet parkı da oluşturuldu. Dış cephesinde camın kullanılacağı bina, gece ise lacivert renk ışıklarla ışıklandırılarak Amsterdam'ın simgelerinden biri haline getirilecek.

 

Enerjisini nehirden alan Rabat Tiyatrosu Fas'ın sembolü olacak

Mimarlık dünyasının adından en az söz ettiren ülkelerinden Fas, bundan sonra mimarların dilinde olacak bir projeye imza atıyor. Ülkenin uluslararası arenada konuşulacak ilk mimari yapısını ise ünlü mimar Zaha Hadid ile Bouregreg Valley Development Agency adını taşıyan mimarlık şirketi birlikte üstlendi. Rabat Tiyatrosu adını taşıyan yapı Fas'ın ilk sembol yapılarından biri olacak. Zaha Hadid projeyle ilgili olarak “Fas'ın kendine has geleneksel müzikleri ve kültürel tarihinin sahneye döküleceği bu alan ülkenin kültürel mirasına da bırakabileceği bir eser yapmak istiyoruz” diye konuşuyor. Rabat şehrinde hayata geçirilecek proje, Fas Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Ekonomik ve Sosyal İşler Konseyi tarafından finanse edilen bir modelle yapılacak. 47 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek yapının en karakteristik özelliği ise uzak üssünü andıran yapısı.

Enerjisini, yapıldığı Bouregreg Vadisi içindeki nehirden alan Büyük Tiyatro akıcı bir konseptle tasarlanmış. Bu akıcılık ise tavanlarındaki yumuşak formlar ve beyaz renk ile sağlanıyor. Bölgenin en yüksek standartlardaki kültür merkezlerinden biri olacak proje 2 bin 50 koltuk kapasiteli bir büyük tiyatro sahnesi ile 520 koltuk kapasiteli küçük bir sahneden oluşacak. 7 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahip olacak projenin 120 milyon euro yatırımla hayata geçirilmesi planlanıyor. 2014 yılına kadar projenin etrafına rezidanslar, ofisler alışveriş merkezleri de eklenerek Rabat şehrinin bölgedeki en hareketli şehirlerden biri haline getirilmesi hedefleniyor.

 

Yeşil durduğuna bakmayın, bu bina atık maddelerden yapıldı

Son yıllarda kentsel dönüşüm projeleri iddialı yapılarla adından sıkça bahsettiriyor. Singapur'da hata geçirilen bir proje ise mimarlık dünyasından özellikle de yeşil bina kategorisinde kentsel dönüşümün en iyi örneklerinden biri ödülünü aldı. Hawker Centre adını taşıyan eski bir açık hava pazarı üzerine inşa edilen proje R4 Apartmanı olarak isimlendirildi. Ona, yeşil bina kategorisinden ödül kazandıran en önemli özellik ise mimarisinde yeşil kullanımı değil. Aksine eski açık hava pazarında bulunan pet şişeden poşete hatta sebze atıklarına kadar farklı atık maddelerin enerji ya da farklı maddeler halinde geri dönüştürülerek R4 Apartmanlarının yapımında da kullanılmış olması.

İçerisinde rezidansların yer alacağı projede ev sahipleri güneş panelleri sayesinde daha az enerji israfına neden olacak. Ekolojik özelliklerin ilk defa bu kadar yüksek bir dikey binada hayata geçirilecek olması da R4 Apartmanlarına ayrı bir özellik katacak. Yağmur suları biriktirilerek depolanacak, ayrıca Hawker Centre'daki diğer atıklar da binanın çevresinde yapılacak bahçede tarımsa kullanılarak bir başka ‘geri dönüşüm'e aracılık etmiş olacak

  • Etiketler:

Yorum Yaz