maritbet girişmaritbet
Dışa açılan kapılara 'havalı' dokunuş

Dışa açılan kapılara 'havalı' dokunuş

Ülkelerin dışa açılan kapıları olarak tabir edilen havaalanları bulunduğu şehre gelen turistlerin ilk imaj algılamasında önemli bir role sahip. Bu nedenle de son dönemde yapılan havaalanı mimarileri giderek daha ‘havalı’ ve estetik bir hal adı

 
Kaynak: Dilek TAŞ/ Sabah Emlak

En özenilen havaalanı
İşte dünyanın en özenilen havaalanlarından birisi: Hanimaadhoo. Her ne kadar adı zor olsa da herkes Maldivler gibi bir tatil cennetinde böyle bir iniş yapmaya hevesleniyor. Tatilcileri denizin içinde ve tam da Maldivler konseptli bir havalimanında karşılayan ülkede tatilin kötü geçmesi imkansıza benziyor. İngiliz Haptic ile Norveçli Narud Stokke Wigg Mimarlık ortaklığından hazırlanan proje dünyanın en özenilen havaalanlarından birini yarattı. Çelik konstrüksiyonun yanı sıra dış cephesi tamamen camla kaplanacak proje Maldiv kültürü kadar iklim şartları da dikkate alınarak yapıldı. Yakında tamamlanacak olan Hanimaadhoo Havalimanı dünyanın en güzel yerlerinden birine giriş kapısı olması açısından da önem taşıyor.
 
Çin'in böcek desenli çok amaçlı yeni havaalanı
2020 yılında Çin'in kuzeydoğusundaki Harbin şehrinde yapılacak Kış Olimpiyatları için hazırlanan Harbin Havalimanı 45 milyon yolcu kapasitesine göre hazırlandı. Uluslararası bir yarışmayla hazırlanan projeyi HASSELL kazandı. Çatısı Çin rakamlarından yola çıkılarak yapılan havalimanı uğur böceğine benzeyen dış mimarisiyle tamamlandığında dünyadaki en ilginç havaalanlarından biri olacak. Projenin yarı saydam çatısı güneş ışınlarından maksimum oranda yararlanmayı sağlarken gün içinde güneş enerjisini depolayarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra bu çok fonksiyonel çatı yağmur suyunu da bina ihtiyaçları için kullanmak üzere depo ediyor. Bangalore'a havalı bir iniş için düşünüldü.
 
Havaalanında otel, iş merkezi konferans buluşacak
İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından yapılan Denver Havaalanı (DIA) güney terminali yenileme projesi sadece havalimanının görünümünü değiştirmekle kalmayacak aynı zamanda 6 bin 600 kişiye iş yaratacak olması açısından da önem taşıyor. Bölgenin en büyük havaalanı olacak proje içinde 500 odalı bir havaalanı oteli, konferans salonu, çok amaçlı bir plaza ve metro bağlantısı fonksiyonel bir mimari ile birleştirilecek. ABD'de metro bağlantısı olmayan sayılı havaalanlarından biri olan Denver Havaalanı 2015 yılında tamamlanacak.
 
Paralel geçişlerle yolcuları yormuyor
Air Baltic Havayolları marka bilinirliğini artırmak için bir pazarlama çalışması yapmakla kalmadı bunu mimari çevrelerde adından bahsettirecek bir yatırıma da dönüştürdü. Zerafa Mimarlık ofisi tarafından yapılan proje Air Baltic'e ait termainalde yolcuların hava sahasından havaalanı yönüne hareketleri dikkate alınarak tasarlandı. Bu nedenle terminalde bölümler arasındaki geçişlerde ele alınan kutu benzeri mimaride de bu hareketler esas alındı. Paralel geçişlerin dikkate alındığı tasarımda aslında U şeklinde olan binada terminaller arasındaki yürüyüşler paralel geçişler sayesinde tahmin edildiğinden daha az yürüme hissi yaratarak fonksiyonellik sağlıyor.
 
Ülke krizle boğuşuyor, Dublin T2 mimaride yarışıyor
İrlanda'nın başkenti Dublin'de ağustosta gündeme gelen yeni havaalanı projesi Pascall+Watson imzası taşıyor. Ekonomik açıdan zor günler yaşasa da Dublin T2 Havaalanı kriz döneminde bile ülkenin en önemli projelerinden biri olarak önem taşıyor.75 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu olan havaalanı ülkedeki diğer terminallere göre 3'te 2 oranında daha az enerji harcayacak teknolojilerle inşa ediliyor. Çelik konstrüksiyonlu binalara en iyi örneklerden biri olacak havaalanı yılda 15 milyon yolcu ağırlama potansiyeline sahip olacak. Tarihindeki en kötü krizlerden birini yaşamasına rağmen Dublin T2 Havaalanı kasımda açılarak Avrupa'daki en ilginç mimariye sahip alanlardan biri arasına girdi.
 
Bangalore'u dünyaya açacak
Emekliler cenneti olarak bilinen Bangalore bu ününü yeni projelerle geride bırakmaya hazırlanıyor. Hindistan'ın üçüncü kalabalık şehri olan Bangalore'un dışarıya açılan kapısı Bengaluru Uluslar arası Havalimanı uzun yıllardır beklenen genişlemeyi şimdi yaşıyor. Daha 2 yıl önce açılmasına rağmen ülkedeki gelişme ile birlikte büyüme ihtiyacı duyan havaalanı HOK Mimarlık tarafından bambaşka bir konseptle yeniden ele alınıyor. Dalgalı formuyla dikkat çeken yapı turistlere havalı bir karşılama için düşünülmüş. Şu anda 72 bin metrekare alan üzerinde oturan havaalanının 132 bin metrekareye çıkarılması hedefleniyor. Bugün 10.6 milyon turistten 2015 yılında 17 milyon turiste çıkmayı hedefleyen havaalanı da bu stratejiler doğrultusunda genişletildi. İnşaatı halen devam eden yapını 18 ay içinde tamamlanarak teslim edilmesi planlanıyor.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz