DOCOMOMO Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları Kocaeli Üniversitesi’nde yapıldı!
DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu'nun "Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları" konulu etkinlikler dizisinin sekizincisi 12- 14 Ekim 2012 tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde yapıldı
DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu'nun "Türkiye Mimarlığında Modernizmin Yerel Açılımları" konulu etkinlikler dizisinin sekizincisi 12- 14 Ekim 2012 tarihlerinde Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ev sahipliğinde yapıldı.
1990 yılında "Modern mimarlık, tasarım ve şehir plancılığı ürünlerini belgelemek ve korumak" amacıyla oluşturulan uluslararası kuruluş DOCOMOMO (Documentation and Conservation of Buildings, Sites and Neighborhoods of the Modern Movement) bünyesinde 2002 yılında Türkiye'deki modern mimarlık örneklerinin belgelenmesi ve korunması amacıyla kurulan DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu 2004 yılından bu yana düzenledikleri etkinlik serilerinin 8.sini Kocaeli'de düzenledi.
3 gün süren etkinliklerin ilk günü tematik sunuşlar ve poster sunuşları ile başladı. Tematik sunuşlar kapsamında ilk konuşmacı İzmit'in Kentsel Gelişimi başlıklı sunuşu ile Fügen Avdan oldu. İzmit kent tarihi hakkında bilgi veren Avdan, İzmit'in kentsel gelişimini Cumhuriyet döneminden itibaren yapılan kent planlarından yola çıkarak anlattı. Avdan, konuşmasında, Cumhuriyet döneminden itibaren Jansen, Kemal Ahmet Aru ve Polat Sökmen'in planlarıyla gelişen İzmit'in sanayi gelişimine hizmet eden bir kent olduğunu fakat artık sanayi kapasitesinin dolduğunu ve sanayinin farklı bölgelere kaydırılarak kentin sanayi kenti kimliğinden sıyrılması gerektiğini vurguladı. Fügen Avdan'dan sonraki konuşmacı Gül Köksal ise bir modern mimarlık mirası örneği olarak SEKA Kağıt Fabrikası üzerine sunuşunu gerçekleştirdi. 1936 yılında inşa edilen SEKA fabrikasının tarihini aktaran ve fabrikanın kentsel gelişime katkısını değerlendiren Köksal, fabrikanın İzmit için önemli bir kültürel miras örneği olduğunu belirtti. Gül Köksal, konuşmasında, SEKA bölgesinin bugün farklı işlevlerle kullanılarak bölgeye dair bütüncül bir planın ortaya konmamasını eleştirdi.
Poster sunuşları ve teknik gezilerle süren etkinlik dizisinin ilk günü poster sunuşları ile tamamlandı.
Arkitera
Yorum Yaz