Farshid Moussavi'ye büyük ilgi
Dünyaca mimarlık profesörü ve araştırmacı Farshid Moussavi, Yapı-Endüstri Merkezi’nin davetlisi olarak geldiği İstanbul’da “Biçim ve Bezeme” başlıklı konferansta konuştu.
“The Function of Ornament” ve YEM Yayın tarafından “Biçimin İşlevi” adıyla Türkçe'ye çevrilmiş olan “The Function of Form” kitaplarının yazarı, Farshid Moussavi Mimarlık(FMA) kurucusu ve başkanı, uluslararası düzeyde kabul görmüş bir mimar ve Harvard Üniversitesi'nde mimarlık profesörü, durmak bilmeyen araştırmacı Farshid Moussavi, Yapı-Endüstri Merkezi'nin davetlisi olarak geldiği İstanbul'da “Biçim ve Bezeme” başlıklı konferansta konuştu..
Yoğun ilgi gören Konferansta Moussavi, kitaplarının ardında yatan fikir ve araştırmayı izleyiciler ile paylaştı ve projelerini de aynı düşünce güzergahı üzerinden detaylandırdı. Moussavi Konferans'ın sonunda da “Biçimin İşlevi” kitabını imzaladı.
Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, tasarımın her alanındaki ilgililer ile bir araya getirerek, sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesinin yükseltilmesini ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye'de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamların yaratılmasını amaçlıyor. Bu kapsamda, dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayan Yapı-Endüstri Merkezi'nin yeni konuğu, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda İran asıllı dünyaca ünlü mimar Farshid Moussavi oldu. Moussavi, “Biçim ve Bezeme” başlıklı konferansta, biçim ve işlev ilişkisini irdeledi.
YEM Yayın tarafından “Biçimin İşlevi” adıyla Türkçe'ye kazandırılan “The Function of Form”a paralel olarak yazdığı “The Function of Ornament” ve hazırlık aşamasında olduğu “The Function of Style” başlıklı kitaplarının arkasında yatan fikir ve araştırmayı izleyiciler ile paylaşan Moussavi, projelerini de aynı düşünce güzergahı üzerinden detaylandırdı.
Moussavi konferansının açılış konuşmaları, Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ile Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya tarafından gerçekleştirildi.
Farshid Moussavi sunumuna “Function of Ornament” (Bezemenin İşlevi), “Function of Form” (Biçimin İşlevi) ve “Function of Style” (Üslubun İşlevi) kitaplarının arkasında yatan araştırma birikimini ve mimarlık üretimi yaklaşımlarını özetleyerek başladı. “Mimarlık, form ile işlevi zamanda bir araya getirir” diyen Moussavi, “üsluba inanan mimarlar ile buna gerek görmeyen mimarlar” olarak özetlediği bir dizi aktörün projelerinden örnekler sıraladı. Farklı dönemlere ve coğrafyalara ait geleneksel yapılar ile Hadid, Gehry, Gaudi ve Corbusier'nin imza niteliğini taşıyan üretimlerini yan yana sergileyen Moussavi ilgili mimarları “Okul, hastane, konut… Ne yaparlarsa yapsınlar birbirine benzer” diyerek eleştirdi.
20. yüzyılın “ideal formlar” ürettiğini dile getiren Farshid Moussavi, stadyumların dairesel planlarının, ofis yapılarının engellenemez düşeyliğinin Koolhaas terminolojisi ile “jenerik kent”ler ürettiğine dikkat çekti. “Ekonomik dengelerin sürekli değiştiği bir zamanda mimarlığın güdümleyicisi piyasa olamaz” diyen Moussavi, “mimarlık için Darwinist bir yaklaşım” olarak tanımladığı önerisinden söz etti.
18. yüzyıldan bu yana mayo, bisiklet, stetoskop, tren ve hatta M-16 silahı tasarımlarının geçirdiği çok bileşenli “evrim”e dikkat çeken mimar, “modaya bağlı olmadan evrilen” tasarım ürünlerinden yola çıkarak “Mimarlığa neden böyle bakmayalım?” sorusunu sordu. Moussavi yenilikçilik (inovasyon) fikrinin temelini oluşturduğu Yokohama Uluslararası Feribot Terminali, John Lewis Alışveriş Merkezi, Carabanchel Sosyal Konutları ve bu yıl FMA bünyesinde katıldıkları yarışmayı kazanarak gerçekleştirme şansına kavuştukları La Défense yakınındaki Nanterre Konutları projelerini detaylarıyla paylaşarak sunumunu tamamladı.
Moussavi'nin YEM Yayın tarafından Türkçe'ye çevrilen ve YEM Kitabevi aracılığı ile satışta olan “Biçimin İşlevi” adlı kitabının lansmanı da bu konferansta yapıldı. “Biçim işlevi izler” sözünden yola çıkarak, 19. yy'dan beri mimarlar ve kuramcıların kendilerine sorup durduğu “Biçim, işlevi değilse neyi izler?” sorusunu kendine de soran mimar, cevabı çevre, kültür ve kentler çerçevesinde ele alarak bulmaya çalıştığı süreçte elde ettiği bulguları, “Biçimin İşlevi” kitabında okuyucu ile paylaştı ve konferans katılımcılarına kitabını imzaladı.
Ev aletlerinde ecoPlus felsefesiyle enerji ve su tasarrufu konunda örnek olabilecek ürünler geliştiren, artan çevre kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir doğal kaynakların korunması konusunda somut adımlar atan yenilikçi teknolojiler konusunda ve sadece Türkiye'de değil, dünyada da ankastre ürünler pazarının lideri olan Siemens Ev Aletleri, mimarlık ve yapı kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalarını, ünlü mimar Farshid Moussavi konferansına verdiği destek ile sürdürdü. Alanında öncü projelere her zaman destek veren Siemens Ev Aletleri, Yapı-Endüstri Merkezi işbirliğiyle dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, sektörün önde gelen aktörleri ile bir araya getirmeye önümüzdeki günlerde de devam edecek.
Yorum Yaz