maritbet girişmaritbet
Gökhan Avcıoğlu mimarinin püf noktalarını açıkladı!

Gökhan Avcıoğlu mimarinin püf noktalarını açıkladı!

GLOBAL Architectural Development (GAD) ofisinin kurucusu Gökhan Avcıoğlu, Kadıköy Meydanı'ndaki tuvaletlerden Beşiktaş Balık Pazarı'na, Bodrum'da villalardan, Türkiye Kiev Büyükelçilik binasına kadar birbirinden farklı mimari projelerle adından söz ettiriyor

 

GLOBAL Architectural Development (GAD) ofisinin kurucusu Gökhan Avcıoğlu, Kadıköy Meydanı'ndaki tuvaletlerden Beşiktaş Balık Pazarı'na, Bodrum'da villalardan, Türkiye Kiev Büyükelçilik binasına kadar birbirinden farklı mimari projelerle adından söz ettiriyor. Özellikle İstanbul'un her defasında eleştirilen problemli yapışma farklı bir açıdan bakan Avcıoğlu, "Şehrin problemleri olması onu kötü yapmaz. Bir çok şey bu olumsuzluklardan doğuyor. Doktor için hasta neyse benim için İstanbul'da o" diyor.

Fabrika ayarlarına dönmek lazım

Avcıoğlu ile Osmanlı'dan bugüne mimarlık ve projeleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Gökhan Avcıoğlu, mimarlıkta fabrika ayarlarına dönmek gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Şehircilik, 8500 yıllık tarihe sahip ve güzel örnekler var. Bunları ne adına değiştiriyoruz. Tartışmamız lazım. Ben fabrika ayarlarına geri dönmenin zamanı geldi diye düşünüyorum. Tarihe, geçmişe baktığımızda mahalle kavramı çok iyi örnek. Mahalle kavramı bugünkü karma sistemlerden çok çok daha iyi örnek."

Mekanın kalitesi içine girmeden anlaşılmaz

 Mekan kalitesinin ancak mekanın içine girildiğinde anlaşabileceğini söyleyen Avcıoğlu, "Mekan kalitesi tarif edilebilir bir şey değildir. Bu kaliteyi ancak içine girdiğinizde anlarsınız. Mimarlık pratik isteyen bir iştir. Nasıl bir piyano virtüözü her gün pratik yapıyorsa mimarların da bu şekilde bir tempoya ihtiyacı var. Sürekli tasarım yapılması pratik kazanılması gerektiğini düşünüyorum. Bir yapının iyi bir mimariye sahip olup olmadığım anlamak için en az 25 yıl gerekiyor. Yeterli sağlamlık ve doğru malzeme kullanımı ancak aradan yıllar geçtiğinde anlaşılır" diye konuştu.

Başkanlar mimarlık eğitimi almalı

 İnşaatla uğraşan herkesin mutlaka mimarlık eğitimi alması gerektiğini söyleyen Avcıoğlu, "Bence bu kesinlikle şart. Hatta tüm belediye başkanlarının da mimarlık eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum. Mimar olmak isteyenlerin bu mesleği yönlendirdiğini bir dönem yaşıyoruz" dedi. Avcıoğlu, eğitimini almayan kişilerin mimarlık isteğini esprili bir dille eleştirerek, "Mimarlık için özel bir alan gerekiyor, evde deneyeceğiniz bir şey değil" yorumunu yaptı.

Farklılık beni zenginleştiriyor

 Mesleğinde bir alanda ilerlemek yerine farklılığı tercih ettiğini anlatan Avcıoğlu: "Ben mesleğimde sadece bir alanda ilerlemektense farklı farklı alanlarda ilerlemeyi tercih ediyorum. Küçük bir evden eski bir yapının yenilenmesine kadar farklı alanlarda çalışmayı seviyorum. Kamusal özellikli binalar için proje yapmayı seviyorum. Zaten 20. yüzyılla birlikte konutlarda mimarlık başladı" dedi.

İMZA attığı projelerle Türkiye'yi uluslararası arenada birçok kez temsil eden mimar Gökhan Avcıoğlu, Cannes' da düzenlenen, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM' de GDKP projesi ile "Regeneration ve Masterplanning" kategorisinde "2012 Mipim Architectural Review Future Project Awards" büyük ödülünün sahibi oldu. Türkiye ve New York'ta 25 yıldan beri mimari tasarım, araştırma ve konsept tasarımı üzerinde çalışan, ünlü mimar Gökhan Avcıoğlu ve AGU, ARUP, Cecil Balmond, Philip Gumuchdijan, Jeff Lee gibi gruplar ile işbirliği içinde olan, New York ve İstanbul tabanlı mimarlık ofisi GAD'ın kurucusu.

Orada yaşanabileceğini yeniden hatırlatacağız

 Avcıoğlu, GDKP, Fatih Gedikpaşa için hazırlanan bir kentsel yemleme projesi olduğunu anlatarak, "GDKP, yapı tipolojilerinden 'çarşı' için eskiyle ilişki kuran çağdaş bir çözüm önerisi getirmektedir. İstanbul yaşamı ve kültürünün temel bir bileşeni olan çarşı, bu çalışmada temel ilkeleri ve mimarisi ile ele alınarak yeni yaklaşımlarla tekrar keşfedilmeye çalışılmıştır. Tarihi yarımadayı tahrip etmişiz. Yeni projelerle bu tahribatı gidermeyi amaçlıyoruz. Orada yaşanabileceğini tekrar akıllara getirmek istiyoruz" dedi.

Cape Town'dan balık pazarı için teklif aldık

 Ödüllü tuvalet tasarımı ve balık pazarıyla dikkat çeken Gökhan Avcıoğlu, insan trafiğin hesaba katıldığı projeleri şöyle anlattı: "Kadıköy Meydanı'nda yaptığımız yer altı tuvaletleri, Beşiktaş Balık Pazarı yaptığımız farklı projelerden k bazıları. Balık Pazarı'ndan alışveriş yapan birisiydim. Oradaki esnaf beni tanımıyordu ve özellikle hijyen problemini aşmak için bana proje yapar mısınız diye geldiler. Zevkle kabul ettim.

Daha sonra bize Cape Town'dan dahi balık pazarı yapmamız için teklif geldi. Balık pazarlarının Helenistik çağlardan bu yana özel bir yeri var."

Çilem Kaya-Hürriyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gökhan Avcıoğlu, Dubai'de İstanbul'u değerlendirdi
  • 22.09.2014 14:54

Gökhan Avcıoğlu, Dubai'de İstanbul'u değerlendirdi

GAD Architects Kurucusu Gökhan Avcıoğlu, Dubai Cityscape Global 2014 Fuarı'nda İ ...

Gökhan Avcıoğlu MIPIM 2013'te emlaktasondakika'ya konuştu!
  • 14.03.2013 15:08

Gökhan Avcıoğlu MIPIM 2013'te emlaktasondakika'ya konuştu!

GAD Mimarlık Kurucu Ortağı Gökhan Avcıoğlu, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlene ...

Gökhan Avcıoğlu, Fransa'dan ödülle dönüyor!
  • 14.03.2018 14:22

Gökhan Avcıoğlu, Fransa'dan ödülle dönüyor!

GAD Vakfı tarafından tasarlanan kütüphane projesi, dünyanın en büyük gayrimenkul ...

Gökhan Avcıoğlu, mimarlık öğrencileri ile buluşacak
  • 04.11.2016 10:30

Gökhan Avcıoğlu, mimarlık öğrencileri ile buluşacak

Kalebodur’un düzenlediği Kalebodur’la Mimarın Mutfağı’nın yeni konuğu GAD Mimarl ...

‘İstanbul, Paris ile Londra arasında hak ettiği yerde’
  • 17.03.2016 22:21

‘İstanbul, Paris ile Londra arasında hak ettiği yerde’

GAD (Global Mimari Gelişimi) Mimarlık Kurucusu Gökhan Avcıoğlu, MIPIM Fuarı'nda ...

"Araplar bizi hayatlarına yakın görüyorlar!"
  • 29.04.2015 11:26

"Araplar bizi hayatlarına yakın görüyorlar!"

GAD Architecture sahibi Mimar Gökhan Avcıoğlu, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde ...