Havaalanları mimari konseptleriyle uçuşa geçti!
Şehirlerin giriş kapısı özelliği taşıyan havaalanları yenileniyor. Dublin'den Maldivler'e kadar pek çok yerde yapılan yeni havalimanları modern mimariden izler taşıyor. Kimi bir hayalden kimi ise kuşların özgürlüğünden esinleniyor
Mimari ve tasarım yarışı gökyüzünü de sardı. Şehirlerin dışarıya açılan kapısı olan havalimanları artık modern mimariden izler taşıyor. Dünyanın gelişmekte olan şehirlerinde yenilenen havalimanları ilginç mimarileriyle görenleri büyülüyor. Hem şehir hem de üke hakkında ilk izlenimi oluşturması açısından kamu tarafından da desteklenen yatırımlarda uluslararası mimarlık şirketleriyle çalışılıyor. Dünyaca ünlü mimarlar da bu şehirleri turizmde daha cazip hale getirebilmek için birbiriyle kıyasıya yarışıyor.
DUBLİN
İrlanda'ya açılan modern kapı
Dublin de havalimanını yenileyen şehirler arasında geliyor. Hem teknik hem de terminal sahasını büyüterek toplam 100 bin metrekarelik alana çıkaran proje İrlanda'ya modern bir giriş kapısı özelliği taşıyacak. Pacall+Watson Mimarlık tarafından yapılan projede havalimanı iki bölümden oluşacak şekilde yapıldı. İki bina ise birbirine bir asma köprüyle bağlandı. Havalimanında check-in bölümleri projenin giriş binasında yapılırken uçağa geçmek için ise asma köprü kullanılarak diğer bölüme ulaşılıyor.
ABU DABİ
Kuş uçuşu havalimanı
Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) tarafından Abu Dabi'de yapılan havalimanı dünyadaki en ilginç örneklerden birini oluşturuyor. İşlevselliğin yanı sıra görselliğiyle de dikkat çeken Abu Dabi havalimanı içindeki Midfield Terminal Complex, kuşların özgürlüğünden esinlenerek yapıldı. Emirliğine giriş kapısı niteliği taşıyan Midfield Terminal Compleks Abu Dabi'nin 2030 hedefleri dikkate alınarak hayata geçiriliyor. Havaalanından yılda 50 milyon turist ve 2 milyon ton kargo geçişi hedefleniyor.
GÜRCİSTAN
Kış turizmine gelenleri karşılayacak
Alman mimarlık şirketi J. Mayer H. Architects tarafından Gürcistan'ın Mestia şehrinde yapılan SAG Havaalanı küçük ve ilginç mimarisiyle dikkat çekiyor. Genellikle yatay olarak yapılan havaalanı mimarisinin aksine ters L şeklindeki hafif dikey yapısıyla dikkat çeken proje bir havalimanından çok bir ofis binasını andırıyor. Ortaçağ şehri olarak bilinen Mestia'nın sert kış koşullarına uygun olarak yapılan proje kış turizmi için şehre gelenleri karşılayacak. Kayak turizmi şehrinde yapılan havaalanı cam ve çelikten inşa ediliyor.
ÇİN
İçinde rezidansı da olan havalimanı
WOods Bagot Mimarlık tarafından Çin'in kuzeyinde inşa edilen Kuzey Çin Havalimanı projesi sadece bir havaalanı değil aslında içinde ofisleri, alışveriş merkeziyle birlikte karma kullanımlı bir proje. 41 milyon metrekare alan üzerinde kurulu olan havaalanı içinde rezidans eve şirket merkezlerinin bulunduğu bir bölüm de yer alıyor. Okyanusun hemen kenarında yer alan ve yanı başında alışveriş merkezi ve ticari üniteleriyle dikkat çeken yapı dünyada bu alanda yapılan ilk örneklerden birini oluşturuyor.
MALDİVLER
Hayal fotoğraftan yola çıkıldı
Tatil cenneti Maldivlerin başkenti Male, yakında dünyanın en havalı havaalanlarından birine ev sahipliği yapacak. Denizin üstündeki bir adada bulunan havalimanı yatay mimarinin en güzel örneklerinden birini oluşturacak. Deniz ve gökyüzünü adeta birleştiği bir manzaraya sahip proje "Hayal fotoğraf" temasından yola çıkıldı.
DİLEK TAŞ/Sabah
Yorum Yaz