Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor toplantısı mimar ve yazarları buluşturdu!
"Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" toplantısında buluşan mimar ve yazarlar, "21. yüzyılda neden böyle camiler yapıyoruz?" konusunu hem mimari hem de sosyal açıdan ele aldı
Kalebodur'un, toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkma misyonuyla düzenlediği "Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" isimli toplantı dizisinin ilk buluşması Kapadokya'da gerçekleşti.
Mimar, sosyolog, yazar, gazeteci ve düşünürler ile bir araya gelerek toplumu yakından ilgilendiren konularda tartışma platformu oluşturmayı hedefleyen Kalebodur, son günlerin en çok tartışılan konularından "cami" kavramını ele aldı. Kalebodur, Arkitera Mimarlık Merkezi ve Argos in Cappadocia işbirliği ile düzenlenen "Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" toplantısı, "21. yüzyılda neden böyle camiler yapıyoruz?", "Nasıl yapmalıyız?" soruları ekseninde, ünlü mimarlar Nevzat Sayın, Can Çinici ve düşünür Dücane Cündioğlu'nun katılımı ile geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti.
Modern çağda aynı mimari şekil tekrar ediliyor
Konuşmacı ve katılımcılar; camilerin, modern çağda sürekli aynı mimari şekli tekrar etmesinden, kültürel çatışmaların yansıdığı bir alan olup olmadığına kadar geniş yelpazede ele aldı. Selçuklu'dan Osmanlı'ya ulaşan cami pratiklerinden İstanbul'daki güncel cami projelerine kadar pek çok konu hakkında görüş bildiren katılımcılar, Türkiye özelinde mimari ve toplumsal değerlendirmelerde bulundu.
Üretim çeşitliliği geleneğin içinde aranabilir
Mimar Nevzat Sayın, konuyu hem mimari hem de sosyal açıdan değerlendirerek görgü kavramı üzerine yaptığı sorgulamalardan bahsetti. Aynı zamanda Malatya'da yapımı süren 5 bin kişilik Mehmet Kavuk Camisi'nin mimarı olan Nevzat Sayın, üretim çeşitliliğinin geleneğin içinde aranabileceğini savundu. Gelenek ve cami kavramlarını ele alan Sayın, "Gelenek ömür içinde üretilebilecek bir şey değil ancak içinde yaşadıkça varlığı artan bir şeydir. Dolayısıyla gelenek üretemezsiniz" dedi.
AKM Taksim'in mabedidir
Konuşmacılardan Dücane Cündioğlu, "Belki cami konuşmaları bir sene sonra bizi mabet konuşmaya, mabet şehri ve dünya konuşmaya yöneltecek" dedi. Mabedin, geçmişte müminleri çevresinde toparlayan, dolayısıyla şehri toparlayan anlamına geldiğini vurgulayan Cündioğlu, "Sizce şimdi cami şehrin merkezinde yer alabilir mi? Şehrin merkezinde ne olmalıdır. Bence örneğin AKM Taksim'in mabedidir" diye konuştu.
Asıl sorun repertuarın yenilenmesinde
Türk mimarlık tarihinde iz bırakan mimar Behruz Çinici'yle birlikte, TBMM Cami ile Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü'nün sahibi olan Can Çinici, asıl sorunun modern repertuarın yenilenmesinde olduğunu ifade ederek, modern cami konusunda soyutlama zorunluluğu doğduğuna dikkat çekti.
Toplantı dizisinin ikincisi yine Kapadokya'da
Türk mimarlığının yanında durarak toplumu ve mimarlığı ilgilendiren değerlere sahip çıkma m-isyonuyla üretilen projelerden biri olan "Kalebodur'la Mimarlar Konuşuyor" toplantı dizisinin ikinci buluşması da, 9-10 Şubat 2013 tarihlerinde Kapadokya'da düzenlenecek.
Yorum Yaz