Martha Schwartz, Yapı Endüstri Merkezi’nin davetlisi olarak İstanbul’a geliyor!
'Sürdürülebilirliğin Yumuşak Yüzü' başlıklı konferans, 27 Eylül 2012 Perşembe akşamı saat 19:00'da YEM Etkinlik Salonu'nda gerçekleşecek
Dünyaca ünlü Peyzaj Mimarı ve Sanatçı Martha Schwart, peyzaj mimarlığının tüm dünyada hızla büyüdüğüne dikkat çekti.
Schwart, Tabanlıoğlu Mimarlık ile çalışmaları sırasında İstanbul'u tanıma fırsatı bulduğunu belirterek, "İstanbul'la ilgili kafamdaki tek soru daha çok yeşil alanın şehir dokusuna nasıl entegre edilebileceği. Bu eski ve daha kalabalık şehirler için tipik bir soru" değerlendirmesini yaptı.
"Sürdürülebilirliğin Yumuşak Yüzü" başlıklı konferans, 27 Eylül 2012 Perşembe akşamı saat 19:00'da YEM Etkinlik Salonu'nda gerçekleşecek. Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarım, tasarımın her alanındaki ilgililer ile bir araya getirerek, sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesinin yükseltilmesini ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiye'de de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamların yaratılmasını amaçlıyor. Bu kapsamda, dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayan Yapı-Endüstri Merkezi'nin yeni konuğu, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda Amerikalı Peyzaj mimarı ve sanatçı Martha Schwartz olacak.
Sadece dekorasyon değil
Türkiye'ye gelmeden önce Hürriyet Emlak'ın sorularım yanıtlayan Schwart, peyzaj mimarlığının dünyadaki gelişimi hakkında şu bilgileri paylaştı: "Peyzaj mimarlığı alam Amerika'daki en hızlı büyüyen tasarım alanı. Tüm dünyada da aynı hızla yayılmakta. İnsanların çevreye, küresel ısınmaya ve büyüyen kentleşmeye olan etkisinin daha çok farkına varılmasıyla, ekosistemler ve kentsel çevreye verilen değer de arttı. Şehir liderleri ve geliştiricilerin, peyzaj temelli planlama ve kentsel tasarım çalışmalarında, süreçteki tüm gruplara liderlik edecek şekilde peyzaj mimarlarım görevlendirmesiyle de, tüm baskılara rağmen peyzaj mimarlığı profesyonelleri tasarım ve planlama alanına iteklendi. Projelerde artık daha fazla söz sahibi olan, "büyük kararlar" verebilen bizlerin yaptığı iş artık "dekorasyon" olarak görülmemeye başladı.
Sayımız yeterli değil
Şehirlerin açık alanlarının artık daha dikkatlice programlandığım anlatan Schwart, "Çevrenin doğal sistemlerine saygı gösteriliyor ve kentsel peyzaj tasarımı şehrin ekonomik değerini artırıyor. Peyzaj mimarlığı alam, kültürden doğal sistemlerin çalışma şekline kadar muazzam bir bilgi yelpazesi olan, çok spesifik bir uğraş. Hala yeterli sayıda peyzaj mimarı yok ve peyzaj mimarlığı hala büyümekte olan bir alan. Gün geçtikçe daha çok insan bizim yaptığımızın şeyin farkına varıyor" diye konuştu.
Schwart'ın ödülleri
BOL ödüllü peyzaj mimarı Schwartz, 2006 yılında Grand Canal Square (Dublin, İrlanda) projesiyle Cooper-Hewitt 8.Ulusal Mimarlık Peyzaj Ödülü, 2009 yılında Royal Society Industry Fahri Tasarımcı Ödülü, Belfast University of Ulster den fahri doktora derecesi, the American Society of Landscape Architects'den (ASLA) birçok ödül, 2008 yılında yenileme kategorisinde BALI ödülü, 2007 yılında Chicago Athenaeum Uluslararası En İyi Tasarım Ödülü, 1989 Rio Alışveriş Merkezi projesiyle the American Society of Landscape Architects (ASLA) Merit Ödülü, 1997 yılında Phillip N. Winslow Landscape Design Ödülüne değer görüldü.
Çilem Kaya/Hürriyet Emlak
Yorum Yaz