Mehpare Evrenol: Bir mimar 10 yıl tecrübeden sonra kendi ofisini açmalı!
Ödüllü Yüksek Mimar MehpareEvrenol “Mimarlık” bölümünden yeni mezun olan ve kendi ofisini açmak isteyen gençler için tavsiyelerde bulundu
Ödüllü Yüksek Mimar MehpareEvrenol “Mimarlık” bölümünden yeni mezun olan ve kendi ofisini açmak isteyen gençler için tavsiyelerde bulundu.
Mimarlar Workshop kurucusu olan ve imzalarını attığı projeleriyle başarısını kanıtlayan Yüksem Mimar MehpareEvrenol; “Bir mimarin, mimarlığın hangi kolunda duracağını iyi bilmesi ve ona göre kendisini geliştirmesi gerekiyor. Ne istediğini bulmak için ofislerde, inşaatlarda, inşaat yönetiminde çeşitli noktalarda incemeler yapıp, kararlı bir şekilde istediği yerde kariyeri için çalışmaya yönelik çaba sarf etmeli. İstediği iş kolunda iş bulamadı diye vazgeçmemeli. İnsanın mesleğini sevmesi çok önemli, bir ömür onunla yaşayacak. Hele konu mimarlık gibi zorlu ve özveri isteyen bir branşsa” dedi.
Mimarlık mesleğinin çırak, kalfa ve ustalık dönemlerini içeren bir iş kolu olduğunun altını çizen Evrenol; “Yeni mezunlarda tasarım ofislerinde genelde 3-5 yıl tecrübe isteniyor. Çünkü ancak bu takdirde ofisteki iş yükünü alabiliyor. Mimar ya da örneğin şantiyede yer alacaksa büyük bir eğitim sürecinden geçecek çünkü önceden hiç karşılaşmadığı konularla karşılaşacak. Eğer büroda şantiyede imal edilecek projelerin çiziminde çalışacaksa pafta keserek başlayacak işe. Çünkü işin o realitesinden uzak olarak geliyor üniversiteden”dedi.
Kendi ofisini açmak isteyenler içinse ciddi bir tecrübe gerekiyor
“Ülkemizde vergilerin, muhasebenin çok ciddi bir konu olduğunu ifade eden Evrenol,“Mimari projeleri üretirken kullandığınız bilgisayar programları legal olarak kullanılmaktadır. Toplamda yüklü giderler demektir ve bunları baştan öngörmek gerekiyor. İş almak da aslanın ağzında değil midesinde desem yeridir. Tüm bu şartlara ek olarak işi hayal ettiğiniz gibi hayata geçirebilmek çok zorlu bir süreç. Bunun için ciddi tecrübe gerekiyor. Tecrübesi yeteri kadar olmayan bir mimarlık ofisinin istediğini hayata geçirmesi bir o kadar zordur.Mimar, eğer yüreğinde varsa, imzasını koyacağı, eser vereceği bürosunu açmalıdır.Ama yeteri kadar tecrübe edindiğine inandığı zaman. Bence bu 10 yıldan önce değil. Ufukta görünen birkaç projeye güvenmekten ziyade öncelikle işveren ilişkilerini olgunlaştırmalılar ”dedi.
Yorum Yaz