Mimarlık öğrencilerinden Kayaköy’e özel proje
Uludağ Üniversitesi ve Fransa Paris Ecole Superior Darahitge Tore Üniversitesi Mimarlık öğrencileri, Kayaköy’e özel proje hazırlıyor
Uludağ Üniversitesi ve Fransa Paris Ecole Superior Darahitge Tore Üniversitesi Mimarlık öğrencileri, Kayaköy'e özel proje hazırlıyor.
Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özgür Ediz ile Fransa Paris Ecole Superior Darahitge Tore Üniversitesi'nden mimar ve şehir plancısı öğretim görevlisi Prof. Dr. Jacoues Pocho, mimarlık öğrencileri ile birlikte Kayaköy'e gelerek, proje hazırlamaya başladılar.
Kayaköy'ün mimari dokusunun bozulmaması ve kültür şehri olarak kalması açısından mimarlık öğrencileri için doğal bir mimarlık okulu olduğu savunuldu. Aralarında Fas, Norveç, Amerika, İsveç, İngiltere ve Fransa'dan mimarlık öğrencilerinin yanı sıra Uludağ Üniversitesi Mimarlık öğrencilerin yer aldığı iki ayrı öğrenci grubu, Kayaköy'de de şehirdeki yaşamın yer almasını, ancak doğanın ve kültür değerlerinin aynen korunmasını projelendiriyor.
Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özgür Ediz, “Kayaköy'e özel proje hazırlıyoruz. O genç mimar arkadaşların bu yerleşim yerinden alacağı dersler var. Burası doğal bir mimarlık okulu buradan kültürel değerler öne çıkarılmalıdır. Açık hava müzesi, atölyeler ve etnografik hali ile turizme açılmalıdır. Kesinlikle yıldızlı tesislere açılmamalıdır” dedi.
Fransız Prof. Dr. Jacoues Pocho, Kayaköy'e geçen yıl geldiğini, çok etkilendiğini belirterek, “Kentlerden köylere geçiş yaşanıyor. Bu yüzden Kayaköy'ü önemsiyorum. Tarihi ve kültürel değerleri aynen korunmalı. Kentte olanlar, burada kırsal alanda da yer almalı. Kayaköy'e yaşam verilmeli. Prototip bir deneme yeri olmalı. 37 öğrencim ile bu konuda proje geliştiriyoruz. Turizmden ziyade mevcut kültürün yaşatılması gerekir. Büyük tesisler yapılsa yerel halka bu yansımaz. Yerel kültürler ile yeniden bir hayat burada yaşatılır” diye konuştu.
Yorum Yaz