Selçuklu Kongre Merkezi'nin temeli 2 aya kadar atılacak!
Selçuklu Belediyesi, Konya’ya bir Kongre Merkezi kazandırıyor. Projesi Melkan ve Murat Tabanlıoğlu’na ait. İhalesi yapıldı. İki ay içinde temeli atılacak.
Selçuklu Belediyesi, Konya'ya bir Kongre Merkezi kazandırıyor. Projesi Melkan ve Murat Tabanlıoğlu'na ait. İhalesi yapıldı. İki ay içinde temeli atılacak. Projenin 60 milyon TL olarak tahmin edilen giderlerini Selçuklu Belediyesi kendi imkanlarıyla karşılayacak.
38 dönüm arsa üzerine 35 bin metrekare kapalı alana sahip olacak merkezde tek çatı altında farklı alanlarda hizmet verecek bağımsız bölümler bulunuyor.
Merkezde 2200 kişi kapasiteli kongrelerde kullanılabilecek anfi, 800 kişilik tiyatro salonu, bin kişilik toplantı salonu, cep sineması toplantı alanları var. Tiyatro için prova odaları dekor deposu, kongreler için küçük toplantı odaları düşünülmüş.
Selçuklu'nun genç belediye başkanı Uğur İbrahim Altay (1974 Konya), Selçuklu'yu ve Konya'yı marka şehir yapmada kongre merkezinin önemine değiniyor.
Hızlı tren ile ulaşım kolaylaşıyor
“Hızlı tren ile Konya'ya Ankara'dan 1 saat 30 dakikada, İstanbul'a 3 saat 30 dakika gidilip gelinebilecek. Konya bir tarih ve kültür merkezi. Mevlana Müzesi'ni yılda 1 milyon 800 bin kişi geziyor. Kongre turizmi, kültür için gelen zengin yabancı ziyaretçiyi çekecek” diyor.
Konya'da Büyük Şehir Belediyesi şemsiyesi altında 3 belediye var. Meram, Karatay ve Selçuklu Belediyeleri. Bunların en büyüğü Selçuklu Belediyesi.
Selçuklu'nun nüfusu 520 bin, Konya nüfusunun yarısı Selçuklu'da yaşıyor. Selçuklu belde ve köyleri ile birlikte nufus bakımından 63 ilden daha büyük.
Selçuklu'da 207 cami, 8 tarihi medrese ve mescit, 2 müze var. Selçuk Üniversitesi belediye sınırları içinde. Belediye sınırları içinde 3 organize sanayi bölgesi, 21 küçük sanayi sitesi bulunuyor. Belediyenin bütçesi 150 milyon TL dolayında. Sayısı çok az olan borçsuz belediyelerden biri.
Sosyal yaşam önemli
Belediye sınırları içinde 2 adet 5 yıldızlı, 2 adet 4 yıldızlı, 1 adet 3 yıldızlı otel yapılmış. Her yıl 8 bin dolayında yeni konut yapılıyor. Belediye bölgesindeki nüfus her yıl 20-22 bin artıyor.
Su ve kanalizasyon gibi alt yapı sorunu yok. Bunları Büyük Şehir Belediyesi çözmüş. Başkan Uğur İbrahim Altay'ın yeni projesi Türkiye'nin ilk “Kelebekler Vadisi”ni oluşturmak. 385 dönüm üzerinde kurulacak parkta 10 bin metrekare havuz yapılıyor.
Selçuklu'da “Aile Yaşam Merkezleri” adını taşıyan sadece kadınlara hizmet veren tesisler yapılmaya başlanmış. Biri faaliyete geçmiş, 2'si inşa, 4'ü proje aşamasında. Buralarda sadece kadınlar için kapalı yüzme havuzu, spor salonları varmış. Meslek edinme kursları düzenleniyor, müzik ve resim dersleri veriliyormuş.
Başkana, “Tiyatro, sinema, konser salonu gibi kadın erkeğim gideceği yerler yok mu?” diye sordum. “Selçuklu Kongre Merkezi tamamlanınca onun içinde olacak" dedi.
Güngör Uras /Milliyet
Yorum Yaz