Bolu'nun gayrimenkul yıldızı Mütekabiliyet Yasası ile parladı!
Yabancıların kente ilgisinin arttığını söyleyen İsmail Yerlikaya, Suudi Arabistan ve Dubai'den gelen kişilere Bolu'yu gezdirdiklerini, İstanbul ve Ankara arasında olmanın avantajını yaşadıklarını ifade etti
Ayna Yapı Yönetim Kumlu Başkanı İsmail Yerlikaya bu yıl kısa süreli bir daralma yaşanan Bolu inşaat sektörünün gelecek vaat ettiğini belirterek, gayrimenkul sektöründeki trendin 2013 yılında hem daha da büyüceğini hem de fiyatların yükseleceğini ifade etti. Mütekabiliyet Yasası'nın Bolu'ya ilgiyi artırdığını kaydeden Yerlikaya, geçtiğimiz aylarda Suudi Arabistan ve Dubai'den gelen kişilere Bolu'yu gezdirdiklerini söyledi.
Bolu'da inşaat alanında doyum noktasına ulaşıldı denilebilmesi için öncelikle konut ve kira ortalamalarına bakılması gerektiğine dikkat çeken Yerlikaya, "Bugün Bolu'da kiralık 1 artı 1 dairelerin fiyatı 600 ile 750 lira arasında değişiyor. Eğer doyum noktasına ulaşılsaydı öncelikle bu fiyatlar düşürülürdü. Bolu'daki inşaat sektörü Türkiye'nin paralelinde 2012'de kısa süreli bir daralma yaşadı. Bu durum inşaat sektöründen kaynaklı değildi. O coşkulu anlarda piyasaya giren, sermaye yapısı yeterli olmayan, altyapısı sağlam olmayan yığınlarca müteahhit türemişti. Tabii bunlarla beraber piyasaya karmaşık bir arz sunuldu. Satışta sıkıntı yaşanmasının neticesinde de Bolu'da 15-20 dolaylarında inşaat piyasasına yeni giren isimler sorunlarla karşılaştı. Sürekli bu işi yapan, yıllarca sektörün içerisinde olan geçmişten gelen müteahhitlerde ben çok fazla bu sıkıntıyı gözlemlemedim. Baktığımızda halen başlanmış ya da başlanacak olan binalardan daire alımları devam ediyor" açıklamasını yaptı.
Faizlerin düşük ve konut fiyatlarının artış trendinde olması sebebiyle Bolu'da konut yatırımlarının hat safhalarda arttığının altını çizen Yerlikaya, "Bolu insanı konutlara yatırım yapıyor. Bu nedenle sanayinin bazı sektörlerinde sıkıntılar baş gösterebilir. Bazı ticari yatırımlara göre nispeten daha kolay getiri alanı gayrimenkullerdir. 1+1 ya da 2+1 fiyatı uygun ama adeti fazla konuta yönelişler şeklinde yaşanmaktadır. Bolu'da 1 + 1 dairelerin sayılarının fazla olmasının başlıca sebepleri, doğalgazla birlikte insanlarda artık ucuza ısınayım diye bir mantık başladı. Konutumuz küçük olsun, uygun fiyata alalım ve ısınma maliyetini düşürelim gibi bir zihniyet mevcut. Bu aslında doğru bir mantık. Kanunen de mantolama yapılmayan binaların artık tapu devirleri olmayacak. 2013 yılında gayrimenkul sektöründe Ayna Yapı faaliyetlerini büyüterek devam ettirecek" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm talebi körükleyecek
Mütekabiliyet Yasası'ndan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerinden sonra Bolu'nun en fazla payı alacağını belirterek, "Bu yasa nedeni ile geçtiğimiz aylarda biz Suudi Arabistan ve Dubai'den gelen kişilere Bolu'yu gezdirdik. Yabancıların Bolu'yu seçmelerindeki nedenler; İstanbul-Ankara arasında yer alması, tabii ve tarihi güzellikleri ile metropollere ulaşım kolaylığıdır. Yabancıların gözü Bolu'da. Bu yasadan dolayı Türkiye'ye mülk almaya gelen yabancılar olacak. Kentsel Dönüşüm çerçevesinde de bazı yapılarda yenilenmeler söz konusu. Tüm bu etmenler, inşaattaki talebi önümüzdeki yıllarda biraz daha körükleyeceğinin göstergesidir" ifadelerine yer verdi.
Sabiha TOPRAK/Dünya
Yorum Yaz