maritbet girişmaritbet
Avrupa krizden çıkıyor mu? Ofis kiraları artıyor

Avrupa krizden çıkıyor mu? Ofis kiraları artıyor

Jones Lang LaSalle tarafından yayınlanan “2010 4. Çeyrek Avrupa Ofis Saati” raporuna göre; yılın son çeyreğinde % 0.8 ve yıl içinde % 5.4 oranında yükselen Ofis Kira Endeksi’yle birlikte Avrupa ofis pazarlarındaki ılımlı büyüme 2010’un dördüncü çeyreğinde de devam etti

Jones Lang LaSalle tarafından yayınlanan “2010 4. Çeyrek Avrupa Ofis Saati” raporuna göre; yılın son çeyreğinde % 0.8 ve yıl içinde % 5.4 oranında yükselen Ofis Kira Endeksi'yle birlikte Avrupa ofis pazarlarındaki ılımlı büyüme 2010'un dördüncü çeyreğinde de devam etti.

Hem Orta ve Doğu Avrupa, hem de Batı Avrupa pazarlarında alımın %20 oranında artmasıyla dördüncü çeyrekte kiracı aktivitesinde bir artış olduğunu vurgulayan raporda,  2011 yılının da ılımlı geçmesinin beklendiği ifade edildi. 

2010 yılında Avrupa ofis piyasasının beklentilerin ötesinde bir performans sergilediğini belirten Avrupa Ofis Araştırması Başkanı Bill Page, “Satın alma ve kiralamaların artması ile , azalan ofis tedariği pazarda olumlu sonuçlar doğurdu, fakat ekonomik risk devam etmekte ve etkilenen sadece bu ülkeler olmamaktadır. 2011'de iyileşmenin devam edecek olmasına rağmen, kiralama piyasasında sürdürebilir güç için daha iyi ekonomik temeller gerekiyor” dedi.

Dördüncü çeyrekte bölgedeki ekonomik iyileşme, üçüncü çeyrek ile aynı seviyelerde seyretmiştir. İrlanda, Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde güçlükler yaşanırken, güçlü büyüme gösteren Almanya ve İskandinavya ile birlikte bölgedeki iyileşme hızla artmaya devam etmiştir. 

Jones Lang LaSalle Avrupa Ofis Endeksi'ne göre; bölgedeki birincil kiralar %0.7'lik büyümenin gerçekleştiği üçüncü çeyrekle kıyaslandığında %0.8'e yükselerek ılımlı büyümesine devam etti. Ofis kiraları geçen yılın aksine dört çeyrek üst üste büyüme gerçekleşmesinin ardından %5.4 yükseldi. Kiralar endeks piyasalarının yarısından fazlasında dengede kalırken; Barselona (-2.6%), Madrid (-1.9%) ve Edinburgh'da (-1.7%) düşüşe geçti. En büyük artışlar Lyon (5.2%), Milano (4.0%) ve Stockholm'ün (2.6%) yanı sıra Berlin, Dusseldorf ve Münih'te gözlendi.

Ofis kiralama hacimleri üçüncü çeyrekten bu yana %20 oranında artış göstererek 2007 yılından beri görülmeyen çeyrek seviyesini yaklaşık 3 milyon metrekarelik işlemle yılın son çeyreğinde yükselişe geçti. Hem Batı Avrupa hem de Orta ve Merkez Avrupa'daki gelişmeler satış işlemlerini yönlendirmiştir ve her iki bölgede de çeyrek bazında %20 oranında artış gerçekleşmiştir.  24 endeks piyasasından 17'sinin 2009 sonuçlarının üzerinde anlaşma hacimleri gerçekleştirmesiyle 2010 yılında alım önceki yıla kıyasla %1.3 artarak 10.7 milyon metrekareye ulaştı. İşlem hacimleri artmasına rağmen iyileşmeyle ilgili riskler devam ettiği için tedbirli davranan işletmecilerin yıl genelinde de bu tutumlarını sürdürmeleri bekleniyor.

EMEA bölgesindeki dolu stok oranının dördüncü çeyrekte 1.2 milyon m²'ye yükselmesiyle net alım bu çeyrekte üst üste altıncı kez olumlu seyretti. Bu yükselişi özellikle Berlin, Londra, Paris ve Moskova'daki artışlar etkilerken, Frankfurt ve The Hague boşluk oranlarında artış yaşayan tek yer oldu. Avrupa boşluk oranı altı ay dengede kalmasının ardından 4. çeyrekte 10 puan düşerek %10.2'ye geriledi. Batı Avrupa'da doluluk oranı %10'dan %9.8'e gerilerken,  Orta ve Doğu Avrupa'da ise dengesini korudu. 

Tamamlanan ofis oranı 4. çeyrekte pazara sunulan yaklaşık 1.2 milyon m²''lik stokla dengesini korurken, yıl boyu tamamlanan toplam ofis alanı 2009'a kıyasla %32 azalarak yaklaşık  5 milyon m²'ye geriledi. 2011'de ise Avrupa'da tedarik trendinin düşüşe geçmesi bekleniyor.

İstanbul'da Ofis Talebi 4. Çeyrek'te Arttı

2010'un ikinci yarısında Türkiye'deki ekonomik iyileşme ofis pazarını etkilemeye başladığını belirten Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Alan Robertson, “Kiracılardan gelen talep dördüncü çeyrekte arttı ve dördüncü çeyrekte toplam 54.000 m²''lik alan kiralandı, bu rakam birinci ve üçüncü çeyreğin neredeyse toplamına yakındı. 2011'de daha fazla işletme büyüme moduna geçmiştir ve bundan dolayı alımın artmasını beklemekteyiz. Azalan arz ile birlikte bu artan aktivitenin sonucu olarak özellikle Avrupa Bölgesi'ndeki Merkezi İş Alanları'nda ve Asya'da Ümraniye bölgesinde, kira düzeyinde ki büyümenin işaretlerini görüyoruz. Levent'te devam eden projeler özellikle önümüzdeki iki yıl içinde sınırlı olacak ve sonuç olarak önemli kira büyümesi yaşanacak” dedi.

  • Etiketler:

Yorum Yaz