maritbet girişmaritbet
Emre Çamlıbel: Yabancı yatırımcı yeşil ofis ister!

Emre Çamlıbel: Yabancı yatırımcı yeşil ofis ister!

Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel PwC Türkiye ve ULI Türkiye’nin “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2013” raporunun sonuçlarının açıklandığı toplantıda ‘Gayrimenkul Piyasalarında Son Durum’ konulu panele katıldı. Dr. Çamlıbel, İstanbul’a kurulacak olan iki şehrin iki önemli konu üstünde gelişmesi gerektiğini belirtti: TMT (Teknoloji, medya ve telekomünikasyon) ve yeşil yerleşimler. Çamlıbel ayrıca İstanbul ofis piyasasının da gelişmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde öncü projelere imza atan Soyak Holding'in CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, ‘Gayrimenkul Piyasalatında Son Durum' konulu panele konuşmacı olarak katıldı. PwC ve Urban Land Instıtıte (ULI) işbirliğiyle gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren ‘Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2013' raporunun sonuçları İstanbul Swissotel'de gerçekleştirilen toplantıyla sektör temsilcileriyle paylaşıldı.

Toplantıda raporun genel değerlendirmesi yapıldıktan sonra yabancı yatırımcıların İstanbul ve Türkiye'ye yatırımlarının değerlendirildiği ‘Gayrimenkul Piyasalarında Son Durum' panelinde konuşan Dr. Çamlıbel; “Rapor bir algılama araştırmasının sonucu. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul gayrimenkulde gelişme beklentilerinde Avrupa'nın en popüler şehriydi. Ama bu seneki araştırmada 4. Sırada yer aldı. Bir iyi bir de kötü haberimiz var bu konuda. İyi haber İstanbul hala iyi noktada algılanıyor. Kötü haberse bu algının düşebileceği. Yani şu andaki durumu iyi yönetmemiz gerekiyor. Yurtdışına memleketimizdeki kentsel dönüşüm ve konut hamlesini tam anlamıyla anlatamadığımızı düşünüyorum ” dedi. 
 
Dr. M. Emre Çamlıbel, Türkiye'ye yabancı yatırımcıların gelmesine etki sağlayacak bir konunun da İstanbul ofis piyasasının büyümesine bağlı olduğunu söyledi. “Dev şirketker apartmandan bozma yerlerde çalışmaz. Bu konuya ciddi olarak eğilmeliyiz. Ve aynı zamanda bu ofislerin yeşil bina olması da yabancıları cezbedecektir. Global şirketler ülkemize geldiğinde yeşil olmayan ofisleri tercih etmeyecek, kiralama yada satın alma yapmayacaktır” dedi. Dünyada benzer büyüklükteki diğer şehirlere bakıldığında, bugün yaklaşık 3,5 milyon m2lik A sınıfı merkezi yerlerde kiralanabilir ofis alanı bulunan İstanbul'un bunun çok üzerinde bir yatırımı kaldırabileceğini söyleyen Dr. M. Emre Çamlıbel ayrıca “İstanbul'un cazibe merkezi olmaya devam edebilmesi için kurulacak 2 yeni şehrin de bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yeni şehirlerde TMT (Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon)'nin ve yeşil dönüşümün ön plana çıkarılmasıyla yabancı yatırımcıları çekmek için önemli fırsatlar olacaktır” dedi. 
 
Dr. Çamlıbel konuşmasının sonunda müktesep hak konusuna da değinerek “imar durumu ve ruhsata dair müktesep hak artık yasalaşmalıdır. Yabancı yatrırımcı satın aldığı arsanın yeşil alana ya da sağlık alanına dönüşebilir korkusu yaşamamalı. Biz en azından ruhsatın orta yol olarak kazanılmış hak kabul edilmesini yetkililere önerdik” dedi. 
 
Tavit Köletavitoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı ve ‘Gayrimenkul Piyasalarında Son Durum' konulu panele Cenor Asset Management ve Retfund Şirket Başkanı Anthony Khoi, Çelen Kurumsal Değerleme ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen, Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, IMS Proje Yönetimi ve Danışmanlık CEO'su Serdar Gücer ve Hakan Kodal katıldı. 
 
PwC Türkiye ve ULI Türkiye'nin Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2013 raporuna göre İstanbul mevcut gayrimenkul yatırımlarıyla Avrupa'nın öne çıkan ilk 27 şehri içinde 4. Sırada yer aldı. İlk beşin içindeki diğer şehirler ‘güvenli limanlar' olarak yatırımcıları çekerken, İstanbul gelecekteki gelişim fırsatları için en popüler yerde olmayı 2013'te de sürdürüyor. Rapora göre yatırımcılar güvenli bölgeleri tercih etmeyi sürdürürken Avrupa'nın gayrimenkul sektörü Alman şehirlerinin hakimiyeti altında. Katılımcıların 2013 piyasa performansına dair beklentileri esas alınarak Avrupa genelinde 27 şehrin sıralama tablosunda başı çeken Münih'i ikinci sıradaki Berlin ve beşinci sıradaki Hamburg yakından takip ediyor. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 36 yaşında
  • 03.07.2024 14:16

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 36 yaşında

Adını İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'te ...

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor
  • 10.05.2024 17:34

İstanbul'a 3 yeni uluslararası kongre geliyor

İTO Başkanı Avdagiç, ABD Ulusal Emlakçılar Birliğinin 2025 yılı kongresi, Ulusla ...

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı
  • 09.05.2024 11:07

Emlak Katılım, 5 yeni şube daha açtı

Emlak Katılım, Bursa'da Demirtaş, İstanbul'da Tuzla Sanayi, Bayrampaşa, Beylikdü ...

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...