İstanbul’da boş ofisler 3 milyon metrekareye gidiyor!
Bugün itibariyle boş ofis rakamı 1 milyon metrekare olan İstanbul'a 2019'a kadar 2,2 milyon metrekare daha ofis yapılacak.
Son dönemlerde konut yatırımlarıyla birlikte hızlanan ofis projelerinde satış ve kiralama rakamları gerilemeye başladı. Yeni ofis yatırımlarıyla birlikte İstanbul genelinde ofis stok rakamları hızla artmaya başladı.
Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz JLL Türkiye Ofis Kiralama Direktörü Mahir Mermer, İstanbul genelindeki ofis rakamlarıyla birlikte Ankara ve İzmir piyasasını masaya yatırdı. İşte Mermer'in ESD'ye verdiği özel röportaj…
İstanbul'daki yüzde 20 ofis boşluğu kaç metrekare demek?
“Mevcut stok 4,9 milyon metrekare civarında, buna 5 milyon metrekare diyebiliriz. Bunun yüzde 20'si yani 1 milyon metrekaresi boş. Bu rakamlar üzerine 2019'a kadar 2,2 milyon metrekare daha ofis yapısı geliyor. Biz senede 400 bin metrekareye kadar işlem yapıyorduk. Bugün itibariyle senede 150 bin metrekareyi zor yakalıyoruz. Bu da 2019'a kadar 300-400 bin metrekare alan kiralanması demek”
Ofislerde dönüşüm başladı
“5 milyon metrekare ofisin tamamı A sınıfı değil, yeni binalar dahi hatalar nedeniyle B sınıfı olarak inşa ediliyor. İstanbul gökdelen kaynıyor ancak kaliteli değil. Boş ofislerde dönüşüm başladı diyebiliriz. Kimisi home ofis oluyor, kimisi üniversite oluyor. Ancak home ofis kavramı da yavaş yavaş kalkıyor. Bankacılık ve finans sektörü ofis tarzını değiştirmekte zorlanıyor”
Home ofis devri kapanıyor mu?
“İstanbul'da home ofis devrinin zaten kapanması gerekiyor. İskanı konut olan yerde ofis kullanımı yasaktır demek gerekiyor. İşte o zaman ofis piyasası gerçekten canlanır. Stüdyo ve 1+1 dairelerde çalışma alanlarını görmek mümkün”
Ankara ve İzmir'de ofis piyasası ne durumda?
“Ankara'da inanılmaz bir ofis gelişimi mevcut ancak kullanıcının çoğu devlet. Devlet para harcamyı durdurduğu anda ofisin gelişimi Ankara'da duracaktır. Ankara'da ne büyük bir talep alıyoruz, ne de hızlı bir düşüş görüyoruz. Ekonomi, İstanbul merkezli olduğu için büyük ofislerin küçük merkezleri Ankara'da faaliyet gösteriyor. Ofis piyasasını İstanbul dışına dağıtmamız gerekiyor”
“Bazı büyük şirketler ofislerini İzmir'e taşımayı düşünüyor. İstanbul'da iş gücü ve kiralar çok yüksek. Özellikle kiralar İzmir'de düşük olduğu için, buraya taşınma fikri ağırlık kazanıyor. Ulaşım yatırımlarıyla birlikte İzmir, önümüzdeki dönemde Ankara'nın da önüne geçecek. Özellikle yabancı şirketlerin İzmir'e taşınma planları, şehri daha değerli kılıyor”
Ofis piyasası alarm mı veriyor?
“Ofis piyasası çok önceden beri alarm veriyor, talep daralmasıyla birlikte daha da sıkıntılı bir süreç başladı. İnşaat şirketleri ofis geliştireceğiz diyor ancak biz projelerini ertelemelerini istiyoruz. Bu dönemde her proje birbirini vurmaya başlıyor. Ofis yatırımlarını bugün durdurabilsek, rakamlarımız daha hızlı toparlayacaktır. Ofislerde yapılan hatalar, dünya ofis piyasasından bizi uzaklaştırıyor”
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz