maritbet girişmaritbet
İstanbul ofis piyasası ne durumda?

İstanbul ofis piyasası ne durumda?

İstanbul Ofis Pazarı’nda kiralama işlemlerinin 2011 İlk Çeyrek Dönemi’nde de devam ettiği ve her zaman olduğu gibi Merkezi İş Alanı’na(MİA) olan ilginin yoğun olduğu belirtiliyor

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2011 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan İstanbul Ofis Pazarı İlk Çeyrek Raporu'nu hazırladı. Hazırlanan bu raporda, İstanbul Ofis Pazarı'nda kiralama işlemlerinin 2011 İlk Çeyrek Dönemi'nde de devam ettiği ve her zaman olduğu gibi Merkezi İş Alanı'na(MİA) olan ilginin yoğun olduğu açıklanıyor.

2011 İlk Çeyrek'te Levent'te A sınıfı binalardaki boşluk oranı %2,0 seviyesine geriledi 

Propin'in hazırladığı rapora göre; MİA'daki A sınıfı ofis binalarında boşluk oranı %8,8, MİA Dışı -  Avrupa'da %19,4, MİA Dışı - Asya'da %13,3 ve MİA'daki B sınıfı ofis binalarında boşluk oranı % 7,6, MİA Dışı - Avrupa'da boşluk oranı %31,5 , MİA Dışı - Asya'da boşluk oranı %15,3 olarak belirtiliyor. Propin, 2011 İlk Çeyrek'te Levent'te A sınıfı binalardaki boşluk oranının %2,0 seviyesine gerilediğini belirtiyor.  B sınıfı binaların boşluk oranlarında düşüşün devam ettiğini belirterek 2011 İlk Çeyrek'te Levent'teki B sınıfı binaların boşluk oranının % 19,0 seviyesine gerilediğini ifade ediyor.  2011 İlk Çeyrek'te boşluk oranlarındaki en belirgin düşüşün Beşiktaş-Balmumcu'da olduğuna dikkat çekerek Barbaros Plaza'da yaklaşık 4,000 m²'nin kiralanmasının bölgedeki stokun düşmesinde baş etken olduğunu açıklıyor. MİA Dışı - Asya'da yer alan Altunizade'deki yaklaşık 1,800 m²'lik müstakil bir binada gerçekleşen kiralamanın bölgedeki boşluk oranını düşürdüğünü ve Ümraniye'ye olan ilginin ise halen devam etmekte olup, bölgedeki boşluk oranının % 11,1 seviyesine gerilediğini belirtiyor.

Hazırlanan bu raporda Propin, 2010 Son Çeyrek'te stoka yeni katılan binalar nedeniyle artarak % 14,4 seviyesine çıkan  MİA Dışı-Asya'da boşluk oranının,  2011 İlk Çeyrek'te tekrar düşüşe geçtiğini ve Ümraniye'ye olan bu ilginin, boşluk oranlarındaki düşüşü etkilediğini belirtiyor. MİA Dışı - Avrupa'daki boşluk oranlarının bir önceki çeyrek döneme göre artarak % 19,4 seviyesinde gözlendiğini ifade ediyor.  

Propin, MİA'daki B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranınındaki düşüşün önceki çeyreklere göre devam ederek % 7,6 seviyesine gerilemesinin MİA'ya olan ilginin bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Hazırlanan bu raporda, MİA Dışı - Avrupa'da B sınıfı boşluk oranlarında düşüş ve MİA Dışı-Asya'daki boşluk oranlarında artış olduğu ifade ediliyor. Bu artışta Kozyatağı'ndaki bir binanın yenilendikten sonra piyasaya katılmış olmasının etkili olduğu belirtiliyor.  

Propin'in hazırladığı raporda, MİA'daki A sınıfı ofis binalarının ortalama kira değeri 27,5 ABD Doları /m2 /ay, MİA Dışı Avrupa‘da 18,1 ABD Doları /m2 /ay ve MİA Dışı Asya'da ise 19,3 ABD Doları /m2 /ay olarak açıklanıyor. B sınıfı ofis binalarının kira değeri 14,6 ABD Doları /m2 /ay, MİA Dışı - Avrupa'da B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 9,8 ABD Doları /m2 /ay ve MİA Dışı Asya'da 13,6 ABD Doları /m2 /ay olarak ifade ediyor.

 Ümraniye'deki Enkay Plaza, kat kat ya da müstakil kiralama seçenekleriyle kullanıcıların dikkatini çekiyor

Propin'in hazırladığı raporda 2011 İlk Çeyrek'te oniki ofis bölgesi içinde en yüksek kira ortalaması yine Levent'te gözlendiği belirtiliyor. Levent'teki A sınıfı binaların kira ortalaması 34,4 ABD Doları

Propin, Beşiktaş-Balmumcu'da yer alan Barbaros Plaza'daki boşluk oranının düşmesiyle bölgedeki kira ortalamalarında da düşüş gerçekleştiğini belirtiyor. Raporda, Beşiktaş-Balmumcu'da  A sınıfı binaların kira ortalaması 32,5 ABD Doları /m² /ay olarak görülüyor.

Hazırlanan bu raporda, Ümraniye'de A sınıfı binaların kira ortalaması 18,8 ABD Doları /m² / ay olarak ifade ediliyor. Bölgedeki kira ortalamasının düşüşünde en büyük etkenin bölgede yer alan Enkay Plaza'daki kira bedelinde yapılan indirim olduğu açıklanıyor; inşaatı yeni tamamlanan Enkay Plaza'da kat kat ya da müstakil kiralama seçenekleri sunuluyor.  

Raporda, MİA'daki  A sınıfı binaların genel kira ortalamalarının, bir önceki döneme göre düştüğü görülüyor. Propin bu düşüşe MİA'daki A sınıfı binaların genel boşluk oranlarının düşmesinin etken olduğunu belirtiyor. 2011 İlk Çeyrek'te MİA'daki B sınıfı binaların kira ortalamalarının düştüğü ve MİA Dışı Avrupa'da B sınıfı binaların kira ortalamalarındaki yükselişin devam ettiğini belirtiliyor. Propin tarafından hazırlanan grafikler değerlendiğinde, Maslak, Şişli-Fulya-Otim ve Ümraniye bölgelerinde talep edilen en yüksek kira rakamlarında son dört çeyreklik dönemlerde değişiklik olmadığı görülüyor.

Propin, 2011 yılı içinde MİA Dışı-Asya'ya katılacak A sınıfı yeni bina stokunun, MİA Dışı-Avrupa'daki boşluk oranına kıyasla boşlukta dikkat çekici farklar oluşturacağını belirtiyor. 2011 yılı içinde piyasaya yeni katılacak olan binaların sunduğu üst nitelikler ve stoktaki artışın ofis piyasasında dinamizmi devam ettireceğini ve Kağıthane'de iki senelik periyotta kullanıma açılacak yeni ofis binalarıyla Kağıthane'nin kısa sürede İstanbul'un parlayan yeni ofis bölgesi olacağını öngörüyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz