İstanbul ofis piyasasında üçüncü çeyrekte 24 bin metrekare ofis kiralandı
İstanbul ofis piyasası üçüncü çeyrekte 24 bin metrekareye yakın alan kiralanarak yıl toplamı 112 bin metrekareye erişti
Türkiye ofis pazarı, yükselen faiz seviyelerini destekleyen pozitif ekonomik dinamikleri ile birlikte iyi performans göstermeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde kullanıcı faaliyetlerinin de sağlıklı büyümeye devam etmesi bekleniyor. Bunu, halihazırda yatırım yapılabilir ürün eksikliği olan piyasalarda güçlü yatırım aktivitelerinin izleyeceği tahmin ediliyor. Bu durum finansman imkanı bulunan geliştiricilerin planlama aşamasında bulunan projelerini harekete geçirmelerini teşvik etmeye başladı.
Kullanıcı odağı
İstanbul ofis piyasasında üçüncü çeyrekte 24.000 m2'ye yakın alan kiralanarak, yıl toplamı 112.000 m2'ye erişti. Kiralama işlemlerinin çoğunluğunu bankacılık, finans ve profesyonel hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin yeni kira sözleşmeleri oluşturdu. Talep gerek uluslararası ve gerekse ulusal şirketlerden kaynaklanmakta olup, Türkiye'nin güçlü ekonomik büyüme beklentisi ile doğrudan bağlantılıdır.
Ayrıca talebin büyümesine katkıda bulunacak bir diğer unsur ise hükümetin İstanbul'u bir bölgesel finansal merkez haline dönüştürme yönündeki çabalarıdır.
Üçüncü çeyrekte herhangi bir projenin tamamlanmaması nedeniyle, İstanbul'un mevcut ofis stoğu 3,2 milyon m2 düzeyinde kaldı. Güçlü talep neticesinde, kiralanabilir boş alan 277.000 m2'ye gerileyerek, genel boşluk oranı % 8,8'e düştü. Öte yandan, boşluk oranının alt pazarlar arasındaki dağılımına bakıldığında, MİA'da %3,1'den ve son dönemde tamamlanan projeler nedeniyle yeni gelişen bir alt pazar olan Kağıthane'de ise %50'ye kadar değişiklik gösteriyor. Yeni metro hatları ve kentsel dönüşüm planları gibi altyapı projelerinin etkisiyle yeni alternatif alt pazarlar ortaya çıkıyor.
Yatırım odağı
İstanbul odak merkezi olmakla birlikte, Türkiye'de ofise yönelik yatırım iştahı 2013 yılında daha da güçlendi. Ancak hala toplu satın alma şeklinde yatırım yapılabilir ürün eksikliliği nedeniyle daha yüksek yatırım hacimlerine dönüşemiyor. Yılın üçüncü çeyreğinde Fiba Holding Kağıthane'de 21.000 m2 kiralanabilir alana sahip Ofishane'yi 90 milyon dolar karşılığında (12.243 m2 yapı market dâhil) satın aldı. Talep yerli yatırımcılardan kaynaklanmakta olup, uluslararası oyuncuların ilgisi geçtiğimiz yıl içinde arttı. İnşası devam eden yeni projeler uygun yatırım alternatifleri oluşturmakta olup, çoğunluğu mal sahiplerinin kendi kullanımları için satın alınmaktadır.
Genel görünüm
Güçlü ekonomik büyüme ile desteklenen Türkiye ofis sektörü İstanbul'a odaklanmış olup, daha fazla ivme kazanması bekleniyor. Gerek uluslararası ve gerekse ulusal şirketlerinin ilgisinin devam etmesi beklense de, yeni kiralama işlemlerinin hacmi devam eden yeni projeler ile artacak olan arz seviyesine bağlıdır. Planlanan altyapı projeleri ve kentsel yenileme planları ise İstanbul piyasasını yönlendiren ve güçlendiren ana unsur haline gelecektir.
Cushman&Wakefield
Yorum Yaz