İşte İstanbul'da ofis yatırımı yapılacak bölgeler!
JLL Ofis Kiralama bölümünden Mehmet Mahir Mermer, İstanbul'daki ofis piyasasını bölge bölge masaya yatırdı.
Gayrimenkul sektöründe konutun ardından en fazla yatırım yapılan alan olan ofislerin sayısı her geçen gün artıyor. Yoğun bir 2014'ü geride bırakan ofis piyasası, 2015'i durgun ancak beklentilerin üzerinde geçiriyor.
Özellikle İstanbul'da yeni gelişen bölgeler, ofis yatırımlarına ev sahipliği yaparken, kentsel dönüşümde yeni yatırımların önünü açıyor. Özellikle Kağıthane, Kartal, Ümraniye gibi bölgeler ofis projeleriyle ön plana çıkıyor.
Ofis piyasasının son durumunu öğrenmek için emlaktasondakika.com olarak JLL Türkiye Ofis Kiralama bölümünden Mehmet Mahir Mermer ile görüştük. İstanbul'da birçok bölgede ofislerin son durumunu değerlendirdi.
Kağıthane
Büyükdere'nin alternatifi olan bir bölge. Hem şehrin merkezine yakın hem de kiraları ucuzdu. 2012'den itibarem ciddi bir talep aldı. Özellikle düşük kira bedelleri yatırımcıları bu bölgeye çekti. Daha çok havaalanı bölgesinden ve Maslak'ın alt lokasyonlarında bulunan kiracılar bu bölgeye transfer oldu. Artan taleple birlikte proje sayısı da arttı. 2015 itibariyle Kağıthane'de talep azaldı. 2014, İstanbul'da ofis piyasası için muhteşem bir yıldı. Kağıthane şu an zorlanıyor. Bunda 2015'teki yavaşlamanın da etkisi var. Metro geldiğinde Kağıthane yeniden gözde olacak. 3. Köprü ve 3. Havalimanı'na ulaşım açısından bu bölge önümüzdeki dönemde yeniden yükselişe geçecek. Büyükdere ve Levent'te arsa olmadığı için Kağıthane'yi konuşmaya devam edeceğiz.
Güneşli-Basın Ekspress
Burada bir trafik bariyeri var. Beyaz yakalı çalışanların ağırlığı Anadolu Yakası'nda oturuyor. Çok uluslu firmalar tarafından talep görmiyor. Burada kiralamak yerine satılık ofisler daha mantıklı gözüküyor. Ancak büyük kiracıların talep ettiği bir bölge değil.
Altunizade-Kavacık
Burası ofis bölgesi olmaktan çıktı, üniversite ve otellerin olduğu bir yer oldu. Mevcut binaların yapısı, yeni inşaat yapılacak alanların kısıtlı olması buna neden oldu. Kavacık bölgesinde ise arz gelmiyor. Bölgedeki A sınıfı binaların neredeyse tamamı dolu.
Ümraniye-Ataşehir
Ümraniye, iki köprüye de aynı mesafede olan bir bölge. 3. Köprü bağlantısıyla birlikte bölgeye bir alternatif daha geliyor. Geçtiğimiz dönemde kaliteli arsa arzı üzerine iyi ofis projeleri geliştirildiği için Ümraniye ön planda. Özellikle Avrupa Yakası'nda çalışan firmalar bu bölgeye geldi. Ümraniye'nin problemi, perakende konusunda alternatifi yok. Binalar kendi özelinde ilerliyor. Önümüzdeki dönemde Ataşehir'de çok parlayacak. Hem iyi arz var, hem İstanbul Finans Merkezi var. Bölgede metro problemi de çözülüyor. Ayrıca projede perakende alanları da olacak. Finans Merkezi aslında tüm ihtiyaçlara cevap verecek.
Maltepe-Kartal
Burada geliştirilen projeler var. 6-8 ay içerisinde kurumsal kiracılar yerlerini alacak. Bu demek oluyor ki bir sonraki durak Kartal. Kartal bölgesi en fazla kentsel dönüşüm ve arsa arzının olduğu bir bölge. Potansiyeli çok büyük. Büyük arsa sahibi olan firmalar, ofis parklar inşa ediyor. Konut projelerinin yapımı Kartal'da zaten devam ediyor. Mevcut projeler devam ettiği sürece Kartal önümüzdeki dönemde ofisin merkezi olacak. Kozyatağı bölgesinde ofis kirası 28 dolar seviyesindeyken Bostancı'da 20 dolar, Kartal'da 15 dolara kadar düşüyor.
Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com
Yorum Yaz