Aizanoi Antik Kenti kazıları nadide eserlerle son buldu!
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti kazılarında bin 800 yıllık tarihi eserler gün ışığına çıkıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, 2013 yılı içerisinde dört önemli tarihi esere ulaşıldı. Bu sezon kayıtlara “önemli” ibaresiyle geçen ilk eser pişmiş bir toprak mask oldu. Ardından, sezonun bitimine yaklaşılan bugünlerde kentin tiyatro kompleksinde Hermes tipinde bir heykel ortaya çıkarıldı. Dikkati çeken diğer iki buluntu ise sfenks heykeli ile Pudicitia tipinde bir kadın heykeli oldu.
Roma dönemine ait olduğu tespit edilen ve dönemin imparatoriçeleri, yönetici eşleri ile rahibeleri tarafından en sevilen kadın heykel tiplerinden biri olarak kabul edilen nadide eser adeta kazı sezonunun kapanış armağanı oldu.
Uzmanlar, sırt kısmına ulaşılan sfenksin, yıkıldığı tahmin edilen bir köprünün giriş ya da çıkışına yerleştirilmiş olabileceğini varsayıyor.
SFENKS HEYKELLERİ
Mısır medeniyetinden, Yunan sanatına da geçen sfenkslerin M.Ö. 6′ncı yüzyıl olarak tarihlendirilen Arkaik çağda kullanıldığı biliniyor.
Sfenks heykelleri antik çağ boyunca yol kavşakları gibi yerlerde kötü güçlere karşı defedici ve bazen de sadece dekoratif amaçlı olarak kullanılıyordu.
Yorum Yaz