maritbet girişmaritbet
Beyazıt Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı!

Beyazıt Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı!

Sultan 2. Beyazıt tarafından inşa ettirilen Beyazıt Camii’nde geniş çaplı restorasyon yapılacak. Beş asırlık caminin yenileme çalışmaları başladı

 

Etrafı sacla çevrilen tarihi yapının içine ve dışına iskeleler kuruldu, bir bölümü ise ibadet için ayrıldı. Yaklaşık 2 yıl süreceği tahmin edilen restorasyon çalışmalarına Başbakanlık Vakıflar Müdürlüğü tarafından 6 milyon liralık bir bütçe ayrıldı. Beyazıt Camii'nin İstanbul'da orijinalliğini koruyabilmiş en eski cami olduğunu belirten Başbakanlık Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, restorasyonun temel prensibinin ‘‘minimum müdahale, maksimum koruma” olduğunu söyledi.
 
1501 ile 1506 yılları arasında yaptırılan Beyazıt Camii'nin restorasyon süresi boyunca cami içerisindeki beton sıvalar sökülecek. Zaman içerisinde bozulmuş ve çürümeye yüz tutmuş ahşap kapı ve kepenkler, orijinaline sadık kalacak şekilde yenilenecek ve cami avlusundaki hasarlı taşlara müdahale edilecek. Orijinal kalem araştırması yapıldıktan sonra cami içindeki çatlaklara nasıl müdahale edileceği araştırılacak. Caminin mimari açıdan en önemli kısımlarından biri olan minarelerin durumu ise iskele kurulduktan sonra belli olacak. Beyazıt Camii'nde gerçekleştirilen geniş çaplı restorasyon hakkında bilgi veren İbrahim Özekinci, 1999 depreminin ardından caminin kubbelerinde çatlaklar oluştuğunu ifade etti. Özekinci, çatlakların iskele kurulumu bittikten sonra detaylı bir şekilde değerlendirileceğini ve durumlarına göre dikiş ya da enjeksiyon yapılacağını söyledi. 2009 yılında yapılan zemin etüt raporuna göre caminin zemininin oldukça sağlam olduğunu belirten Özekinci, tabanda sıvılaşma riskinin bulunmadığını, kitlesel hareket tehlikesi, su baskını ve çökme gibi risklerin de söz konusu olmadığını anlattı. Caminin 500 yıllık tarihinde daha önce bu kadar büyük bir restorasyon çalışması görmediğini kaydeden Özekinci, şöyle devam etti: “Cami duvarlarında deforme olmuş ve bozulmuş taşlar, çürütme yapılarak sökülüp kenetli ve zıvanalı olarak yontu taşı kaplama olacak. Cami sıvalarında sağlamlaştırma yapılacak. Daha sonra kalem işi raspalar yapılacak. Pencere korkulukları, içlikler ve dışlıkları da kurul kararları doğrultusunda elden geçirilecek.”
 
Fatih Sultan Mehmet'in ölümünün ardından tahta çıkan Sultan 2. Beyazıt tarafından, 1501 ile 1506 yılları arasında yaptırılan caminin mimarı bilinmiyor. Mimar Hayreddin, Mimar Kemaleddin ya da Yakupşah bin Sultanşah'ın başmimar olarak görev almış olabileceği tahmin ediliyor. Caminin sağında yer alan minare, Selçuklu'dan Osmanlı'ya geçişin İstanbul'daki ‘tek örneği' olarak gösteriliyor. Caminin, 1509 depreminde çöken kubbesinin hemen onarıldığı, 67 yıl sonra Mimar Sinan'ın, ilave kemer yaparak caminin sağlamlığını artırdığı da kayıtlarda yer alıyor. Cami, Bizans döneminde ‘Theodosius Forumu' olarak adlandırılan meydana da ismini verdi.
 
TOKİhaber.com
 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Beyazıt Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı!
  • 07.01.2013 16:30

Beyazıt Camii’nde restorasyon çalışmaları başladı!

Sultan 2. Beyazıt tarafından inşa ettirilen Beyazıt Camii’nde geniş çaplı restor ...